返回列表 回覆 發帖

無事獻殷勤--之教宗好說話

Don't know where God is but the Devil is in the details

係咪嫲嫲白旗唔夠白呀?

下次記得落多啲漂白水

(或者拎去梵蒂岡嘅 coin laundry 好啲?)

https://www.youtube.com/watch?v=FkolCYKlWp4&rco=1&ab_channel=MiddleEastEye
Don't know where God is but the Devil is in the details
我諗最好聖座拿出勇氣親自擔任扯旗穩陣尐,愈樔愈多冇人敢做。

https://www.ctvnews.ca/world/a-p ... k-into-it-1.6746988
或者bb陳做? 你咁L有勇氣
點解天主教要咁L陰毒同普京夾計引烏黑蘭佬拎支白旗gut個頭出來等佢逐個爆頭?
to 抽抽
先兩日您話個“毒”字同阿媽有關係因為最毒婦人心,現在看來您錯得好離L曬大譜
to 抽抽
先兩日您話個“毒”字同阿媽有關係因為最毒婦人心,現在看來您錯得好離L曬大譜 ...
沙文 發表於 2024/3/16 04:02

都有句叫「無毒不丈夫」架喎——之但係教宗終身不娶,點會係丈夫呢?
你冇aware”有”and”最”嘅分別。

丈夫只不過係”有”, 丁屎咁多都係”有”。
但係婦人就係”最”。

所以你要解釋, 點解本來係七姨婆、三叔婆、五嬸婆先至做得出嘅嘢,而家要聖座出面做呢?
談判 -- I have rejected, and I reject it again.

回覆 207# 沙文

本網教徒都收哂口啦,我點能樣夠有資格幫聖座解釋喎。
回覆 209# 抽刀斷水

咁我試下幫佢解釋啦
羅斯福咁樣講嘅時候, 聖座五歲。
會唔會可能未識appeaser呢個字?

https://www.aljazeera.com/news/2 ... -white-flag-ignored

https://www.youtube.com/watch?v= ... annel=MiddleEastEye

無錯, 上邊兩單個案都是以色列兵錯誤判斷...打殺的是平民。
傳媒就大肆報導。

可惜, 有些案例就没有被報導, 不為人知:

幾名以色列兵就咁死咗!

好心卻枉死的以色列兵就......

我不是士兵, 未上過戰埸, 更没有與哈馬斯交戰過...
我不知如我是當時在埸的兵, 對舉對白旗走過來的巴勒旦人, 會不會把自己, 把同袍的生命來賭一舖。(士兵也有自己老婆仔女, 有老荳老母要養) 這不是可以有時間核實才作出決定, 兩三秒時間便要決決定....仲難過炒股買上或落。 買細時..佢開大點算?

以色列兵只係人, 唔係神
回覆 211# beebeechan

沙文成個鋪排,就係話聖座建議舉白旗,結果係無用,對方照樣射殺,你咁講即係都認同沙文架啫。
回覆 212# 抽刀斷水
佢認同沙文好出奇咩?唔應該咩?唔得嘅咩?
樓上198都試過

又唔係成日, 人哋久唔久一兩次認同下文你就唔抵得?
回覆 213# 沙文

都唔係話唔得,只係我怕佢認同咗你,但連佢自己都唔知道,咁啫。
回覆  beebeechan

沙文成個鋪排,就係話聖座建議舉白旗,結果係無用,對方照樣射殺,你咁講即係都認 ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/17 12:14

巴勒斯旦人都要多得佢地既哈馬斯同胞,濫用咗白旗, 唔尊重扯白旗既意義.....使同胞被誤殺
回覆  沙文

都唔係話唔得,只係我怕佢認同咗你,但連佢自己都唔知道,咁啫。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/17 19:10

你唔使眼紅, 心酸.....你有野講得岩, 我都會認同你架啵
你唔使眼紅, 心酸.....你有野講得岩, 我都會認同你架啵
beebeechan 發表於 2024/3/17 23:19

奇怪你會唔認同教宗既說話,反而認同沙文呢個反基架啫。
奇怪你會唔認同教宗既說話,反而認同沙文呢個反基架啫。
抽刀斷水 發表於 2024/3/18 10:06

你覺得我係唔認同教宗呼籲:能有拿出白旗用和平解決方法的勇氣
回覆 218# beebeechan

你認同呢個教宗呼籲,同時又認同沙文話教宗响度跣人?
回覆  beebeechan

你認同呢個教宗呼籲,同時又認同沙文話教宗响度跣人? ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/19 17:58

烏克蘭嗰度未發生過啲人拎白旗行埋嚟, 然後突然又拎支AK47嚟掃你, 或係身上綁住炸彈嚟攬炒。
高級模式 | 發新話題
換一個