返回列表 回覆 發帖

公義

回覆 28# beebeechan

即係你都同意沙文勸你離教?你願意接受挑戰嗎?
剩下的就只有你同佢兩個冇乜其他人睇既對話。
抽刀斷水 發表於 2019/10/21 17:42

本版既論壇統計就唔係咁講勒
講少句,瀏覽人次就插水
不过我唔知如果我違反本網宗旨起勢叫陳版友離教, 本網会點L樣處分我
沙文 2019/10/21 13:01 提交

唔好講到處分咁嚴重。對於陳版友之流,你唔嘥氣好心機咁勸佢離教,結果預料都只係白做,剩下的就只有你同佢兩個冇乜其他人睇既對話。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我都話完全明白您唔做叫人離教呢尐咁嘅衰嘢咯, 您仲駛乜解釋。
in fact我極為欽敬本網理念,如果世界各國政府學您咁就好了: 凈係關懷戒毒者,但切忌叫人戒毒。

不过我唔知如果我違反本網宗旨起勢叫陳版友離教, 本網会點L樣處分我
Don't know where God is but the Devil is in the details
人哋做衰嘢,唔代表我哋又要跟住做㗎嘛。
我明白您嘅苦心,您想感動到教會開一個website, 凈係關懷未入教者而唔會叫佢地信教,因為想準信教者冷靜諗清楚,唔好因為有溫暖就胡亂作重要決定...
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢地可以叫人信教,但我地唔叫人離教,好似好唔公平呀河?

其實都係想準離教者冷靜諗清楚,唔好因為身邊有溫暖就胡亂作重要決定啫。

同埋我地主要係關懷離教者,如果主動勸教徒離教,會失卻重點。
https://baike.baidu.com/item/好死不如赖活

好似仲有葉繼歡。您一早declared本網唔叫人離教咖啦。

正如所有宗教都一早話明信教都係一樣會死,佢地係唔解决這個問題嘅。
大家都宣佈唔會做自己做唔到嘅嘢
其實唔判死刑,但係終身監禁,咁會活得好尐咩?

但不得不讚神職人員可以叫小甜甜個風水師信教,又可以叫陳同佳呢個殺人犯信教,真係幾鬼勁。我自問就叫唔到教宗離教喇。
根據陳同佳先生的做法, 係坐完一單先去處理第單。
但係佢個牧師擺明畀蕉皮佢跣, 起碼教佢cut a deal唔判死刑先自首嘛
衛生當局一向主張,無垃圾的話,曱甴就會自然死。

你研究一下垃圾係尐乜啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/5 02:07

每家屋企都必有垃圾, 食物㗎喎。
咁你係咪好歡迎, (唔歡迎都會容忍)屋企曱甴隨屋躝咁呢?
有垃圾唔代表要包容曱甴

仲有, 要打曱甴時係唔準用「殺牠死」, 「噴即殺」
否則係使用過份武力, 濫暴,
只以舉藍旗, 黃旗, 紅旗。。。。「曱甴好離開哩。。!」咁?
係咪唔俾班曱甴破壞,堵塞馬路,班曱甴就會死? ...
beebeechan 發表於 2019/10/5 01:10

衛生當局一向主張,無垃圾的話,曱甴就會自然死。

你研究一下垃圾係尐乜啦。
以前警察收片時代,警察都係唔公正信唔過架啦,廉署成立時,警察仲成班示威添,結果要港督特赦先解決到。

你以上既問題,可以從研究下當時尐人點應對警察執法不公而大約知道答案。
由相信警察到不相信警察,係要尐時間適應既。
抽刀斷水 2019/10/5 00:50 提交

你話香港再無警察執法,
你估仲係咪班曱甴惡哂先?

著白衫,藍衫既唔識隻揪㗎?
實打輸㗎?
餓無野食一個月係會死既。

係咪唔俾班曱甴破壞,堵塞馬路,班曱甴就會死?
一個shoplifting慣犯去大廈basement supermarket, 預備撻嘢。
由於好似世界末日來臨,突然地震, 職員死L晒, ...
沙文 2019/10/5 00:12 提交

以前有案例㗎,
在絕處求生下,食人都無罪,
何況係食超市過期貨。
放心食喎
回覆 10# 沙文

法律上都可能要考慮intention架喎,所以可能會告shoplifter而唔告牧師。
咁就唔好話無公義哩

好似曱甴示威搗亂破壞打人時, 就叫警察『收隊哩』, 呢到無你既事
俾白衣人打時就話警 ...
beebeechan 發表於 2019/10/4 21:40

由相信警察到不相信警察,係要尐時間適應既。
一個shoplifting慣犯去大廈basement supermarket, 預備撻嘢。
由於好似世界末日來臨,突然地震, 職員死L晒, 慣犯同一位牧師則被困在內。
肚餓了,佢地自由自在攞嘢食。
一個月後救援人員移除瓦䃯救咗佢地之後警方將之拘捕告盜竊。

社會輿論分兩派, 一些人認為基於人道理由應該eat all you can eat.
建制派話法律就是法律, 咩情況下偷嘢食都唔啱。

又有冇䅁例呢?
高級模式 | 發新話題
換一個