返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 屠龍小隊案充分總結中國香港情況

回覆 20# Guest from 124.217.137.x

非也非也,你也還是極多不對。

1. 不列顛倒是有1688年的glorious revolution光榮革命,一場不流血政變,光榮革命催生了《1689年權利法案》,是英國歷史上君主立憲制形成的重要事件。和平革命在中國歷史上從來未曾有過,是故你不可能說"和平革命,也唔會比暴力革命成功率低",因為這在中國沒有統計數字。
硬要統計的話,我給你如下的中國歷史數字,
和平革命成功次數:0
暴力革命成功次數:X, X為非零正整數

1a.不是是否和平革命,而是一個革命是否能夠和平,和平革命是一個偽命題。
1b.你以為甘地和平革命成功了? https://theconversation.com/the- ... colonial-rule-57904

2. 從開始時就絕大部份人冇諗過暴力革命,直到運動結束時也沒有發生過暴力革命,連陪審團也不承認大部分人有參與暴力。你日日講暴力革命企圖污名化反修例運動做乜?睇大內宣太多睇壞腦。上面已經提過,好早開始已經和平遊行啦,就算你要來硬話運動變成了暴力革命,那就是林鄭20190609的強硬回應所做成的。暴力革命不成立,你咩解釋都係稻草人解釋。

3.
要佢撤回嘅係民眾,泛民算條毛。
暫緩係話術,你啲傻仔先會信,法律上係冇暫緩,只有撒回,或調動議程。你啲傻仔年輕到共產黨啲話術都信,人唔笑你懞丙你都執到,仲要講咩人地執念重,你自己照吓鏡先啦。
撤回係有咩問題?政府隨時都可以再提出,係你啲人鍾意用話術,亂扣帽子,隨便假設,仲跟手諗住攞剃刀剃人之嘛。你亂用詞彙咁叻,話可以隨便講咁大,啱喺香港啲智庫揾工。
提提你,呢幾日信報評論智庫寒冬,狡兔死走狗烹飛鳥盡良弓藏,呢啲博大精深中國權術野,你或者唔識,共產黨人人識。你嘅長處睇來未必有用武之地。

撤回係一個程序,咩永久乜永久物就叫上綱上線、亂扣帽子。好似宜家啲法庭咁,行使基本法所賦權利就叫顛覆國家。永咩久?你當個政府死㗎?廿三條都可以再提啦,要再提一個議案有何難哉?

4.
不信任?冇得傾?你同我慳啲,臨立會就係共產黨對香港不信任、冇得傾嘅表現,1997已經係咁,2019先同你禮尚往來有咩大不了?你共產黨受唔起?香港人唔信你共產黨,冇得傾,係唯一解釋,都好合理。

話題要轉了嗎?
反修例,2019-06-15咪暫緩咗,係泛民執念重,要撤回

移交逃犯係重要的司法互助責任

暫緩,就係代表可以大家慢慢傾,傾到大家有信心,再提出

撤回,係一個政治表態,即係話永久對立,永久不信任中國司法系統,永遠無得傾

咁既然你都話要永久對立,無得傾。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/9/9 08:29

啲假設多如腳毛,一陣得閒同你剃晒佢。
反修例,2019-06-15咪暫緩咗,係泛民執念重,要撤回

移交逃犯係重要的司法互助責任

暫緩,就係代表可以大家慢慢傾,傾到大家有信心,再提出

撤回,係一個政治表態,即係話永久對立,永久不信任中國司法系統,永遠無得傾

咁既然你都話要永久對立,無得傾。咁大陸又點解要再同香港泛民傾,直接國安法 + 完善選舉 + 大規模DQ晒你們,都好合理。
好心你啦,我舉法國大革命同波士頓茶會出黎,唯一用途係駁斥你啲目中無人嘅"無一"論。你又諗住自己可以扯 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/9 05:11

暴力革命,一半導致政局倒退(如阿拉伯之春,廣場革命),絕大部分無效,有效的多數都係看似或短暫成功,長遠一樣或更差(如共產主義革命),只有極少數長期用效改善民生(如辛亥革命)

和平革命,也唔會比暴力革命成功率低
咁點解要搞暴革?
唯一解釋,就係你們係不理智,犯了倖存者偏誤,瘋狂。
好心你啦,我舉法國大革命同波士頓茶會出黎,唯一用途係駁斥你啲目中無人嘅"無一"論。你又諗住自己可以扯 ...

Ok, 我講中國歷史上,只有辛亥革命成功
仲有一點,革命,包括暴力革命,在歷史上發生很多,也有不少成功,但無一能大幅改善民生,除咗辛亥革命那個 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/9/8 17:47

好心你啦,我舉法國大革命同波士頓茶會出黎,唯一用途係駁斥你啲目中無人嘅"無一"論。你又諗住自己可以扯去邊?
你兜友,唔係咩"凡進教者"、就"和所有基督教徒一樣",一係"無一"。
歸納邏輯就唔該唔好當演譯邏輯用,呢啲係基本功。
俾人舉到證出黎反駁,自己又兜唔到,就麻煩低低地認左佢,修正吓自己理論。日日好似自己口中基督教咁有錯打死不認。
真係SLDPK。

話題要轉了嗎?
回覆 16# Guest from 124.217.137.x

咁所以人血饅頭問題又唔洗答啦?所有野和稀泥帶過就可以算?

和平遊行成功例子
1)2003七一大遊行(成功停23條)
2)2012年反國教大遊行
3)反2014年版權條例(俗稱網絡23條)
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/9/9 03:46

呢啲咪完全嘅倖存者偏誤囉。
香港地以前個個星期遊行,又樣樣爭取到?
2019-06-09咪和平遊行囉。
2019-06-06法律界黑衣(反修例)遊行創回歸以來人數新高
2019年4月一樣有反修例遊行

你真係以為自己掉個詞出黎就叫比別人有理?

你係咪認左"2.盡失民心"啦?日日忽悠人地從無法正面回答,我好悶呀。

話題要轉了嗎?
香港呢
暴力革命零成功案例,失敗的很多
1)雙十暴動
2)六七暴動
3)2016年旺角暴動
4)反送中暴動

和平遊行,卻試過大量成功案例
不過泛民主派犯上了嚴重倖存者偏誤,鼓勵人搞暴亂
和平遊行成功例子
1)2003七一大遊行(成功停23條)
2)2012年反國教大遊行
3)反2014年版權條例(俗稱網絡23條)
法國大革命後歐洲生活水準下降了?波士頓茶會後美國生活水準下降了?中國洗乜超英趕美?由得佢革多幾次命咪得。

倖存者偏誤
要去除偏誤,就要有對照組,看看一般暴力革命導致甚麼
特別係進入核年代後的暴力革命

阿拉伯之春:全中東戰亂,離民主更遠
伊朗革命:導致全國伊斯蘭專制化
敍利亞革命:導致ISIL崛起
烏克蘭廣場革命:導致俄烏戰爭

大部分革命,特別涉暴動式革命,都係越搞越亂
只有少數成功

而在中國,基本只有兩張革命係成功
1)1911年辛亥革命(暴力革命,但在發生係核年代前)
2)1978年改革開放(政府主導)
法國大革命後歐洲生活水準下降了?波士頓茶會後美國生活水準下降了?中國洗乜超英趕美?由得佢革多幾次命咪得。

倖存者偏誤

此乃黃絲對歷史最大誤讀
回覆 10# Guest from 124.217.137.x

啲離教者之家用戶亂用詞彙混淆定義我都唔係第一次見。

將你評為膜拜揸鎗掌權,食咩人血饅頭?斷左你米路?你知唔知咩叫人血饅頭?

民主制度原來對比專制獨裁制度對民生保障及社會公義等冇明顯優勢,你係得嘅,你唔止政治倫理唔識,連政治都唔識。一係就其實你底層思想有問題同你多傾無謂,一係你讀多啲書先再黎同我講野。
泛民主派和黃絲犯的錯誤:
1)太多侮辱性創意(如蝗蟲,支那之類)
2)太多敵對文宣(如天滅XX)
3)高估香港影響力
4)太多語出驚人的創意(如解散警隊,刻不容緩。沒有暴徒,只有暴政。中大學生會會長以暴大為榮之類)
5)亂燒公共設施

唯一正常的訴求:
1)爭取雙普選。

結論:
政治智力等同「電腦大爆炸級」的旺角阿伯無大分別。
仲有一點,革命,包括暴力革命,在歷史上發生很多,也有不少成功,但無一能大幅改善民生,除咗辛亥革命那個之外。
辛亥成功係因為明顯比原有的清朝制度好。
搞革命,都要你新的制度,係咪明顯比原有制度優勢先值得搞。
否則只係新理想主義大災難,如20世紀初共產革命一樣。
你黃人的時代革命,我就看唔到有那兒比原有的優勝,只係見到一班政治素人好有理想咁講口號和搞破壞。而且非常喜歡侮辱性創意(甚麼支那,蝗蟲,蚛國,Refucking of 之類),我就看唔到侮辱性詞語,可以帶來良性革命。另外,中共的經濟高度成長,你新的政權何等何能可以比中共更好?你們的革命,就係燒下地鐵,燒下街道,喊下口號,唱下歌,搞下侮辱性創意,做下文宣,提出一些語出驚人的口號(如解散警隊,刻不容緩。沒有暴徒,只有暴政之類),根本仲衰過太平天國。唯一正常的係爭取雙普選,但都只係佔中時代,反送中簡直係瘋狂,只係一對瘋狂無效的創意。
回覆  Guest from 124.244.37.x

不嬲都覺得我對你嘅評語係冇錯。
膜拜揸鎗掌權嘅,咪認左佢囉。
睇你寫啲 ...

你呢些叫「食人血饅頭」
同人講理想和爭取,然後講到自己和爭取者好偉大,那麼,就請你堅負為這偉大的使命,把對方當成敵人,再叫人冒著敵人的炮火前進。
回覆 8# Guest from 124.244.37.x

不嬲都覺得我對你嘅評語係冇錯。
膜拜揸鎗掌權嘅,咪認左佢囉。
睇你寫啲咁嘅野就知你冇政治倫理常識啦。

即係你認為係"2.盡失民心"啦?你同意唔同意呀?
咁係反映香港人唔識政治莊閒
1)香港做咗156年英國殖民地。鄧小平話要收回香港,英國評估過,香港無得say no。因為中國係獨市經營,專供水電食糧。只要中國話唔同香港做生意,香港即時玩完。香港由英國人的資產變成嚴重負擔,咁為咗英國好,也為香港好,也為中國好,香港必須回歸。

2)回歸後,香港人「掛念」英國統治雖然係人之常情,卻是犯了嚴重且危險的政治情感錯誤。這不單落中國面,也令英國尷尬,更斷送香港的政治前途以及一國兩制的地位。

3)香港黃絲,唔單止唔識收儉,還要用香港黎搞反共宣傳,本來中共已經忍唔到,但一國兩制五十年變,繼續「忍」。點知你班友唔識趣,反送中都OK,不過你竟然覺得「唔夠大聲」,驚死世界唔知香港係度搞反送中示威,日日示威人鏈佔領都算,仲要搞埋燒港鐵,燒中大,燒道路,誓死搞到全人類關注。好啦,中國真係關注了,即時送國安大法及完善選舉比香港,外國也借機搞制裁中國,中國就堂堂正正和西方打場冷戰。香港自然成為新冷戰戰場,受害的必定係香港廣大市民。
回覆 6# leefeng

識答人先出黎獻世啦,日日出黎潑婦罵街以為自己幾醒,俾人嘲到底褲都冇都唔知醜。
回覆  leefeng

即係你宜家乜柒都唔識答囉。
識答人先出黎獻世啦,日日出黎潑婦罵街以為自己幾醒,俾人嘲 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/7 05:24

你成隻癲狗咁,需要狗頭鍘侍候你!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

回覆 4# leefeng

即係你宜家乜柒都唔識答囉。
識答人先出黎獻世啦,日日出黎潑婦罵街以為自己幾醒,俾人嘲到底褲都冇都唔知醜。
回覆  leefeng

1.濫告
2.盡失民心
3.天滅中共
你自己揀啦。

講東講西就係乜柒都唔識答,收皮啦。 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/7 04:17

等你被判死刑的時侯就乜柒都識啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個