返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

回覆 16# leefeng

我從來都話我自己係中國籍香港人,從來未變,從沒羞於承認,從未隠藏,而係你多次話我香港人唔係中國人企圖分裂中國,又立場飄忽搖擺不定。你自己鍾意繼續表演出醜我表示無任歡迎。基於非事實嘅指控我喺完全無需回應。

傳教士是否殘害中國人,什或到底是外國政府還是清廷在殘害中國人,你有本事便拿史料及分析出來辯。你有本領可以反駁我嘅分析㗎(吖又唔記得左其實你冇)。

你從來都只為特權階級操碎了心,今朝亦然,前朝亦然。你從來無益於中國人。

"我收咗反中的基督教金主既錢"?仲唔捉到你無中生有?你一係就舉,一係就不舉,等睇你表演。
你同意擅自添加條文,找地建堂係會方便啲,但並不代表原本無條文唔方便喎。

隻雞脾就咁拎住咬都好 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/1 02:36

如果係無條文都方便時, 又使鬼加多條? 放屁唔使除褲架喎
1. 我幾時有講過包容爭取民主做得過界既人?Don't put words in my mouth.

2. 對呢件事,我講咗兩次「 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/1 02:17

嘿...我都無話你包容喎
只係話
「你又好似幾包容」
Don't put words in my mouth.
事亦說明傳教士難找到地建堂, 所以才擅自添加了這項, 以求日後方便。
變相亦向說傳教士霸地, 搶地之說....打臉矣
beebeechan 發表於 2024/7/1 02:11

你同意擅自添加條文,找地建堂係會方便啲,但並不代表原本無條文唔方便喎。

隻雞脾就咁拎住咬都好方便,但切開bite size黎食就更方便,係咪?
又即係咁, 如爭取民主, 都有啲人做得過咗界, 你又好似幾包容下咁。
依家人哋為傳教心切, 踩過咗界, 就俾你打造成萬惡之事。
beebeechan 發表於 2024/7/1 02:11

1. 我幾時有講過包容爭取民主做得過界既人?Don't put words in my mouth.

2. 對呢件事,我講咗兩次「印象深刻」,無講過係「萬惡之事」,Please don't put words in my mouth again.

你打算屈我,就可以幫到呢位法國傳教士?乜咁抬舉小弟呀?
或者我真係好天真啦,覺得忠誠既翻譯者,仲有傳教士既光環,係唔會做呢啲野既,仲要畀人發現,我印象好深刻囉。
抽刀斷水 發表於 2024/7/1 01:53

又即係咁, 如爭取民主, 都有啲人做得過咗界, 你又好似幾包容下咁。
依家人哋為傳教心切, 踩過咗界, 就俾你打造成萬惡之事。

事亦說明傳教士難找到地建堂, 所以才擅自添加了這項, 以求日後方便。
變相亦向說傳教士霸地, 搶地之說....打臉矣
回覆 21# beebeechan

我又無提過霸道、拔甩喎,你諗多咗。只係作為條約翻譯者,私自添加對自己有利既條文,咁樣做過到人、過到自己咩?

或者我真係好天真啦,覺得忠誠既翻譯者,仲有傳教士既光環,係唔會做呢啲野既,仲要畀人發現,我印象好深刻囉。

咦係喎,原來佢係天主教傳教士,你對佢呢個行為有咩睇法咁呢?除咗我之外,其他慕道者或者都想了解資深教徒既睇法。

至於傳教士熱心參與晚清與外國簽訂的條約翻譯,我就唔知佢地出於咩原因,但在中法北京條約,負責傳譯的法籍傳教士狄拉瑪DeLamarre就私自添加句子(見紅字),我對呢件事印象就好深刻,唔知呢個行為又係咪咁正義呢?

「第六款:應如道光二十六年正月二十五日上諭,即曉示天下黎民,任各處軍民人等傳習天主教、會合講道、建堂禮拜,且將濫行查拿者,予以應得處分。又將前謀害奉天主教者之時所充之天主堂、學堂、塋墳、田土、房廊等件應賠還,交法國駐紮京師之欽差大臣,轉交該處奉教之人 ,並任法國傳教士在各省租買田地,建造自便。」

以上初入基督教既教徒都未必知道,如果資深教徒能夠提供更多資料,等新新教徒和慕道者得以比較和認知,才決定是否入教,就免除教徒「因了解而分開」離教,白行尋道既冤枉路啦。
抽刀斷水 發表於 2024/6/30 20:16

看你這段, 你當認為因私自加了這句, 傳教士便更霸道耶?
引至日後不少教案發生。是「第一滴拔甩」?

實情卻又是

道高一尺, 魔高一丈, 「你有張良計,我有過牆梯」。

華裔法國天主教學者衛青心指出落到地方官府時, 衙門卻又自行加上中法條約第六條款上没有的規定:
所有買賣都要衙門批准, 確保没有反對的聲音才能成交。
當時的人邊個鍾意有間教堂係左近? 壞風水喎。
(今日建間精神病康復者中途宿舍, 骨灰龕..街坊都嘈到拆天喇)
所以, 唔可以將日後衝突推哂落傳教士到既。

有這句, 與無這句......都不是引致教案頻生既「拔甩」
真係奇,既然大事生產,中國人一定食鴉片平過食飯。
毛澤東年代的中國竟然冇遍地㽼君子喎? ...
leefeng 發表於 2024/6/30 23:41

共產黨一貫作風係鼓勵互相篤背脊, 篤中有獎。
1952年8月10日,公共安全部一聲令下,全國1202個禁毒重點地方及重點部門同時大規模地搜查緝捕毒品案犯,毒犯們紛紛落入法網,全國查出毒販近37萬人

咁又係, 中國人口咁多,億億聲....三幾十萬.....濕濕碎
毛澤東年代的中國竟然冇遍地㽼君子喎? ...
leefeng 發表於 2024/6/30 23:41

呢啲就係慈禧太后利用義和團既翻版: 用完即棄, 再無利用價值時便踩!
辛丑條約後, 朝廷大舉抓捕義和團, 一度被捧上天的「扶清滅洋」,, 當街處斬

大權在手時, 「革命鴉片」也用完即棄。
1950年2月24日,中央人民政府政務院向各大行政區人民政府(或軍政委員會)及中央直轄市人民政府發出《嚴禁鴉片煙毒的通令》,嚴令各省市積極開展禁止菸毒的工作。只用兩年就搞定了。
當長城內編製的歷史教科書大肆抹黑英國人向中國販賣鴉片, 荼毒中國人時,
卻不會記上共黨在退避廷 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 11:23

毛澤東年代的中國竟然冇遍地㽼君子喎?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  抽刀斷水

"傳教士來華做什麼?"基本上全部係民間交流
jimmychauck 發表於 2024/6/30 18:41

"傳教士來華做什麼?交流?
傳教士在各省租買田地,建造自便?紮根蠶食,方便左右顛覆中國就真啦!基督教是黃鼠狼,係人都知!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng

到底我係唔係中國人啫戇9。
需要時,我就係中國人,因為可以鬧我賣國。
需要時,我就唔係 ...
jimmychauck 發表於 2024/6/30 15:31

戇9果個咪係你jimmychauck囉,
需要從中國黏飲黏食攞着數你就認中國人,
需要舔耶媚外的時候,你又以做中國人為恥!

拼命夥同耶穌教徒護教護鴉片,遮掩傳教士殘害中國人的事實。

曱甴黑暴基督教徒jimmychauck 亡中國之心不死,
積極參與地下基督教恐怖組織進行顛覆中國政權,
在你們的字裡行間顯露無遺。

你收咗反中的基督教金主既錢,係唯恐香港有太平日子的反中份子,
好心咪咁貪收收埋埋香港派給真正市民既錢,來【食碗底反碗面】咧!

.
回覆 14# jimmychauck

就你既主要論鴉片而言,姑勿論鴉片幾時先開始被人發現危害健康,但傳教士咁鍾意參與鴉片貿易,點都唔係為咗正義掛?反映佢地都幾貪戀地上財富,又好似同我所認識既基督教教義背道而馳喎。

至於美國傳教士率先協助禁止美國商人從事鴉片貿易,真係好多謝。畢竟禁止毒品進口,其實係中國政府既責任,佢無能先要美國傳教士幫手。不過與其話美國傳教士有良心,會否在美國方面比較其他地方對於鴉片的毒害有較早既認知?否則就係等於話其他地方既傳教士好無良心了,對嗎?

你呢句:「不是"傳教士"用大炮轟開滿清交易之門,"所謂的中國人"今天還在留辮子剃額頭,跟北韓一樣膜拜著愛新覺羅皇。」,其實都說明咗傳教士晌實現咗顛覆滿清政府發揮咗重要作用。我就咁諗,中國人要爭取廢除帝制,推翻積弱朝廷,唔係應該中國人自己做咩?傳教士為何要關心這些別國政治,而不是專心做好傳教工作?

以上論述,唔駛一定要證明話某某傳教士跟某某政治組織或某某商業組織有咩關係啦下話?

至於傳教士熱心參與晚清與外國簽訂的條約翻譯,我就唔知佢地出於咩原因,但在中法北京條約,負責傳譯的法籍傳教士狄拉瑪DeLamarre就私自添加句子(見紅字),我對呢件事印象就好深刻,唔知呢個行為又係咪咁正義呢?

「第六款:應如道光二十六年正月二十五日上諭,即曉示天下黎民,任各處軍民人等傳習天主教、會合講道、建堂禮拜,且將濫行查拿者,予以應得處分。又將前謀害奉天主教者之時所充之天主堂、學堂、塋墳、田土、房廊等件應賠還,交法國駐紮京師之欽差大臣,轉交該處奉教之人 ,並任法國傳教士在各省租買田地,建造自便。」

以上初入基督教既教徒都未必知道,如果資深教徒能夠提供更多資料,等新新教徒和慕道者得以比較和認知,才決定是否入教,就免除教徒「因了解而分開」離教,白行尋道既冤枉路啦。

回覆 13# 抽刀斷水

你要論到所涉,當然涉,咁你咪要說明涉多深。地表上哪一個人不涉政治?連躺平都牽涉到政治,如何能牽涉政治?

我主要都係論鴉片啫,都引得好清楚,當年鴉片之流行,根本涉及英國所有人,又豈只是傳教士?

條約制訂,又有多大證據證明傳教士參與?按照所引史料,傳教士主要是負責翻譯,而傳教士參與翻譯,則是滿清閉關鎖國自己做成。

也因着美國傳教士的努力,所以在1844年 中美簽訂的望廈條約禁止美國商人從事鴉片貿易。

那這個效影響你是要還是不要?

任何人都可以發揮自己的影響力在社會上遊說,對政府施加壓力(就當時似乎中國人反而冇呢種權利)。你要論一個宗教是一個乜乜乜綜合體,首先就係忽視左歐洲新教地區當時已行幾百年嘅政權教權分離嘅實然情況(天主教係點樣唔關我事)。傳教士大多由差會派出,代表不同教會不同差會,與政府互無統屬,時而合作時而對抗,談何代表綜合體?

"傳教士來華做什麼?"基本上全部係民間交流,咁你有冇資料傳教士做咩同咩政治商業組織有咩關係有咩agenda?
咁其實按兩位新舊教徒所言,傳教士當中所涉的事,是可以跟政黨、鴉片商貿、國家相提並論,甚至參與推翻/顛覆國家政權,即係代表住呢個宗教並不單純是一個宗教,而是一個政治組織、商業組織、國家代表的綜合體?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 9# leefeng

到底我係唔係中國人啫戇9。
需要時,我就係中國人,因為可以鬧我賣國。
需要時,我就唔係中國人,因為可以鬧我滲透。
不過,爛屍論述能力低下如斯,亦屬情理之中。
好心你,收左共產黨錢,就專業啲交返足啲功課。
1900年,英军从沙窝门的下水道进京,百姓皆在侧围观

對, 有甚麼平民百姓有閒情在圍觀「見人就殺」的八國聯軍??
傳教士參與販賣鴉片

在鴉片戰爭前的幾十年間, 以英國人為主的外國商人一年比一年 多地向中國販賣鴉片。  ...
leefeng 發表於 2024/6/30 03:17

當長城內編製的歷史教科書大肆抹黑英國人向中國販賣鴉片, 荼毒中國人時,
卻不會記上共黨在退避廷安時, 是最大的鴉片種植者和販賣者, 用鴉片來換取食物, 衣物, 藥物, 軍備。

在歌頌八路軍359旅開荒墾田功績時, “上至旅长,下至马夫,一律参加生产"

就隱瞞了在墾荒後的田野上, 種的就是罌粟。

呢啲歷史, 屎料feng 識條鐵喇
嘈嘈嘈,嘈乜野?嘈黎嘈去咪嘈鴉片。

鴉片對人體的危害,在兩次鴉片戰爭時代根本未被廣泛明白。

以二十 ...
jimmychauck 發表於 2024/6/30 07:37

物以類聚,人以群分。
基督教徒去擁吻八國聯軍傳教士啦,曱甴,賣國賊,一樣貨色。
曱甴賣國賊又想扮中國人洗白基督教?無恥便無敵?
高級模式 | 發新話題
換一個