返回列表 回覆 發帖

挪亞方舟

假如妳唔话『神』系存在嘅,我便不会要妳证明『神之存在』。太阳仍然响东方出嚟,青蛙继续會『哇哇』叫。。。

ali 發表於 2011/10/27 23:30

好哇, 見你幾帖既重點都係放在「存在」這個字上, 咁我又問下你, 你怎樣為「存在」作個定義先?
若你既所謂「存在」與我的「存在」是有不同的定義時, 咁就簡直變左係雞同鴨講哩(好明現在就是了!).
看不到, 測不到的可不可以「存在」?
某甲话自己系神医。你唔信,你都會叫某甲证明俾妳睇有乜咁神!而妳有乜野办法证明某甲唔系神医哩!?
假如妳唔话『神』系存在嘅,我便不会要妳证明『神之存在』。太阳仍然响东方出嚟,青蛙继续會『哇哇』叫。。。
回复48#
quote:“學生係話搵唔到份功課, 不是話無功課啵。
你呢個老師咁妄下判斷架?
你也不會是一個好老師”

妳又问吓边个老师會相信个学生真系無带抑或無做丫,总之系『無』交功课。
小学生对老师说:”我『搵唔到』份功课!" 即系『無』交功课啦!

ali 發表於 2011/10/27 22:15

學生係話搵唔到份功課, 不是話無功課啵。
你呢個老師咁妄下判斷架?
你也不會是一個好老師。
回复43#
quote:“可笑的是, 你要証明無神, 卻是無証據
乜邏輯上, 「搵唔到」就等同是「無」架咩?
「普通」邏輯之喎
所以, 我咪無批錯你囉, 你反得很無邏輯”

系人都知道,妳嘅所谓神之存在,但妳又拿不出证据。咁我反咩呀?妳『搵唔到』证据即系『無』证据啦!小学生对老师说:”我『搵唔到』份功课!" 即系『無』交功课啦!
够话世界末日,千几两千年都無咗影!咪继续千秋万世。。

ali 發表於 2011/10/27 22:01

所以我咪又批你無邏輯囉
等科學找答案, 你就話幾千年都無算長
等世界末日耶穌再來, 2000年你就話好很長, 千秋万世。。
這是甚麼的邏輯?
大細超, 兩把尺, 不同準則 (咪即係無邏輯囉)
回复40#
quote:“聖經都無交代2011年人類會有 iphone4S 用”

妳都发现圣经之不济,好大落差!回头是岸!
回复42#
quote:“都好似等左幾千年哩。。。。。(仲要等幾耐呀? 我無咁長命囉)”

够话世界末日,千几两千年都無咗影!咪继续千秋万世。。
回复38#
(普通法---若要证明一个人有罪,必须提出证据。)
..
ali 發表於 2011/10/27 21:57

可笑的是, 你要証明無神, 卻是無証據
乜邏輯上, 「搵唔到」就等同是「無」架咩?
「普通」邏輯之喎
所以, 我咪無批錯你囉, 你反得很無邏輯
咪等科学家去证明俾妳睇咯。
ali 發表於 2011/10/27 21:51

都好似等左幾千年哩。。。。。(仲要等幾耐呀? 我無咁長命囉)
回复38#

quote:“咁唔信既人又可以証明神既唔存在嗎?”

基督徒惯用嘅狡辩方法,妳唔能够证明存在已经等如不存在了!(普通法---若要证明一个人有罪,必须提出证据。)
回复35#
喂!圣经话6日造地球,無交代点造海王星、冥王星。。。。
..
ali 發表於 2011/10/27 21:51

聖經都無交代2011年人類會有 iphone4S 用
回复35#
quote:“有人, 我。。想知嘛。”

咪等科学家去证明俾妳睇咯。喂!圣经话6日造地球,無交代点造海王星、冥王星。。。。
我唔需要反,只要信嘅人先证明神嘅存在再讲。
ali 發表於 2011/10/27 21:45

咁唔信既人又可以証明神既唔存在嗎?

你打開房門唔見嬌妻訓係床上, 咁係咪老婆唔存在?
你可以搵錯地方, 搵既時間不適合, 又或者老婆唔想見你
我唔需要反,只要信嘅人先证明神嘅存在再讲。
不合逻辑嘅圣经當成真理!

ali 發表於 2011/10/27 21:22

聖經只係話天主創造宇宙, 沒有甚麼的不合邏輯, 合邏輯的。 你只是信與不信。
主要還是看:
信的人是否信得有邏輯
不信的人又是否反得有邏輯囉。

不信的人又是否反得有邏輯囉。----你肯定無!
Ladies & Gentlemen, 细路哥与大人,

就算今日未有『宇宙由来』之答案,也没有必要随便拿本不合逻辑嘅圣经 ...
ali 發表於 2011/10/27 21:22

好采你都明白到目前, 人仲未知『宇宙由来』之答案。
唔知都可以繼續做人既, 不過, 你唔想知咩,你唔想找答案唶, 有人, 我。。想知嘛。
Ladies & Gentlemen, 细路哥与大人,

就算今日未有『宇宙由来』之答案,也没有必要随便拿本不合逻辑嘅圣经當成真理!
随便拿圣经作解释,等如考试唔识答条问题,随便作嗰答案博懵。

多谢大家!
也没有必要随便拿本不合逻辑嘅圣经當成真理!千百年前知识疲乏嘅愚民被蒙骗是不奇怪

quote:“。 ...
ali 發表於 2011/10/27 12:30

那你有甚麼合逻辑的, 又不愚民既真理來釋解宇宙的由來呀!
(以下時間交俾 Ali 發表發表!!!! Please applaud!)
圣经顶多提到的亦只是星星、月亮、太阳而已!更遑论其它太阳系的行星、其它星系、黑洞。。。

ali 發表於 2011/10/27 12:30

乜知道有其它星系, 知道有黑洞, 太空船都飞到火星了,就是明白宇宙的由來了嗎?
高級模式 | 發新話題
換一個