返回列表 回覆 發帖

[原創作品] frankie細數離教者十大不是﹕

哈哈...
今時今日, 你敢話一聲你從未聽過耶穌嗎?
無基督徒埋黎煩過你嗎?

天主為甚麼要負責?
你不信是你的抉擇, 不能話你唔知。
beebeechan 發表於 2010/7/31 00:00

一個得“信/滅亡”的所謂選擇題﹐ 根本不是合理的選擇﹐ 同個賊人告訴受害人﹕ 一係你比我強姦你﹑一係你比我殺你這種選擇本質根本一樣
你個邪神比這個賊人更加卑劣 -- 明明人墮落係邪和華疏忽造成﹐ 還賴落人類度 -- 如此變態﹑不負責任﹑小器既神﹐ 就是存在也係比好似你這樣的奴才走狗去信的了
回復 54# Guest from 203.218.194.x

捨身都未必係最簡單的方法喎

不如大家動議10種簡單過捨身嘅方法啦
我想講既係~
主係用左最拙的方法~~就係捨身~
而不是用智慧~高大的言語~
你地係叻~識研究聖經~
可是~~主偏偏用左最簡單的方法叫你信~
天國是小朋友進入的~
4. 攻擊基督徒,言語攻擊,屈枉寄居「基督徒」在世界只是寄居,真正的家鄉應該是神的國度。
    基督徒有「屈枉」別的宗教嗎? 基督徒亦只是用愛心勸勉。
frankie 發表於 2010/7/26 16:40

不知看了這篇 呼籲台灣基督長老教會棄絕末世大背道路線 ,您還認為"只是用愛心勸勉"嗎?

部落格其他篇章簡直是敵"異教(天主教居多)"的大成, frankie 大大看看吧,再來對比您的這條"不是"到底是指"離教者"或是"基督徒"?
學貓姐話事齋: [件鬧劇本來是神自己疏忽]!
再來老掉牙的問題--- 老邪既稱全知, 即是一早知道他倆會吃果,
!

...
方方土 發表於 2010/7/30 21:44

天主在伊甸園質問亞當厄娃為甚麼要吃了果。
亞當推萿厄娃身上: 是女人叫我吃的
厄娃推落條蛇到:是牠引我吃的
現代人都無咩分別, 推落天主到: 係你疏忽, 係你放棵樹係到, 係你話食左會死之嘛, 你話不用死咪得囉!

實在, 你咪就係個亞當厄娃囉.
聖經跟本就係講緊你會犯罪。
好彩還有條蛇 "單左一聲", 知道原來 "有啲咁正嘅嘢", 不然他們就慘矣!

...
方方土 發表於 2010/7/30 21:44

哈哈
咁條蛇都話你知, 班靚模娜, 警鐘J身材好鬼正架,
你食得唔好屣囉.
慢用
回復  beebeechan

bb疹一言道破天機.不信、離教原來是天神沒有召叫那人.睇來天神要為如此多人落地獄 ...
weiyan 發表於 2010/7/30 07:27

哈哈...
今時今日, 你敢話一聲你從未聽過耶穌嗎?
無基督徒埋黎煩過你嗎?

天主為甚麼要負責?
你不信是你的抉擇, 不能話你唔知。
回復 48# 大黃傻貓
係囉, 係囉!  真的是鬧劇一埸!
[創 3:6  於是女人見那棵樹的果子好作食物, 也悅人的眼目,
且是可喜愛的, 能使人有智慧, 就摘下....]
既然咁正, 邪神應該一早叫 "男人" 和 "女人" 一起吃 (鍾意吃多少就多少),
反而不准兩條 '茂利' 吃.  莫非邪神不想他們有智慧,
要他們成世人蠢蠢鈍鈍, 甚而弱智低能, 被邪神當玩偶, 邪神才高興滿意耶
?
好彩還有條蛇 "單左一聲", 知道原來 "有啲咁正嘅嘢", 不然他們就慘矣!
如此看來, 條蛇才是忠角, 邪神是歹角 (鬧劇中各角式之屬性).
學貓姐話事齋: [件鬧劇本來是神自己疏忽]!
再來老掉牙的問題--- 老邪既稱全知, 即是一早知道他倆會吃果,
又何苦佈局來把他倆玩殘?  若曰不知鬧劇結局, 老邪就枉稱全知!
常聞有基人辯曰老邪是想玩開明, 讓他倆 (人類) 有選擇權, 不致他倆 (人類) 作機械人云云!
他倆既選擇吃果, 邪神就暴跳如雷, 要懲罰男女千萬代.
人類若選擇不信牠的一套, 邪神就要他們下火湖地獄受永火焚燒!
這所謂選擇權根本子虛烏有, 完全是假民主的另一爛劇!

貓姐呀貓姐, 回想當日閣下傳教時, 如果有聽眾 "唔生性" 問以上多項問題或膽敢這樣質詢您,
敢問大姐您會如何答辯, 替邪神打圓場, 好使牠 (甚至您本人) 有一下台階呢?
看來你都係唔明呢幾句既含意

原祖犯罪那一刻開始, 人神便無了之前共融的關係。
人變得不認識神, 人會逃 ...
beebeechan 發表於 2010/7/30 06:31

原來人和神共融的關係那麼脆弱,連全能神都保護不了,
件鬧劇本來是神自己疏忽,他收埋棵分別善惡樹咪乜事都無啦
現代父母都懂得收埋對孩子們構成危險既野,例如剪刀、成藥等,耶神連人類父母懂得的都不懂
回復 46# beebeechan

而在重修人神關係上, 神是主動地去尋人, 召叫人。
不是人主動便向神認錯。

bb疹一言道破天機.不信、離教原來是天神沒有召叫那人.睇來天神要為如此多人落地獄負責.
回復  大黃傻貓
[創 2:9 ...傻和霞 神呼喚那人, 對他說: 你在那裡?]
邪神既稱全知, 竟然不知 "那人" 躲在何處, 已夠荒謬,
..
方方土 發表於 2010/7/30 04:58

看來你都係唔明呢幾句既含意

原祖犯罪那一刻開始, 人神便無了之前共融的關係。
人變得不認識神, 人會逃避神的召喚。

而在重修人神關係上, 神是主動地去尋人, 召叫人。
不是人主動便向神認錯。

你看看這個版, 其它版, 全世界既反基人, 係咪都是如此的呢?
回復 43# 大黃傻貓

貓姐,
就算是蠢了 n 年又如何? 我們大多人都曾蠢過,  總比蠢一世好得多吧, 對不?
試問世間可有末曾蠢過的人?  自稱全知全能的邪神也都蠢過, 何況凡人!
[創 2:9 ...傻和霞 神呼喚那人, 對他說: 你在那裡?]
邪神既稱全知, 竟然不知 "那人" 躲在何處, 已夠荒謬,
還好意思出口相問, 自暴其非全知, 豈非 "瘀" 兼蠢耶?
[創 6:6 傻和霞就後悔造人在地上, 心中憂傷.]
早知如此, 何必當初!  邪神又蠢一勻!
(邪神作蠢當不止二次.  如有遺漏, 煩請貓姐, 各版主或網友補充)

貓姐, 我們支持您!  請繼續撰文, 好使更多人洞悉邪教會黑暗, 功德無量!
依照聖經所說..上帝可不是啥大愛之人喔...祂把祂所不認同的除了諾亞一家人之外的人一場大水一次解決掉..
我一直認為啦..即使是神也不能任意的奪取生命.人非聖賢不可能不犯錯.也是有終其一生未殺害一隻蟲子未做過壞事的人.人有時會犯錯是為了...生活...如...宰殺動物牲畜烹煮成食物不是為了...生存嗎?那是生物本能不是嗎?但...那不也是殘忍之事嗎?那...一場大水一次殺害那麼多人的上帝豈不更邪惡不是嗎?用邏輯的觀點來看..我實在無法茍同上帝的做法.
雖然貓姐的帖好正,都吾使搞到嘔血.
weiyan 發表於 2010/7/29 21:17

別給我面上貼金喇。我只是講我心裡面認為的而已。。。。
真是金石良言,一針見血!
抽刀斷水 發表於 2010/7/28 19:40

雖然貓姐的帖好正,都吾使搞到嘔血.
貓姐所言極是, 每個人都有迷失既時候.  只要唔好一錯再錯, 前面還有康莊大道.
如果唔係越多越多受害者同埋反基網頁, 大家都唔知基督教有問題.  因為教堂週圍都有. 好難想像政府會容許佢地存在. 大家都認為政府係保護國民.   

心理學亦不是中學生既必修科, 所以大部份人都無呢d知識.  平時應付考試, 工作已經夠忙, 仲邊有時間去研究基督教, 係要燒到埋身, 大家先會理.   未受慯害既人亦懶得睇反基網頁.

加上 "上帝因子" , "自我意識薄弱" 呢d野都甚少人會留意.  大家未接觸基督徒之前, 都當佢地正常人, 點都唔會唸到佢地做既每一件事都為傳教, 亦無唸過佢地被洗腦.  

引文: {"右頂葉腦負責發展「自我」意識。這個作出自我批評的區域靠著不時更新一個人對自我的認知(例如:我的手、我的雞尾酒、我那聰明的交談技巧和我的愛好等等),來引領我們經歷肉體和社會上的狀態。較少定義自我的人較有可能擁有宗教信仰。
研究員發現,二十六名接受測試者當中,宗教生活較豐富者的右頂葉腦較沉靜。在心理學上,這種身體狀態代表自我意識和自我聚焦活動較弱。 }

正如一個精神病人穿著醫生制服, 扮得好理智, 佢唔發癲果時, 大家都以為佢係醫生, 直至睇住佢被捉走先發現佢痴線既.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
回復 39# Guest from 219.77.78.x
#39 係我
我回覆忘記登陸。。。
討論焦點係要23年先發覺是在被人騙
還配得上叫有智慧嗎?

當然..我的潛台答案是:你無乜智慧
所以...你現在所說的....都要諗下先可以睇下有幾多成可信.
beebeechan 發表於 2010/7/29 11:53

你既邏輯真係仍然那麼差 (還是你仍然那麼卑劣﹖)
咩被騙只可以有一個原因﹐ 就是沒有智慧﹖
被騙可以係因為缺乏資訊﹑被錯誤資訊誤導﹐ 被其他動機蒙蔽﹐ 例如怕死想上天堂﹑希望得到心靈安慰等
文化大革命投入﹑相信既不乏知識分子﹑科學家﹐ 難道他們都愚蠢﹖ 人判斷錯誤﹑做蠢事不一定沒有智慧﹐ 而是判斷錯誤﹑或者被其他動機蒙蔽了。
當年香港社會資訊沒有今天那麼多﹐ 教會圈子也限制你接觸資訊 (教會當然要隱瞞對他們不利既東西)﹐ 自然我也接觸反基督教的資訊也有限 (而且經過教會過濾)﹐ 當時互聯網也不普遍﹐ 也限制了人接觸資訊的機會。
但我係主動學習﹑接觸資訊﹐有了互聯網我唔去留在得基督徒去既討論區﹑也願意聽非信徒既資料﹑意見﹑也願意開明既去了解﹐ 最後得到結論去離開基督教﹐ 其實整個過程到決定都是智慧的表現 --如果我冇咩智慧﹐ 已經繼續和閣下一樣執迷不悟了
你現在仍然執迷不悟﹐ 誰會信你現在講既說話﹖

後加:"
而且教主日學
唔記得添
你唔止俾人呃, 仲俾人呃去呃人
當年...你咪真係好蠢
beebeechan 發表於 2010/7/29 11:53

我當年未必係蠢﹐ 而是和好多信徒一樣被誤導﹐ 我也決心補償過失 -- 就係混入教會去防止人再被人呃了
我當年在你看是蠢﹐其實也係你同你好多信徒既寫照 -- 現在我覺悟﹐ 徹底改變﹐ 變得有理性﹑智慧和自由﹐ 這些表現加上我旁征博引﹐ 可信性自然比你一個街市佬﹑不學無術﹑卑劣無恥﹑執迷不悟既盲基高。
回復 37# beebeechan

啊, 咁得嘞, 我就完全冇被誤導過,我智慧爆燈 ,您崇拜我啦

還配得上叫有智慧嗎?

當然..我的潛台答案是:你無乜智慧
所以...你現在所說的....都要諗下先可以睇下有幾多成可信.

後加:"
而且教主日學
唔記得添
你唔止俾人呃, 仲俾人呃去呃人
當年...你咪真係好蠢
高級模式 | 發新話題
換一個