返回列表 回覆 發帖

四福音並非歷史書籍,不能作為耶穌存在的證據

回復 32# beebeechan

四福音書都係舐來舐去你唔話?
因為基督徒之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管信! ...
ali 發表於 2011/9/29 22:14

你舐我口水沫啵, 香的嗎?
因為基督徒之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管信!
很好啊。我一直都认为
哇哇哇。太好了
因為離教者之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管反。 ...
beebeechan 發表於 2011/9/29 08:08

所以你要平反,對嗎?
陳版友真係辛苦,一個要(回)應幾個,仲要差唔多所有主題佢都應。
33336666 發表於 2011/9/28 22:31

因為離教者之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管反。
陳版友真係辛苦,一個要(回)應幾個,仲要差唔多所有主題佢都應。
回復 24# beebeechan

所以呢, 沒認受性的野, 只會圍內一班塘魚會接受到,
我都想出本陳b發績史, 可惜當中的真確就惹人懷疑
回復  beebeechan

沒人認為宗徒大事典有歷史根據喎!
你醒未, 你老耶有冇打救你出股海? ...
葉仔 發表於 2011/9/26 13:50

無人叫你用聖經來作歷史記述, 係你未醒咋
聖經咁多種文體既書典, 不是每一種都是史料, 你醒醒哩
回復 16# beebeechan

沒人認為宗徒大事典有歷史根據喎!
你醒未, 你老耶有冇打救你出股海?
可能證明耶老大存在的生平書籍跟基教的神學衝突
不合教義的都被基督教掌權者及既得利益者給焚燒及竄改了... ...
greenboy0825 發表於 2011/9/26 11:18

唔知教會在何年何日做過焚經篡經呢?連 bart ehrman 都未敢咁講,你就講了。
不合教義的都被基督教掌權者及既得利益者給焚燒及竄改了... ...
greenboy0825 發表於 2011/9/26 11:18

既然係你所講,為何仍有偽經與旁經這回事?
不合教義的都被基督教掌權者及既得利益者給焚燒及竄改了...
自由主義者的原則...有而且只有一個...就是把人當人...殷海光
回復 18# beebeechan

估唔到她走佬那一夜,亦有猶太佬偶然抬頭驚鴻一瞥得睹芳容,將這樣升天傳下來。

真係碧海青天夜夜心

回復  beebeechan

類似筋斗雲的一種法術
沙文 發表於 2011/9/25 01:16

可能就是因為有人見過人這樣升天,所以便傳下來。未見過的叫(法術).
回復 16# beebeechan

類似筋斗雲的一種法術

係啦, 復活了, 肉身卻能升天? 點升法, 係咪坐穿梭機?
葉仔 發表於 2011/9/24 11:40

是乘彩雲而去。見宗徒大事錄記述。
係啦, 復活了, 肉身卻能升天? 點升法, 係咪坐穿梭機?
回復 13# beebeechan
猶太佬改名來來去去都係得個十零廿個揀,白冷嘅耶穌、若瑟、瑪利亞都大把啦。白冷都有兩個。http://www.keyway.ca/htm2001/20010514.htm彼拉多任內釘死人不計其數,其中叫耶穌的何止一打?

由於同名耶穌之人不少,釘死了一個耶穌又有一個耶穌出來扮復活就名正言順了。咁就剛剛可以解釋到點解宗徒根本唔認得扮復活的耶穌,因為根本唔係同一個人
Luk 24:16他們的眼睛卻被阻止往了,以致認不出衪來
高級模式 | 發新話題
換一個