返回列表 回覆 發帖

自己心中的王國誰主宰?

睇嚟你買股如買六合彩。。。。
咁你真係少玩好過
輸少當嬴哩
咁您不如連卵都唔好買,瞓身買六合彩好過。一蚊起碼賠一萬。

沙文 發表於 2020/11/30 02:32

中六合彩機率有幾多?

睇中TMD股會升既機率又有幾多?
TMD正股升時,卵都一齊升㗎嘛,
刀仔就鋸到大樹,槓桿好使又好用,你曉唔曉?
咁您不如連卵都唔好買,瞓身買六合彩好過。一蚊起碼賠一萬。
Colgate market cap 72.77B
P & G market cap 342.29B

爭幾多個一百皮?要幾多百個天主先可以幫到佢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

market cap才是long run. 經年累月accumulated. 輸到以倍計就學您話齋
沙文 發表於 2020/11/30 01:43

挑....揼一萬蚊本才賺一百皮
同出一千蚊就賺一百皮....差好遠既

如果唔係咁.....無人會買「輪」哩。
回覆 88# beebeechan
eps係一兩年間嘅事,有上帝射住,都係勉強贏得嗰0.01咁大L把,都吾知係colgate水皮定上帝水皮。
market cap才是long run. 經年累月accumulated. 輸到以倍計就學您話齋,都費L事講。
建议:風清揚【马云】

早日:共田北

否则:共田米。。。。。。【虫注:= {v.} 你的产与……(……方之贫苦大众(严寒中))】!!!
上流寄生族 發表於 2020/11/29 16:55
冀【河北】。。。。。。齐齐整整整整个大北方,常常是大饥荒重区,例如:

https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=137426&ptid=13857

1942中原大饑荒。一部《1942》讓人記住了河南1942年的中原大饑荒,餓死了三百多萬人
《原文網址:https://kknews.cc/history/v8lo9v4.html
1920 -
1921年華北四省區大饑荒,死1000多萬人,災民3000萬;
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

对联

出自陈继儒《小窗幽记》·洪应明《菜根谭》。是一种境界,源于中国的传统道家思想,
为人做事 ...【虫注:= {v.} 你的产与……(……方之贫苦大众(严寒中))】!!!
上流寄生族 發表於 2020/11/29 16:24
建议:風清揚【马云】https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A9%AC%E4%BA%91

早日:共田北

否则:共田米
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

SEO tag,对联

回覆  beebeechan
唔憂做就係懶而成功啦,即係懶都揾到食, 同主耶稣的教訓相反。

我們不妨再看看一些現實 ...隻蟻畀人一腳踩死,
係因為Jack Ma瞓晏覺?
沙文 發表於 2020/11/28 06:04

宠辱不惊,看庭前花开花落;
去留无意,望天上云卷云舒
_百度 ...
baike.baidu.com › item › 宠辱不惊,看...

轉為繁體網頁

出自陈继儒《小窗幽记》·洪应明《菜根谭》。是一种境界,源于中国的传统道家思想,
为人做事能视宠辱如花开花落般平常,才能心境平和;视去留如云舒般 ...出 处: 《小窗幽记》·《菜根谭》

生 虫: 《  调  寄马云》
生 虫: 《“吊” 给马云》

出言不逊

言出有心

言论有意
摺云输

【虫注:舒 = 舒服

【虫注:输 = 服//////

【虫注:输 = 输捐//////输 【与贫苦大众】

【虫注:摺 = 摺服//////折服

【虫注:= {v.} 你的产与……(……方之贫苦大众(严寒中))】!!!

回覆 93# beebeechan
未必要買嘅。有些人用lotto送生日禮物,冇人送過畀您咩?
真係咁好嘅,djia就會揀colgate入圍,唔會用p&g做成份股啦。就係因為佢冇咁穏健,相差甚遠,所以有代表性的 ...
沙文 發表於 2020/11/29 09:47

你睇嘢咁很膚淺嘅哩!
好多好公司,大企業都唔係納入 djia 裡㗎喎
例如: GOOGL,AMZN,FB........唔通佢地都係流既??無代表性,無人吼?
我都係講事實啫,冇教壞人嘅。
咁又未必, 有人不努力地求其順便買張lotto 都中咖. 祝您好運 ...
沙文 發表於 2020/11/29 09:58

「買」咪係最低既努力囉

你可以唔買,都中㗎咩
套用在這裡, 就是努力..不一定就成功, 無運行.
有運行, 不努力, 亦不會成功既.
beebeechan 發表於 2020/11/28 17:52

我都係講事實啫,冇教壞人嘅。
咁又未必, 有人不努力地求其順便買張lotto 都中咖. 祝您好運
主耶穌作這個比喻,亦都係presumed咗只要努力就一定成功,所以冇諗過努力而失敗應該點計。
沙文 發表於 2020/11/29 09:15

明白耶穌的救世計劃就知係咁.

正如人點做好人, 若無上主恩典, 都係無得救.
有上主救恩, 但不去做好人, 亦一樣無得救..

套用在這裡, 就是努力..不一定就成功, 無運行.
有運行, 不努力, 亦不會成功既.

你唔好教壞呢到啲後生, 雖然佢地已經好很壞
真係咁好嘅,djia就會揀colgate入圍,唔會用p&g做成份股啦。就係因為佢冇咁穏健,相差甚遠,所以有代表性的指數眼尾都唔會sau佢。
Don't know where God is but the Devil is in the details
大家應該記得小學時嗰個卵屌先生總係會咁樣話您聽「一分耕耘一分收穫,只要努力就一定成功」。上到grade 8您都仲係咁以為,您就要搵專業人士測定下智力。
沙文 發表於 2020/11/29 09:15

咁又真係有不去耕耘, 便有收獲.....
https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD%E5%9B%BD/20101027-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%9C%AA%E5%A9%9A%E5%AF%8C%E8%B1%AA%E5%80%9F%E8%85%B9%E7%94%9F%E5%AD%90%E4%B8%80%E7%B4%A2%E5%BE%97%E4%B8%89%E7%94%B7
https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD% ... 7%E4%B8%89%E7%94%B7
靠保護費先喺牙膏贏個馬鼻,結果間公司市值稱係輸畀人九條街
沙文 發表於 2020/11/29 09:05

你既分析能力真係油麻地

P&G 現時每股 $138.61
Colgate 每股 $84.9

比一比業績, 每股盈利 EPS:
P&G 是 $5.23 (股價的 3.7%)
Colgate 是 $3.13 (股價的 3.6%)

colgate 用少左本, 賺到同樣利潤, 說明是有效率.

優劣....唔係淨係識睇有幾多市值既
主耶穌作比喻有賺冇蝕都尚有一個可能。唔止佢,我哋好多人,包括我都試過墮入這個如們看世事的誤區。

大家應該記得小學時嗰個卵屌先生總係會咁樣話您聽「一分耕耘一分收穫,只要努力就一定成功」。上到grade 8您都仲係咁以為,您就要搵專業人士測定下智力。

主耶穌作這個比喻,亦都係presumed咗只要努力就一定成功,所以冇諗過努力而失敗應該點計。

而佢作這比喻時係卅勾。
唔好胡胡混混就以為過得骨。睇清楚,係“in the United States”咋!
喺大6,best seller係熊貓牌喎
Colgate都唔係淨係賣牙膏,
仲賣你最鍾意食嘅...同超過千種的護理產品

我係在貨比貨 ...
沙文 發表於 2020/11/29 04:41

木門對木門,竹門對竹門嘛
你就牙膏對狗糧?

一圖勝廢言,我無謂多講
如果比喻只有唔懶而成功,咁我們只能理解貴人係冷漠的consequentialist or utilitarian, “我話9知你係咪考試嗰朝出門口時的一刻你相依為命嘅老母中風,或者你根本就係dyslexia,總之會考攞支槍返來,你就係失敗! ”

對於經過努力但仍然因各種原因失敗嘅人,貴人有咩睇法呢?在比喻之中,係提都費L事提,眼尾都唔sau下。

新誡命?hahahahaha
高級模式 | 發新話題
換一個