返回列表 回覆 發帖

什麼宗教最好?

但是,如果用result-oriented ,結果導向的角度看
佛教一定唔會係世界上最好的宗教
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/20 22:20

我地既視野,可能只集中在現在的result,即是看今日世界佈局,就當成是result。但是世界的歷史,有過去、現在、未來……過去佛教國家是否也是弱勢?未來佛教國家是否也是弱勢?哪個時段才能conclude為result?
佛教是教義上看起來不錯,
但如果結果導向, 就差到不得了
基乎是最差的宗教之一。
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/20 22:20

講到"導向", 基督邪教就最好了.
"上帝"教導"凡有氣息的盡行殺滅", "救世主"連父母親人自己全行殺光, 世上全無生物, 一天光曬!
你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:38

字都未識, 你幼稚園雙低B班都未到, 同人相距幾十班, 同你講都唔會明, 返去幼稚園重讀再講啦.
佛教問題

1) 遇到有困難,好容易怪罪前世

例如: 子女不孝, 因為你前世欠咗佢, 他今世係討你債
例如: 夫妻關係不良, 但又唔捨得分手離婚, 難以分手甚至無法分手離婚, 係因為前世夫妻互相拖欠, 或其他前世的因緣
例如: 你畏高, 可能係你前世高空工作跌世
例如: 政府差, 都係前世的問題
例如: 你病, 又係前世做咗不良的東西.

2) 殺生問題: 不食肉, 食肉殺生, 營養出問題. 另外,  搞衛生殺害蟲, 又會唔會係殺生 ?

3) 花太多時間去修行

4) 以為自己熟悉宇宙天下事, 一切都可以用佛學解釋
綜合以上,佛教普遍認為,最好的宗教就是自己認為最合適的宗教;

巴哈伊認為,世上宗教本來就是合一;

如果純教義分析, 佛教的確不錯宗教, 可以獲最佳宗教獎

但是,如果用result-oriented ,結果導向的角度看
佛教一定唔會係世界上最好的宗教

佛教是教義上看起來不錯,
但如果結果導向, 就差到不得了
基乎是最差的宗教之一。

幾乎所有以佛教為主或以佛教為國教的國家
(包括緬甸, 柬埔寨, 老撾, 蒙古, 不丹, 尼泊爾, 斯里蘭卡, 泰國等等)
(日本係神道教, 唔係佛教, 南韓係基督教最多人信過佛教, 中國係無神論,唔係佛教)
除左泰國比較正常之外, 清一式都係貧窮+落後+非常腐敗+貧富差距極高+人口拐賣問題嚴重+治安不良

至於點解會咁, 可以進一步分析和研究
(1)  何以見得「炒埋一碟」冒犯性?
(2)「過分地簡化當中教義」....巴哈伊未簡化的教義又是怎樣?

你這 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 21:01

(1) 「炒埋一碟」:將材料倒落鑊之後不斷亂兜勻循然後上碟,你用此來形容一個宗教的教義是如此來自其他宗教的材料,就好似如果我話「基督教只係將古代近東神話炒埋一碟」,你可以將心比己地真誠覺得無冒犯對方嗎?

(2) 如果你有興趣詳細了解巴哈伊信仰,當然要瀏覽他們的網站,閱讀他們的典籍啦。

唔駛急既,先由最重要既典籍開始讀起,你需要一位導師嗎?

The Kitáb-i-Aqdas | Bahá’í Reference Library (bahai.org)
.
好的,首先你話其他人既宗教,用「炒埋一碟」之類既辭彙,其實是帶有若干冒犯性的。然後,你用「鬼佬版的一貫道」來形容巴哈伊信仰,過分地簡化當中教義,同時為該信仰作出標籤,亦是帶有貶斥性質的言詞,希望你可以留意一下。
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:57

(1)  何以見得「炒埋一碟」冒犯性?
(2)「過分地簡化當中教義」....巴哈伊未簡化的教義又是怎樣?

你這反駁更「簡化」...希望你可以發揮一下。
你睇到我邊到唔尊重咁呢?
你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:38

好的,首先你話其他人既宗教,用「炒埋一碟」之類既辭彙,其實是帶有若干冒犯性的。然後,你用「鬼佬版的一貫道」來形容巴哈伊信仰,過分地簡化當中教義,同時為該信仰作出標籤,亦是帶有貶斥性質的言詞,希望你可以留意一下。
睇你對巴哈伊同一貫道信仰既語氣有幾咁尊重就 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:18

你睇到我邊到唔尊重咁呢?
你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。
呢個網雖然話係你一手一腳創辦, 不過, 係公開架喎...唔係你私人部落嚟
所以, 你貼埋啲未肯定, 未核實既野 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:27

你將「造謠」與「科學精神」睇齊?好掹車邊喎
(真有點要搖頭一嘆息)
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:31

我正反兩面都貼咗出黎,大家可以一眼睇到哂,咁又有幾大大聲、有幾誤導公眾、有幾造謠呢?(除非好似你發雞盲只睇到其中一面囉)。
呢個就係科學精神同宗教所謂「真理」既睇法不同之處喇,
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:22

你將「造謠」與「科學精神」睇齊?好掹車邊喎
(真有點要搖頭一嘆息)
我又唔明我幾時有你所講既「大大聲」,你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:22

呢個網雖然話係你一手一腳創辦, 不過, 係公開架喎...唔係你私人部落嚟
所以, 你貼埋啲未肯定, 未核實既野出嚟, 就係誤導公眾 (亞魔幻話齋, 有啲潛水CDROM)....呢啲就係所謂「大大聲」勒

我提出咗哩, 不過, 唔期望到你能改善陋習....馬照跑, 垃圾照貼.....五十年不變
咁你未肯定「係真」前就大大聲 (你一向既惡習嚟).......咁點計算?
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:17

呢個就係科學精神同宗教所謂「真理」既睇法不同之處喇,科學無野會100%肯定既,隨時歡迎他人挑戰取代,真理就係聲稱100%正確囉。

我又唔明我幾時有你所講既「大大聲」,你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。
以前態度唔好, 今日唔可以好架咩?
係咪年的12月7日, 美國人想起珍珠港被襲, ...都要保持仇恨, 每年都要掉 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:09

難得你肯認教會以前態度唔好。

至於今日好唔好,睇你對巴哈伊同一貫道信仰既語氣有幾咁尊重就知道啦。
所以我咪話你未肯定係假囉。未肯定係假既文章,就要被滅聲了嗎?
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:14

咁你未肯定「係真」前就大大聲 (你一向既惡習嚟).......咁點計算?
咦?緬甸僧人不是佛教嗎?
為什麼要分教分派分系?
所以話基督教徒眼光淺窄,心胸狹隘,的確冇講錯,七毒 ...
leefeng 發表於 2023/6/20 11:07

佛教不分黨分派? 你識野少
只是緬甸僧人也分成兩派,車波多的錫蘭派和前國師阿羅漢的緬甸派
咁你都係「懷疑」我的疑點, 你卻沒有證據証明我疑點不實。疑點跟證據是不一樣的 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:02

所以我咪話你未肯定係假囉。未肯定係假既文章,就要被滅聲了嗎?
真遺憾, 200宗教領䄂中, 也没有佛光山, 五台山, 法鼓山, 喇嘛, 少林寺....被邀出席。
全佛教要由小小的緬 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:00

難怪你們七毒基督教一不殺人就會自己互片互相仇殺,
猶太人殺耶穌,耶穌殺猶太人,
基督教徒殺天主教徒,天主教徒殺基督教徒,一日狗咬狗!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
有梵二《教會對非基督宗教態度》,即係表示教會曾經對非基督宗教既態度好衰/有問題啦。
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:01

以前態度唔好, 今日唔可以好架咩?
係咪年的12月7日, 美國人想起珍珠港被襲, ...都要保持仇恨, 每年都要掉個核子彈到日本?
今日美日關係友好喎, 拍哂膊頭對抗中國威脅。
真遺憾, 200宗教領䄂中, 也没有佛光山, 五台山, 法鼓山, 喇嘛, 少林寺....被邀出席。
全佛教要由小小的緬 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:00

咦?緬甸僧人不是佛教嗎?
為什麼要分教分派分系?
所以話基督教徒眼光淺窄,心胸狹隘,的確冇講錯,七毒的基督教徒根本不懂什麼叫做大同!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個