返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

郭士立廿幾歲就入讀傳教學院, 25歲就被派到東南亞傳教
從未入讀過醫學院, 咁就係「醫生」??
beebeechan 發表於 2024/7/2 22:35

好,又拿兩支擂漿棍提送你屁眼玩下︰
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%83%AD%E5%AF%A6%E7%8D%B5   
https://www.newton.com.tw/wiki/% ... A6%E8%87%98/6458960
回覆  旁觀者
原來你真係冇閱讀理解能力㗎喎。
jimmychauck 發表於 2024/7/2 22:27

你咁有閱讀理解能力,能不能幫大家解釋下下面幾段文字係啥意思﹖
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
    「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
    「不與我相合的,就是敵我的;不同我收聚的,就是分散的。」《路加》11:23
回覆  旁觀者
我從冇講過佢主要目的係種茶技術帶回國喎,我只係話佢有功於最後減少英國賣鴉片俾滿清咋喎。
jimmychauck 發表於 2024/7/2 22:27

你爺爺話郭士立主要工作是蒐集情報,正因郭士立,使鴉片輸入猛增,「有功於最後減少英國賣鴉片俾滿清」全是屁話。話你妖徒用屁眼看世界真冇錯!
你真白鳩痴
你想人睇第4篇, 咁你掉埋1, 2,3, 5篇出把撚咩!
beebeechan 發表於 2024/7/2 22:04

好,又拿兩支擂漿棍提送你屁眼玩下︰
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%83%AD%E5%AF%A6%E7%8D%B5   
https://www.newton.com.tw/wiki/% ... A6%E8%87%98/6458960

回覆 122# 抽刀斷水
郭士立關你事嘞啩,牠是醫生,明白鴉片嘅害處
旁觀者 發表於 2024/7/1 21:52
果陣既醫生資格,應該無依家咁嚴謹,做中醫都唔駛攞牌,鬼佬求其讀過一頭半個月既課程,就可以醫到人。我又係睇杜葉錫恩自傳講,佢前夫晌英國求求其其讀咗一兩個月同類療法課程,去到中國、香港就好好用,咁就係當時既醫生了。
抽刀斷水 發表於 2024/7/3 12:04
回覆  抽刀斷水
咁個重點就係,咁唔嚴謹嘅"醫學訓練",可以點樣令佢知道鴉片嘅健康危害。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 16:18
仲有乜鬼重點啊,你都話唔知鴉片幾時先公認對健康有毒害嘅,咁晌醫學上又點能夠超越呢個認知呢?
抽刀斷水 發表於 2024/7/3 16:45

係你唔識回應重點咋喎。即係你亂入"醫生"呢個題目,其實係唔知其他人講緊乜啦。
回覆 119# 抽刀斷水

嗱,呢啲就叫做有返好多分量嘅文,有直接援引第一手資料及作出分析,好過睇啲無名9up百度文章。

完整啲澄呈現左郭士立各種各樣嘅工作,"郭氏實以職業的便利達成福音突破的目的",就係現今宣教士仍然做緊事。

鴉片對中國人係一定有禍害嘅,所差者係有冇人預見到有幾大,同埋逼滿清開關其實最終係幫左中國人定害左中國人。呢啲事情,當時帶路嘅中國人就表逹左自己嘅意見。

傳教士帶來左什麼,我#8都已喺維基抄左出黎。冇1842鴉片戰爭,就冇香港開埠,就冇1949年開始保存中華文化,就冇香港。
回覆  抽刀斷水

咁個重點就係,咁唔嚴謹嘅"醫學訓練",可以點樣令佢知道鴉片嘅健康危害。 ...
jimmychauck 2024/7/3 16:18 提交

仲有乜鬼重點啊,你都話唔知鴉片幾時先公認對健康有毒害嘅,咁晌醫學上又點能夠超越呢個認知呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 117# 抽刀斷水

咁個重點就係,咁唔嚴謹嘅"醫學訓練",可以點樣令佢知道鴉片嘅健康危害。
回覆 115# leefeng

我又唔姓愛新覺羅,睇怕你姓。
究竟郭實臘係明知鴉片對人有害而選擇繼續從事相關事業,還是不知道呢?

這篇論文說:

而在面對傳教與鴉片危害的內在矛盾時,郭實獵始終心情複雜。他一面深切了解鴉片的毒害,一面反復評估妥協是否足以換來上帝的救贖。務須明確,郭實獵對鴉片的基本態度是否定的。《東西洋考》1835 年 6 月刊〈戒酒之會〉云:

若唐人效之,設戒鴉片之會,莫不美哉?鴉片流弊日甚,民窮才匱。無度生之法,會匪串同作弊矣。無惡不作,無弊不行,莫非嚴哉。既日增月益貽害,莫若作速結戒鴉片焉,盡絕惡弊矣。

...

在郭氏看來,中國痼弊的根源是沒有基督信仰,只要能尋根索源,如沉迷鴉片等問題不難迎刃而解。故若能使福音傳遍中國,則手段不妨圓通。

來源:獲利、殖民還是傳教?
― 郭實獵與鴉片貿易、鴉片戰爭關係再思
https://repository.globethics.ne ... uence=1&isAllowed=y

假如真如這篇論文所述,即係郭實臘明知鴉片對人身體有害,但為咗傳教,佢幫中國人作出呢個選擇:

犧牲身體,拯救靈魂

呢個取向,就係教徒與非教徒對郭實臘評價既核心分野所在。
做傳教士, 神父, 牧師的, 只管講耶穌, 對社會上有不公義的不應過問, 一問.....就是「不單純」
beebeechan 發表於 2024/7/2 20:14

又真係發生咗好多單野,係宗教界踩入政界,搞到好唔單純喎,要唔要檢討下呢?

例子:十八世紀五十年代葡萄牙驅逐耶穌會士緣起研究 (icm.gov.mo)
郭實臘係咪醫生,中文版維基又咁寫:「普魯士新教傳教士、醫生、探險家和翻譯家」

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%83%AD%E5%AF%A6%E7%8D%B5

果陣既醫生資格,應該無依家咁嚴謹,做中醫都唔駛攞牌,鬼佬求其讀過一頭半個月既課程,就可以醫到人。我又係睇杜葉錫恩自傳講,佢前夫晌英國求求其其讀咗一兩個月同類療法課程,去到中國、香港就好好用,咁就係當時既醫生了。
係呀, 清貧到佢1950年由大陸落香港時, 只係夠錢辦得一間慕光中學。

...
beebeechan 發表於 2024/7/2 20:06

搞學校都係離咗教先搞,否則你地班傳教士會搞一間非基督教學校咩?
回覆  leefeng

中咩國吖,當時統治者都唔係中國人。你戀清咪出聲,送你去外東北咪得。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 06:45

咁在清代你老祖,老豆老母一樣唔係中國人,你唔戀清,你戀屎,送你去屎坑比較啱你,死曱甴!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 113# leefeng

中咩國吖,當時統治者都唔係中國人。你戀清咪出聲,送你去外東北咪得。
回覆  leefeng

滿清政府自己固步自封,做野唔跟國際慣例,強行侵佔私產,以為普天之下嘅野都歸天子,自招英國報復,咪出事囉,怪得邊個?

你咁撐滿清,係咪想幫人乞復辟呀?之後諗住人地俾返一官半職你呀?
jimmychauck 發表於 2024/7/3 03:33

你有戀英精神病,所以唔跟中國慣例,持有鴉片1000克以上,中國可以判你死刑。
你唔幫中國,去舔外國,又唔見你英主子打賞你醫精神病的錢?或收容你做隻政治難民畜呢?
你咁撐英國,係咪想乞人英主子收容你呀?之後諗住英主子會俾幾蚊英鎊過你買薯條呀?

收皮啦,曱甴!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
想潛水﹖好,你爺爺又玩下你!內文是︰
「又例如英资怡和洋行的郭士立医生(Dr. Karl Gutzlaff)每年贿赂钦州官员2万美金,鸦片就得以长年累月平安登陆钦州港。走私导致鸦片输入大增,乃至东印度公司急忙扩大印度的罂粟种植,增加鸦片产量,否则就供不应求。」

旁觀者 發表於 2024/7/2 22:27

又多一點白鳩痴既屎料:
怡和洋行是英資, 又會用美金嚟賄賂欽州滿清海關既? 點解唔係用英鎊既呢?
仲有, 滿清受賄海關收埋啲美金, 英鎊托咩! 點解唔收白銀?

用多少少常理就睇到呢啲係亂鳩翕既「史料」。
好明, 屎忽旁好缺乏呢種常理
回覆 108# leefeng

林則徐下令中斷貿易,撤走英國商館中的華人買辦和僕役,並下令「和洋人交通者即漢奸」;當日義律抵達廣州商館,當晚林則徐派兵封館,義律與350名洋商被困在商館裏,與外界交通隔絕[2]:54。此後,軟禁長達六個星期,因行商偷送糧食而未有斷糧[11]:178。

中國鎮壓鴉片貿易後,人們討論英國將如何回應,因此前美國和英國民眾都對英國支持鴉片貿易感到憤怒[68]。許多英國公民同情中國人,並希望停止鴉片的銷售,而另一些人則想遏制或管制國際麻醉品貿易。然而,人們對英國外交官受到的對待,以及清朝的貿易保護主義政策也都極為憤怒。

內閣會議以商務受阻及大英子民生命受到威脅為理由派遣艦隊。由於販運鴉片由始至終只是民間走私行為,並非英國國策。英國政府始終未正式宣戰,認為軍事行動只是一種報復(reprisal),而非戰爭[2]:61。

查理·義律詳細列出了英國政府想要達成的目標[74]。其中包括:
要求中國政府以應有的尊敬態度對待英國政府與海軍
要求外國人能夠有在中國安全居住以及擁有財產的權利
如果按照中國法律,違禁商品遭到查禁和沒收,那麼,應當確保英國臣民的人身安全不受到損害

「簡而言之,根據我在上文中對你的指示,英國政府所期望的,就是要求中國對過去之事做出了結與賠償,對於未來之事做出穩妥安排;我們不相信談判能夠達成上述結果;因而,我們為此派遣出了海軍部隊,以達成上述目標。」[9]:49[74]

1840年1月16日,維多利亞女王在國會演說[2]:60:「在中國發生的事件,已經引起我國臣民與該國通商關係中斷,朕已極嚴重注意,並將繼續注意這一影響我國臣民利益與王室尊嚴的事件。」

滿清政府自己固步自封,做野唔跟國際慣例,強行侵佔私產,以為普天之下嘅野都歸天子,自招英國報復,咪出事囉,怪得邊個?

你咁撐滿清,係咪想幫人乞復辟呀?之後諗住人地俾返一官半職你呀?
回覆 107# leefeng
回覆 109# leefeng
回覆  旁觀者

答唔到人轉話題,爛屍通病。
jimmychauck 發表於 2024/6/24 03:34
啲野全部係出自你㗎,柒少陣啦,塊面俾自己打得唔夠腫呀?

證明自己真係只識搬字過紙,睇都唔洗睇,不 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 01:08

我理鬼你郭士立是不是醫生,你錯字連篇,食碗底的曱甴黑暴,你塊面俾你自己打得夠腫,開始爛啦!冇面見人?死去收皮啦!
你jimmychauck 在離教網生安白造,無中生有的黑暴行為,以打老人為樂的賤畜,你個面又腫又爛,小心天收你,為中國香港老人家報復呀!

.
高級模式 | 發新話題
換一個