返回列表 回覆 發帖

令人戰慄的聖經裡面

唔L使你教,卧底基督教徒講既野千祈咪信!!!

.
leefeng 2020/12/14 06:34 提交

唔使你信,只望你反基反得有點水準,唔好咁狠膠
一个咁大把?

.
leefeng 2020/12/14 06:28 提交

made in china 㗎喎
或者边日您信, 自会find out原來耶稣先係堅呢
世事嘅嘢好难講
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  leefeng
有第个嘅, 費L事教識您
沙文 發表於 2020/12/14 06:30

唔L使你教,卧底基督教徒講既野千祈咪信!!!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
罗素都話其實佛教係流嘅喎
Buddhism does not really purpose the truth; it appeals to sentiment and, ul ...
沙文 發表於 2020/12/14 06:26

都係果句,等边日我信,自会find out啰,你顧惦你自己件假貨耶稣吧啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 64# leefeng
有第个嘅, 費L事教識您
你又捉錯用神,又無知扮专家啦?

我只否定基督教的信仰。不要混淆视听!
Georges Lemaître 的物理科 ...
leefeng 發表於 2020/12/14 02:43

你成篇野就係到玩名人效應,搵班名人嚟掹車邊。

一時話唔好信埋啲洋人野基督教,數典忘乜宗。。
睇你,就班埋成班「鬼佬」來促銷喎
比你祖祖祖祖祖父更你老祖的唐朝韓愈,一早就話佛教係信唔過既。
beebeechan 發表於 2020/12/14 06:27

一个咁大把?

.
回覆  leefeng

佢話痳痳地 ju喎
    But I cannot say Buddhism is positively good, nor would I wish t ...
沙文 發表於 2020/12/14 06:15

冇所谓啦,反正我又未信,你袋住先啦!
唔通你开始驚:死啦,咁多人反耶稣,真係好打有限咯?

.
.多种宗教中,我所赞成的是佛教。历史上所有宗教中我对佛教最具好感
leefeng 發表於 2020/12/14 06:15

比你祖祖祖祖祖父更你老祖的唐朝韓愈,一早就話佛教係信唔過既。
罗素都話其實佛教係流嘅喎
Buddhism does not really purpose the truth; it appeals to sentiment and, ultimately, tries to persuade people to believe its doctrines which are based on subjective assumptions not objective evidence."
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁您至少都fack check到hawkins幾時喺邊講過佛教點樣勁卦,咁多口水都唔見您提下茄?冇人有興趣知道您想信乜教,您話畀我哋聽做乜L嘢?咁您咁信佛,您又點fack check到真係有悉達多呢?點check 到佢已經成咗佛呢?系《大不列顛百科全書》?
沙文 發表於 2020/12/14 05:42

又问埋d幼稚既问题?
悉達多成唔成佛?等我决定信先至去揾都未遲吖,对不?

.

回覆 55# leefeng
原文又冇此段, 您痾出來咖?
如果我一定要科学与宗教並有的话;我一定会考虑揀佛道儒教
leefeng 發表於 2020/12/14 02:43

你去揀食屎都無人阻到你㗎
反正都係你自己揀既野
回覆 54# beebeechan
佢顯然就冇慧根, 信乜L嘢佛教
回覆 53# leefeng

佢話痳痳地 ju喎
    But I cannot say Buddhism is positively good, nor would I wish to have it spread all over the world and believed by everyone

almost reasonable, 即係未達標。仲差几多就冇講
睇見 leefeng 信咗佛變成呢個隠樣
都係信基督教穏陣啲。
冇法啦, 您拉人出教咁勁都係靠呃嗟。
樓上1-29項, 有几多條唔係呃?
沙文 發表於 2020/12/14 04:21

只要有一條係已经足够PK你!

28.——伯特蘭·羅素(英國著名哲學家)
Bertrand Russell Quotes

羅素:“在當今的宗教中,佛教是最好的。佛教的學說淵博,幾乎是合理的,從歷史上看,它們是危害最小,殘酷程度最低的。但是我不能說佛教是積極的好東西,我也不想它傳播到世界各地,並且每個人都像穆罕默德教徒一樣信奉伊斯蘭教,這是因為佛教只關注人類是什麼問題,而不關注宇宙是什麼樣的問題。真理;它訴諸情感,並最終試圖說服人們相信其基於主觀假設而非客觀證據的學說。” -“宗教的本質和影響”

Russell: "Among present day religions Buddhism is best. The doctrines of Buddhism are profound, they are almost reasonable, and historically they have been the least harmful and the least cruel. But I cannot say Buddhism is positively good, nor would I wish to have it spread all over the world and believed by everyone as crudely as the Mohammedans do their religion of Islam. This is because Buddhism only focuses on the question of what Man is, not on what the universe is like. Buddhism does not really purpose the truth; it appeals to sentiment and, ultimately, tries to persuade people to believe its doctrines which are based on subjective assumptions not objective evidence." - 'The Essence and Effect of Religion'

原文:

https://www.idrlabs.com/quotes/bertrand-russell.php

.
咁您至少都fack check到hawkins幾時喺邊講過佛教點樣勁卦,咁多口水都唔見您提下茄?冇人有興趣知道您想信乜教,您話畀我哋聽做乜L嘢?咁您咁信佛,您又點fack check到真係有悉達多呢?點check 到佢已經成咗佛呢?系《大不列顛百科全書》?
高級模式 | 發新話題
換一個