返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

佢真係識就唔駛翻炒咁水皮啦。
………………

創38:9
俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免得給他哥哥留後。

其實大家琢磨一下,即知俄南古仔作者係一個極度不了解麻甩佬心態閉門造車青頭仔。
若果扑嘢有手尾要負責,我都要做下蔣介石佩劍。但若一度春風留孽種而唔駛歸我,咁就老虎蟹都唧入去。您估千鈞一髪之際掹番出來好過瘾乎?除非玩顏射啫,唧落地就幾大唔制
Don't know where God is but the Devil is in the details
炒埋一碟上
沙文 發表於 2020/4/17 08:00

炒埋一碟?
你想表達三位一體咩?

呢啲先係炒埋一碟
點解会出現「天國是他們的」翻炒呢?
呢一段, 頗似駢四儷六對偶體裁, 照理, 諗多一種jetso出來分配畀為義而受迫害的人先公整, 亦應該不難。
顯然阿耶就係江郎才盡, 嘔心瀝血度咗成晚得7句, 以為作夠8句就
沙文 發表於 2020/4/17 08:03

其實你在版上都算叻叻地識少少經哩,
知道聖經文體會有對偶體裁。

可惜既係你識啲唔識啲,
經文隨了有對偶體裁外, 仲有好多類型,
瑪竇福音第五章既真福八端, 係用上了(inclusio)體裁,
即係有開引號時, 也要有閂引號, 
『唔係有開無閂。。。
1 和 8 是主題:是「天國是他們的」, 2-7句就是得到天國的條件。

馬爾谷福音一章3-13 也同樣用了這體裁
1-3 在曠野
4-6.....講若翰給人附洗
9-11...講耶穌給人附洗
12-13...在曠野
神貧的人是有福的,因為天國是他們的。
哀慟的人是有福的,因為他們要受安慰。
溫良的人是有福的,因為他們要承受土地。
飢渴慕義的人是有福的,因為他們要得飽飫。
憐憫人的人是有福的,因為他們要受憐憫。
心裏潔淨的人是有福的,因為他們要看見天主。
締造和平的人是有福的,因為他們要稱為天主的子女。
為義而受迫害的人是有福的,因為天國是他們的。

點解会出現「天國是他們的」翻炒呢?
呢一段, 頗似駢四儷六對偶體裁, 照理, 諗多一種jetso出來分配畀為義而受迫害的人先公整, 亦應該不難。
顯然阿耶就係江郎才盡, 嘔心瀝血度咗成晚得7句, 以為作夠8句就可超越曹3公子。 但囿於才力, 諗唔刭第8樣jetso. 只好翻炒。

一講到文才, 耶穌嘅土佬出身, 就無所遁形。
Don't know where God is but the Devil is in the details
係咪第日你去酒樓點菜時, 
可以吩咐伙計, 叫廚房蒜蓉蒸開邊蝦可以同叉燒同埋一碟上, 可以慳番隻碟 ...
beebeechan 發表於 2020/4/14 14:04

经常係咁啦。猶太cuisine都好興咁多味餸炒埋一碟上

回覆  beebeechan

阿稣講嘢浪費篇幅, 糟蹋至为貴重羊皮紙都唔怕畀人笑啦

沙文 發表於 2020/4/14 23:42

耶穌講野唔使用紙㗎喎

神貧的人是有福的,因為天 ...
沙文 發表於 2020/4/14 23:42

係咪第日你去酒樓點菜時, 
可以吩咐伙計, 叫廚房蒜蓉蒸開邊蝦可以同叉燒同埋一碟上, 可以慳番隻碟?
回覆 1945# beebeechan

神貧的人是有福的,因為天國是他們的。
..........
為義而受迫害的人是有福的,因為天國是他們的。

根本 神貧 同 為義而受迫害可以combined成一句:
神貧及為義而受迫害的人都是有福的,因為天國是他們的。

又慳14字(連標點), 條细路個太公、阿爺加埋入去回報都夠。但條L樣就係都拆開兩句, 仲特登1頭1尾隔遠尐, 博我唔多覺
羊皮紙都唔貴啫,寫經都大把無謂嘢。such as "就俯伏拜那小孩子,揭開寶盒
沙文 發表於 2020/4/14 15:53

囡囡入到房你都話要揭開褲瑯, 俾佢睇睇你猛料哩。。
莫非你要遮遮掩掩咁? 怕俾人笑

舍下門窅都貼滿此sign
沙文 發表於 2020/4/14 18:53

用呢款應節啲
回覆 1936# beebeechan

舍下門窅都貼滿此sign
回覆 1937# beebeechan

咁監硬贖罪係佢自己犯賤, 佢唔共產我properties我唔会咁小器去介意。
連您幫我贖罪我都晤mind啦, 有直播記得單聲。
回覆 1940# beebeechan
我有問過佢咖,都要交流、溝通下, 培養感情。基本社交禮儀不可缺, 點會學阿穌咁rude。
羊皮紙都唔貴啫,寫經都大把無謂嘢。such as "就俯伏拜那小孩子,揭開寶盒,拿黃金、乳香、沒藥為禮物獻給他" 「揭開寶盒」句就多L魚。

以撒生雅各;雅各生猶大和他的弟兄 -- 和他的弟兄」又係就多L魚。同族譜唔啦更。

净係慳番上述9個字都夠寫條細路個名。可能加埋佢老豆都得。
正常公眾人物見細路,都會問下「小朋友叫咩名幾歲讀幾年班」,

沙文 發表於 2020/4/14 03:49

你係過邊都識咁講:
您唔熟行哩, 。。。。
入房除咗條女條褲, 1睇唔对路就叫媽咪黎, 「換第個畀我」 ...
沙文 發表於 2020/4/14 03:28

拿拿臨就除佢褲哩。。
仲會唔會問下囡囡:今年幾歲, 日頭做咩?  條衫幾靚啵, 係邊到買?屣時間嘛。快入正題嘛。亞叔唔係成日起到飛。

寫經, 羊皮紙貴, 拿拿臨就入主題哩, 閒雜野唔寫咁多哩,
你估係『離教者之家』咩
狗屎垃圾, 神經膠帖一籮籮。
5餅2魚條細路,被發現有嘢食,未經細路或家長同意,就老奉將之共產。

你手上何止只得五個餅兩條魚?
仲有㗎 Tesla 同 SUV 添,
你唔肯拎出嚟時耶穌有無嚟搶你?
如果無, 佢又何需去搶細路既餅同魚嚟完成佢既事。

或者你肯拎一屋二車出嚟, 就會變個奇蹟你睇,
居屋規模大過太古城, 送暖車隊多過城巴。

細路拎出佢晚餐既全部,
叫你拎身家既少少都肉哂赤咁囉。
你咪細路都不如哩。

咁又唔係淨係你先咁衰格,
我都係。
5餅2魚條細路,被發現有嘢食,未經細路或家長同意,就老奉將之共產。

《耶穌確能使死人復活病者痊癒》#130
你就識講:
係咩?有咁嘅事?邊章何節有咁講?
沙文 發表於 2020/4/13 21:27

咁呢到經上亦無話耶穌夾硬搶, 細路唔同意拎出嚟唶。

仲有, 呢個細路做咗件偉大事, 連名都無落。。。。
揹十字架個佬都有落佢名:叫西滿,表揚下。

好多人同奉獻咗俾耶穌, 做咗野都仍係藉藉無名既。
佢took anything as granted. 遠不止西滿一椿。

咁又係, 佢同人贖罪, 都無先問過你使唔使贖就同你贖咗。
仲有, 佢係天國都無問過你, 就預咗個劏房, 床位俾你㗎哩。
(你想食乳豬,雲英雞, 頭啖湯,唔知使唔使預訂。)

唔要。。。就把囉。
咁即係冇事冇幹就揹下唔拘,有乜依郁就您信埋我嗰份。唔係, 您係走得最快嗰個

你亦唔排除有啲人寧可殉道都唔放棄㗎啵。

即係有賊入你屋, 劫財又想劫埋色 (假設羅莎連尚有當年索)
你可以『係走得最快嗰個』, 或者係個旁觀者, 學下野, 考番個老漢推車牌
又可以同個賊拼個,隨你喜歡哩。
到時你真係會點揀, 我都唔知囉。發生到先算哩
咁即係冇事冇幹就揹下唔拘,有乜依郁就您信埋我嗰份。唔係, 您係走得最快嗰個

咁呢類教徒又的確唔少既。
回覆 1933# beebeechan

------------------------------------------------------------------------
其實,只要留心下,大家都不難發覺,耶穌的衰格。佢took anything as granted. 遠不止西滿一椿。
正常公眾人物見細路,都會問下「小朋友叫咩名幾歲讀幾年班」,阿穌就粒聲唔出,更唔好提細路老豆係邊位。
奇怪地,我老婆又唔係咁教仔。
高級模式 | 發新話題
換一個