返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

李小龍嗰 句 be water...
用嚟講武術係有哲理 (而佢當時又的確係在訪問中講緊武術)
講人生。。。就唔係勒
(你就夾硬拎埋佢曾修過下哲學出嚟。。。當佢係講緊人生價值觀, 你仲用埋佢呢句當係權威, 仙人指路咁)
話佢 as a drama major同studied drama and philosophy都無抵觸既,同我話佢讀哲學都無矛盾喎。

你 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:56

你又嚟改頭變臉喇
百科全書係咁寫:

studied drama and philosophy 同
studied philosophy and drama 係唔同咗意思架喎

B按
李小龍報大學時, 只係報主修drama , 副修哲學
不過, 佢未完成大學喎,
佢既副修課程, 有無上過課都成問題。
(副修, 可以第三, 四年先修得架喎, 唔係一入學就修讀)
至少都係UW 官方刋物啵
https://magazine.washington.edu/ ... -uw-alumni-of-the-2 ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 22:53

話佢 as a drama major同studied drama and philosophy都無抵觸既,同我話佢讀哲學都無矛盾喎。

你既問題解決咗咩?
回覆  beebeechan

你個source邊度黎?點解你認為可靠過大英百科全書同大學官網既?

我有咁講 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:47

至少都係UW 官方刋物啵
https://magazine.washington.edu/feature/100-unforgettable-uw-alumni-of-the-20th-century/
回覆 84# beebeechan

你個source邊度黎?點解你認為可靠過大英百科全書同大學官網既?

你講到報讀哲學, 唔使其他科目好成績都得, 亞福亞水都收咁
beebeechan 發表於 2024/1/20 22:23

我有咁講過咩?你係咪有幻覺呀?
其實你想講咩呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:09

提你唔好成日網聽塗說 (鑊鑊都要睇真Dee)
呢個係你成日犯既毛病
你口中既同學錄我就搵唔到,但响University of Washington網頁之中都搵到:

其實你想講咩呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:09

r咁我截幅圖俾你碌碌

以佢在香港時, 讀書唔叻, 有演戲經驗, 主修戲劇又有大學收佢....先係順理成章既事

你講到報讀哲學, 唔使其他科目好成績都得, 亞福亞水都收咁
University of Washington 既同學錄中就唔係咁講勒。
你去睇睇。
beebeechan 發表於 2024/1/20 21:40

你口中既同學錄我就搵唔到,但响University of Washington網頁之中都搵到:
Bruce Lee, who studied drama and philosophy at the UW, is remembered in this article.

Remembering Bruce Lee, and his time in Seattle, on the 80th anniversary of his birth | School of Drama | University of Washington

其實你想講咩呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
大英百科全書網站咁講囉,你有興趣挑戰一下?

He lived with family friends in Seattle, where he  ...
抽刀斷水 2024/1/20 19:52 提交

University of Washington 既同學錄中就唔係咁講勒。
你去睇睇。
你查証清楚未有?又網聽途說
beebeechan 發表於 2024/1/20 18:34

大英百科全書網站咁講囉,你有興趣挑戰一下?

He lived with family friends in Seattle, where he finished high school and studied philosophy and drama at the University of Washington.

Bruce Lee | Biography, Martial Arts, Movies, Death, Son, & Facts | Britannica
佢真以為呢個壇佢貼既料就係好權威咁
beebeechan 發表於 2024/1/20 18:49

表達自己意見都唔得呀?
回覆  抽刀斷水

好似希拉里咁一日到黑 "now if you have read my book....."
jimmychauck 2024/1/20 16:52 提交

佢真以為呢個壇佢貼既料就係好權威咁

李小龍係讀哲學既,
抽刀斷水 2024/1/20 13:25 提交

你查証清楚未有?又網聽途說
回覆 76# jimmychauck

由邊度開始你覺得我拒絕闡釋?要求我解釋我的價值觀?
回覆 75# 抽刀斷水

冇興趣,因為你係喺直接溝通嘅時候拒絕闡釋,而個討論係你有份開始嘅,呢樣就冇變過。

好似希拉里咁一日到黑 "now if you have read my book....."
回覆  抽刀斷水

咁你承認你價值觀隨時如水可變,又冇咩嘅。
jimmychauck 發表於 2024/1/19 23:58

我當你係讚緊我架喇。老子:「上善若水。水善利萬物而不爭,處眾人之所惡,故幾於道。」

做咗咁多年人,你話對事物無一定睇法就呃你既,但係又唔可以好簡單咁好似你地咁話「我係基督徒」咁簡單做個stereotype就交待清楚。

如果你對本人真係咁有興趣,可以參考我寫的文章:抽刀斷水 的創作空間站 - Matters。補充一下,我今日既睇法,或者同以前都有啲唔同,人,係會變既。
李小龍講be water 係講緊武術, 指搏鬥時不是死跟練拳時的一招一式, 一成不變。。。出甚麼招按環境, ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 00:23

李小龍係讀哲學既,唔係你就咁睇咁膚淺,如有興趣你自己去了解吧。不過你提到放到女人老婆水性楊花,咁放到男人咪就風流倜儻?
回覆  jimmychauck

你即管可以當我既價值觀係李小龍截拳道思想,咁我都幾自豪。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/19 20:34

李小龍講be water 係講緊武術, 指搏鬥時不是死跟練拳時的一招一式, 一成不變。。。出甚麼招按環境, 順不順手。
(其實即係亂打一通)
呢啲放在武術上係對。

放到做人的價值觀就唔妥勒。
放到女人老婆, 水性又楊花就更該燴
回覆 71# 抽刀斷水

咁你承認你價值觀隨時如水可變,又冇咩嘅。
回覆 70# jimmychauck

你即管可以當我既價值觀係李小龍截拳道思想,咁我都幾自豪。
高級模式 | 發新話題
換一個