返回列表 回覆 發帖

参加教会相遇营之后,发觉基督教好恐怖

回覆 11# 哈佛專家

系啊。。。经常话你系咩异端啊,撒旦魔鬼啊之类的。。。。
回覆 4# 抽刀斷水

我好想返回冇决志过嘅生活,但系咩地狱啊,诅咒啊,搞到我好惊啊!!!而且,神迹?我真系feel唔到lor。。。

回覆 3# Guest from 203.210.0.x

唔系啊,弥敦道附近嘅
版主還未回来復?
你可以查查"靈恩亂像" 這個可以幫到你

你上的教會看來是有點偏和極端
就係咁講。最弊係信奉天主教或基督教的天基或基基都十分排斥佛教和道教。甚至排斥儒家。跟中國文化格格不入呢。
回覆 6# 哈佛專家

中國人的宗教體系:儒、釋、道,都是傾向合一。正如一般普羅信眾往往搞不清楚拜黃大仙、車公是屬於哪個教一樣,觀音、關公、土地公、佛祖等也在一起上香。
仲有beebeechan版友提提你,請在本區貼文前參閱本版宗旨及版規,有違反宗旨或版規的言論將會被移走,謝謝。
..
抽刀斷水 發表於 2012/10/28 21:26

唔岩聽既咪鏟走佢囉.
真係無改錯名, 見水你就抽

帖主無話「不再相信耶穌是神或救世主」啵, 
成篇文都係在說教會人處事, ...
beebeechan 發表於 2012/10/28 20:51

我係解答緊樓主問既"點樣為之離教",並唔係你所講既抽水。

仲有beebeechan版友提提你,請在本區貼文前參閱本版宗旨及版規,有違反宗旨或版規的言論將會被移走,謝謝。
天主教的態度好一些,但係都一樣有摩擦,主要天主教不同意我保留觀音信仰
..
哈佛專家 發表於 2012/10/28 21:17

咁你咪專心拜觀音囉...
好事黎唶.
兩個揀一個, 唔係咁難唶
拍拖時, 你可以有幾個女朋友,
拍拍下, 愈親蜜時便要減去一些,
最後..
你都唔可以同時娶兩個老婆哩....係咪
支持樓主離教......佢地ge傳教手法係錯ge

我都係因為我中意佛教,好多基督教朋友視我為異端......

天主教的態度好一些,但係都一樣有摩擦,主要天主教不同意我保留觀音信仰
回覆  Guest from 14.222.46.x

離教既意思係返回沒有決過志/信過教的狀態,即是不再相信耶穌是神或救世主

抽刀斷水 發表於 2012/10/28 20:33

真係無改錯名, 見水你就抽

帖主無話「不再相信耶穌是神或救世主」啵, 
成篇文都係在說教會人處事, 講話的方法好恐佈
回覆 1# Guest from 14.222.46.x

離教既意思係返回沒有決過志/信過教的狀態,即是不再相信耶穌是神或救世主。

假如你現在就已經不相信的話,我便可把一樓的文章貼在網站中成為離教見證。
611靈糧堂?
唔记得登录先发上来。。。
高級模式 | 發新話題
換一個