返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

個女同事叫你上去屋企飲杯野, 
你就以為。。。。。。荀囉!!!!
點知人地真係請你飲杯咖啡咋, ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 17:28

咁又真係從未試過女同事叫我上去屋企飲杯野而冇迷姦我
好似唔啱cup
沙文 發表於 2020/1/19 09:32

方便起釘同俾你舐, 唔使 cup
好似唔啱cup
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔會嘅。佢一講對家派兩倍兵來,皇帝就應該嚇到議和這個古仔,就即刻睇出耶穌此人不知兵事,冇可能打得。 ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:14

個女同事叫你上去屋企飲杯野, 
你就以為。。。。。。荀囉!!!!
點知人地真係請你飲杯咖啡咋, 你想多咗
猶如女人戴bra, 成日戴住唔除, 我點幫妳舐蓮頭?
.
沙文 發表於 2020/1/19 05:32

試下用呢款, 靚媽餵人奶都無問題
當時門徒信耶穌係默西亞, 係當佢好打得, 能號令天下趕走羅馬人, 復興以色列, 成個紅花會總陀主咁 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 10:17

唔會嘅。佢一講對家派兩倍兵來,皇帝就應該嚇到議和這個古仔,就即刻睇出耶穌此人不知兵事,冇可能打得。
回覆 1761# beebeechan
我經過教育,直頭明曬聖經嘅中心思想。-- 唔明耶穌好過明。
若然宗徒眀耶穌,陪住佢唔肯走,基督教又係冚包散,今天您又係冇機會信耶穌。

猶如女人戴bra, 成日戴住唔除, 我點幫妳舐蓮頭?
回覆 1764# beebeechan

唔係。係想講有啲人拜人順便鼠年拜鼠
當時既十字架係無宗教意思, 唔係用嚟代表基督教既
beebeechan 發表於 2020/1/18 10:24

阿穌同10字架咁有關係,無宗教意思但有同黨意思,  祭司見到, 馬上聯想到此人必為基督餘孽
你係咪想講有啲人, 係人不如鼠
連鼠都識有神, 呢啲人就不曉?
若果宗徒聽教,孭L住個架跟住佢,就亡L咗教啦。
著草時若背負10字架就笨柒矣。幾細都會畀祭司昅到就冇命, ...
沙文 發表於 2020/1/19 02:06

當時既十字架係無宗教意思, 唔係用嚟代表基督教既
回覆  beebeechan
係呀。呢個境界就係,散水離教好過堅持信仰。若非宗徒怕死離教,亡咗教都未天光。
所以 ...
沙文 發表於 2020/1/19 02:01

當時門徒信耶穌係默西亞, 係當佢好打得, 能號令天下趕走羅馬人, 復興以色列, 成個紅花會總陀主咁。
散水, 係因為見到『貨不對辦』。佢地唔明耶穌的國, 係指乜。

你今日經基督徒, 好似我咁, 教育過你, 睇野當然唔同當時既門徒。
耶穌只係叫門徒背負佢地既十字架, 跟隨我
耶穌都無要求個個信徒要做到殉道呢個熱度既

你咪拎個輕輕地 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 09:26
若果宗徒聽教,孭L住個架跟住佢,就亡L咗教啦。
著草時若背負10字架就笨柒矣。幾細都會畀祭司昅到就冇命,一樣亡教。
所以,我們可以conclude, 「一定要背負10架跟隨耶穌」這個concept係錯嘅,咁做可能反而累到教會冚包散。
回覆 1757# beebeechan
係呀。呢個境界就係,散水離教好過堅持信仰。若非宗徒怕死離教,亡咗教都未天光。
所以,「背棄耶穌好過信耶穌」呢個statement又係完全冇錯
咁即是一味死跟住耶穌係會亡教嘅, 最緊要保住命仔,
唔背棄基督, 基督教就不能生存。
以上statement, 完全 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:57

耶穌只係叫門徒背負佢地既十字架, 跟隨我
耶穌都無要求個個信徒要做到殉道呢個熱度既

你咪拎個輕輕地架囉

量力而為, 無咁大個膊頭唔好揹咁大個架

猶如女人戴巴, 最緊要舒服, 太大太細都唔好
以上statement, 完全 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:57

你既『跟住耶穌』係指你老婆你去邊跟住你咁, 等你無機會食外賣。

基督徒既『跟住耶穌』已經昇華到另一境界哩
以上statement, 完全冇錯啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁即係貴教都係要靠保住條命逃跑離開耶穌先可以成立。
證明保住條命逃跑離開耶穌係光榮偉大正確嘅 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:41

耶穌被釘十字架後, 門徒的確諗住要散 band, 有啲返鄉下 (如厄瑪鳥路上的兩個門徒)
伯多祿返去捉魚....
直至耶穌復活俾佢地睇
咁先明白有個咁大使命要完成
經文睇多幾面係好既, 呢一面你就睇未到。

當日信徒逃跑離開耶穌, 只係想保住條命, 唔係想日後去傳 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 06:24

咁即係貴教都係要靠保住條命逃跑離開耶穌先可以成立。
證明保住條命逃跑離開耶穌係光榮偉大正確嘅
高級模式 | 發新話題
換一個