返回列表 回覆 發帖

為什麼我不是基督徒之......

呢條作經佬根本第一唔識造船, 第二唔知全球究竟有幾多動物 species
Don't know where God is but the Devil is in the details
BTW, 咁多年嚟教會明知道一定唔夠坐, 所以一直唔夠膽進行方舟實測試驗, 只能夠cheap cheap地紙上談兵。 其實呢隻嘢差唔多只係USS Gerald R. Ford嘅一半左右, 點可能裝得曬全球一公一乸動物
Don't know where God is but the Devil is in the details
futhermore, 天主計呢條公乸數係唔啱嘅, 可以睇出, 經上記載的整個plan其實係一個頭腦簡單嘅寫經佬諗出嚟

其實隻爛鬼方舟唔係好大隻咋嘛, 大把船大過佢, 世界最大貨櫃船 seawise giant 長458.45m, 長過方舟3.5倍, 佢都唔夠膽話無限載貨量https://www.woodenmodelboat.com/model/woodpro/all/seawise_giant.htm#:~:text=She%20was%20launched%20in%201981,square%20meters%20and%2046%20tanks.

你仲喺度吹乜L嘢?慳啲使啦

冇實物進行試驗, 你點樣證明夠唔夠坐

.
方舟capacity係有limitation嘅。
沙文 發表於 2024/5/19 08:15

不過, 經上就從未講過話「唔夠位」,, 唔該坐逼啲 (見#12)
您唔好顛倒是非黑白喎,而家係我犧牲色相,甘願委屈地被抽水嫂屌,唔係我屌抽水嫂。

靠敕法解決問題的時代已過曬氣好耐啦,1st century以來的教宗,有邊個識法術嘅?仲講什麽5餅3魚?
就算係方舟時代,不潔動物都只限一pair. 方舟capacity係有limitation嘅。
多元關係又唔駛一推就推到咁極至既,不如你再推盡啲,可以不限物種添丫笨。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/19 00:25

抽水天堂在日本
真係比人民公社, 共產主義仲前衛。
老婆, 老公不私有, 拿到公家公用。

男人咪變咗配種豬咁? 女人就係慰 ...
beebeechan 發表於 2024/5/18 22:52

多元關係又唔駛一推就推到咁極至既,不如你再推盡啲,可以不限物種添丫笨。
回覆  沙文

真係同我諗既「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」有異曲同工之妙,只可惜我呢個理念搵唔到經 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/18 19:58

「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」呢句是《捉蟲入屎忽教》寫「吃人的怪獸」
既魔幻應該學習的。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你又跌入咗一夫一妻制既狹隘思維當中了,如果可以實現多元關係,沙文分分鐘會養埋我個仔,我又可以 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/18 22:40

真係比人民公社, 共產主義仲前衛。
老婆, 老公不私有, 拿到公家公用。

男人咪變咗配種豬咁? 女人就係慰安婦
咁幾時你又想通埋下一步: 沙文屌你老婆, 都係教佢享受人間性歡愉。將大樂帶俾佢…

(你抽水, 真係食咗幾 ...
beebeechan 發表於 2024/5/18 22:08

你又跌入咗一夫一妻制既狹隘思維當中了,如果可以實現多元關係,沙文分分鐘會養埋我個仔,我又可以屌埋你老婆,何樂而不為?
2. 教會嘅資源始終有限。
譬如話慕道班座位咁先算啦, 如果我佔咗一個座位,咁就少咗一個位畀旁觀者、lefeng ...
沙文 發表於 2024/5/17 14:46

只有凡人先優心得五個餅兩條魚, 幾千人邊到夠食.....
在耶穌手上, 餵多五千人都唔係問題。

在神學上, 「方舟」就是教會的喻象。
教會收盡天下各類人, 好人,名人, 富人,  壞人, 衰人, 賤人..都可上船。
經上從没有提過隻方舟內會唔會唔夠位, 裝唔哂咁多動物。(只有啲唔明理既反基仔先會咁諗)

「沙文救世教會」就會唔夠資源。
耶穌建立的教會.....有亞爺照住。
回覆  沙文

真係同我諗既「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」有異曲同工之妙,只可惜我呢個理念搵唔到經 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/18 19:58

咁幾時你又想通埋下一步: 沙文屌你老婆, 都係教佢享受人間性歡愉。將大樂帶俾佢…

(你抽水, 真係食咗幾打「知善惡果」勒)
回覆 9# 沙文

真係同我諗既「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」有異曲同工之妙,只可惜我呢個理念搵唔到經文支持。
2. 教會嘅資源始終有限。
譬如話慕道班座位咁先算啦, 如果我佔咗一個座位,咁就少咗一個位畀旁觀者、lefeng、抽都斷水三位,或者其他任何慕道網友都失卻了信主的機會。即是咁,將來排隊領聖體,條隊都會長咗,神父晏咗收工,服務時間又會太長,不免會影響服務素質。所以,任何排隊領聖體的人,你都係剝奪別的教友接受教會優質服務的機會。
我剝削咗佢哋,佢哋因此而少咗機會親近基督道理, 將來佢哋落地獄,豈不是畀我累嘅? 咁我情何以堪呢?
所以我犧牲自己, 將呢個機會留畀佢哋。唔信, 其實係基督精神的體現。

Jhn 15:13 人若為自己的朋友捨掉性命,再沒有比這更大的愛情了。
您啲料有幾堅咖?我覺得係您自己斷估啫。上次托您問天主何以松鼠就唔駛指紋,都冇下文。可見其實您同天主根本就冇溝通
係呀, 建造業興旺就會較多人信主
沙文 發表於 2024/5/14 23:15

係呀, 上邊建新耶路撒冷城要好多工人, 薪優假期多, 包食包住
係呀, 建造業興旺就會較多人信主
https://www.facebook.com/groups/1533327640090992/
回覆  beebeechan
因為我國有minimum wages. 所以佢咁呼召,我無法build up身份認同。或者第日有機會轉行 ...
沙文 發表於 2024/5/14 16:08

亞叔都好他條

靚女都入行
高級模式 | 發新話題
換一個