返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

你去食肆食野,個廚都可能閔完屎冇洗手就煮你份餐。

不可知的猜測冇乜意思喎 ...
beebeechan 發表於 2023/11/29 14:04

蝦, 頭先我老婆同我講一件事。原來上個主日, 佢同一位姓陳嘅姊妹去starbucks飲嘢, 陳姊妹ordered咗杯mocha, 見到另一個barista撩鼻屎, 甩鼻屎黐咗喺啲frosting度, 佢就用隻手指去撩返出嚟 , 陳姊妹問serving緊佢嘅barista”你會唔會又係咁㗎?” 點知barista就咁駁返佢: 餵阿靚太, 你頭先領聖體,個牧師可能閔完屎冇洗手就拎畀你。不可知的猜測冇乜意思喎 …”
陳姊妹就馬上知衰:”係喎我唔應該咁問嘅, 係我唔啱, sorry.”然後就豪氣吞吐風雷 飲下霜杯雪盞
回覆 29# 沙文

係既,呢條完善教徒性福之路,要靠當代開明教徒堅定不移地全面落實。
回覆 28# 抽刀斷水

都有好多細則要立法辯論, 好似教規都冇話唔準玩含L, 呢樣做都係只有爽爽冇手尾嘅, 一直係性教會嘅grey area.
回覆 27# 沙文

我都明白要完善天主教規係有好多阻力,期望呢度既教友可以一起努力實現。
回覆 25# 抽刀斷水
"自行決定" 在是否suspend聖體這件事上係同天主一樣, 只係佢哋冇consistency將這個精神延伸去扑嘢policy啫
回覆  beebeechan

其實“道法自然”, 既然唔應該用condom, 咁都唔應該戴口罩啫, 會患肺炎係天主做人嘅設 ...
沙文 發表於 2023/11/30 11:19

condom同口罩本質上都無分別。
回覆  抽刀斷水
"自行決定"即係乸咗嘢就唔關佢事, 鑊你自己揹
所以天主亦都係將有冇餡嘅決定權交返畀我哋, ...
沙文 發表於 2023/11/30 11:28

根本套philosophy就唔一致,極需修例完善。
回覆 22# 抽刀斷水
"自行決定"即係乸咗嘢就唔關佢事, 鑊你自己揹
所以天主亦都係將有冇餡嘅決定權交返畀我哋, 同主教嘅籲請, 聖教會嘅philosophy一L樣喎
屌最衰我唔係讀physics, 冇得扭曲婚姻
沙文 發表於 2023/11/30 11:13

如果你識彈鋼琴或者做戲唱歌都得:

領聖體時的手是用來「接」,不是去「挪」的。
聖體亦不能食自助餐咁自取。
...
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:01

教會都知道污糟,covid期間都怕供「聖體」可能會傳染,自求多福。

天主教教區公署表示,由於本港各地區疫情變化的嚴重程度有所不同,香港教區主教周守仁籲請各堂區主任司鐸斟酌實況,經適當的諮詢後,自行決定是否合適暫停於平日及主日明供聖體及分送聖體的儀式。

https://topick.hket.com/article/ ... 4%E5%84%80%E5%BC%8F
回覆 3# beebeechan

其實“道法自然”, 既然唔應該用condom, 咁都唔應該戴口罩啫, 會患肺炎天主做人嘅設計

屌最衰我唔係讀physics, 冇得扭曲婚姻

https://www.163.com/dy/article/IEF58APC05562GZN.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 14# beebeechan

係好似我細個嗰陣去荔園餵大笨象咁
好比嫩模嫁80歲富豪,只係要佢既身家,唔係佢個人。把婚姻意思扭曲了。
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:16

婚姻自古以來用好多角度黎睇都有唔同意思,包括生意上、國際關係上等等。中國古代一般都係父母之命,媒妁之言,有咩話扭曲唔扭曲呢?

你肯有餡,天主就最高興, 但係而家係討論緊好多人只問耕耘不問收穫, 天主就係唔畀你咁偉大,  ...
沙文 2023/11/30 01:30 提交

男女性交,只要爽爽,不要繁殖。
好比嫩模嫁80歲富豪,只係要佢既身家,唔係佢個人。把婚姻意思扭曲了。
其實佢玩完賓週之後有冇洗手先至開工㗎?

沙文 2023/11/30 04:53 提交

你去食肆食野,個廚都可能閔完屎冇洗手就煮你份餐。

不可知的猜測冇乜意思喎
我見您都喺度,不妨入鄉隨俗啫,貴教嘅所謂聖體咁聖都係用手挪, 諗住你哋好casual呀嘛

沙文 發表於 2023/11/30 04:53

領聖體時的手是用來「接」,不是去「挪」的。
聖體亦不能食自助餐咁自取。
你呢帖就聯想到,你,我同樣係去食自助餐。
你就好像牆國大媽咁:餓狗搶屎咁,用手挪,用碟當鏟,成 ...
beebeechan 發表於 2023/11/30 03:16

牆國大媽都係在向自由老尾學嘢啫!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我見您都喺度,不妨入鄉隨俗啫,貴教嘅所謂聖體咁聖都係用手挪, 諗住你哋好casual呀嘛

話時話, 其實佢玩完賓週之後有冇洗手先至開工㗎?

Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個