返回列表 回覆 發帖

諗唔到

第4部
第1部第5及6段所提述的姻親等級
就男子而言        就女子而言
前妻的母親        前夫的父親
兒子的前妻        女兒的前夫
(附表5由2005年第23號第63條增補)

點解要咁樣呢?

你的問題太淺層了,留比別人答。
咱們研究更深層一點的:

沙文要跟沙特油王同元配所生個女離婚,然後想同油王另一個已離婚的第四前妻結婚,條數點計?
或者係咁計。但我又發現根據香港法例,有時您唔可以同某些人結婚,又同血緣無關喎。例如,即使您離左婚,要等您前妻及從前的外父死咗,您先可以娶以前的外母:
http://www.legislation.gov.hk/blis_export.nsf/CurAllChinDocAgent?OpenAgent&Chapter=181

(a)        一名男子與第4部第1欄所指明的任何人締結的婚姻

6.1 (i)        (在一名男子與他的前妻的母親結婚的情況下)該前妻及該前妻的父親
均已去世;

第4部
第1部第5及6段所提述的姻親等級
就男子而言        就女子而言
前妻的母親        前夫的父親
兒子的前妻        女兒的前夫
(附表5由2005年第23號第63條增補)

點解要咁樣呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-11-22 19:11 發表
B先生和B太太育有一女,名曰B女。
沙先生和沙太育有一子,名曰不信。

B氏夫婦同沙氏夫婦相繼離婚,B女歸B先生撫養,不信歸ex-沙太撫養。
一個偶然機會,Ex-沙太邂逅B先生,二人共偕連理,咁,B女同不信成了姐弟。

點知長大後,B女同 ...

異父異母的姐弟,我相信法律上不會承認。
B先生和B太太育有一女,名曰B女。
沙先生和沙太育有一子,名曰不信。

B氏夫婦同沙氏夫婦相繼離婚,B女歸B先生撫養,不信歸ex-沙太撫養。
一個偶然機會,Ex-沙太邂逅B先生,二人共偕連理,咁,B女同不信成了姐弟。

點知長大後,B女同不信發覺互相愛上對方。咁,佢地結婚係唔係亂倫呢?
法律上佢地係姊弟,但實際上二人並無血緣關係喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-11-21 19:33 發表

呢間合哂格喇。

加唔加冰呀老細?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

原來B哥鍾意Christmas Candy house

原帖由 沙文 於 2007-11-21 18:40 發表
若然唔起大厦,起木屋,就要斬樹。咁,又係破壞大自然。我地係咪要住山窿先致啱呢?

係要起一d食得嘅屋先啱。

回復 123# 的帖子

若然唔起大厦,起木屋,就要斬樹。咁,又係破壞大自然。我地係咪要住山窿先致啱呢?
原帖由 沙文 於 2007-11-21 17:56 發表
點解,蜜蜂仔起個竇,就係「大自然真奇妙」,但係,人起間大厦,就係破壞大自然嘅呢?

蜜蜂仔個竇係好好味嘅,好多動物都鐘意食,符合循繯再用。

人起間大厦會制造好多廢料。所以不合環保喇。
點解,蜜蜂仔起個竇,就係「大自然真奇妙」,但係,人起間大厦,就係破壞大自然嘅呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2007-11-10 23:25 發表
將就下,用住兩性都合用的東西吧。

潮脹潮退,好似係半日定一日週期咋喎,點都乾唔切格。

水泥有水浸住硬得仲好,地盤拎去實驗室做測試既水泥磚,都係要放響水槽入面浸住黎等佢變硬的。

回復 119# 的帖子

其實水泥並非「乾」,而係「凝固」

1.快速凝固水泥
http://207.5.16.25/Cement.asp

2.快速凝固添加劑
http://207.5.16.25/ConcreteMix.asp

3.水中凝固水泥
Portland cement is a hydraulic cement which means that it sets and hardens due to a chemical reaction with water. Consequently, it will harden under water.
http://www.cement.org/basics/concretebasics_faqs.asp
將就下,用住兩性都合用的東西吧。

原帖由 沙文 於 2007-11-10 12:26 發表
會唔會趁退潮時起樓梯呢?

潮脹潮退,好似係半日定一日週期咋喎,點都乾唔切格。

回復 117# 的帖子

就係點解啲建築師咁唔得諾貝爾獎,起屋時冇考慮此點?一家人幾兄弟都會爭厠所,而且

位置太低,一下唔覺射歪咗,又或水花反彈唧上邊緣,婚前常被媽咪鬧,婚後常被公主鬧。男人用此種馬桶痾尿,其實並不實用。

會唔會趁退潮時起樓梯呢?
公廁為增加流量,增設這種裝備,而家裡就無須這麼做,加多樣東西就駁喉、浪費空間,而且又要洗多樣東西了。

昨晚又有東西諗唔到:海邊碼頭的石級,是如何興建的呢?不斷有海水湧入,水泥就不會乾。
男厠同女廁最主要嘅分別係,男人痾尿用:

痾屎先用:

但係,點解上述情况只出現在公厠,從未見過有人在屋企厠所裝置

嘅呢?

回復 114# 的帖子

就係因為要因材施教,所以唔駛
You cannot teach a man anything; you can only help him find it within himself.-Galileo Galilei

拿,即如您咁笨七,都唔會在床上駛出「能而示之不能」家訓卦?

回復 113# 的帖子

枉你仲話以儒立網
連因材施教你都唔識
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 112# 的帖子

您仲有面話俾人听您姓令狐?風太師叔教您以乜野勝乜野?
36計係俾初中生睇嘅啫,凡係教method嘅,都係俾一個框框限制人嘅,要到了忘記36計才有望登堂入室。惟有啓發對事物共性、通性的領悟才可培養出一代宗師,您咁睇小抽水師伯咖?
高級模式 | 發新話題
換一個