返回列表 回覆 發帖

無事獻殷勤--之教宗好說話

即係男人上廁所, 唔係比長短, 軟硬, 
最緊要係企得正, 射得正
「我們有多少次聽到別人說:與其做這樣的天主教徒,倒不如做無神論者」。
抽刀斷水 發表於 2020/3/5 20:48

你又嚟把說話改頭換臉

這句是教宗「聽到別人說」,
不是教宗說「做無神論者 好過做虛偽的教徒」

本來,傳話,轉貼係無乜問題
不過,把話失了真才來傳,。。。就是傳訛囉
教宗呢鋪講錯野喇

抽刀斷水 發表於 2020/12/3 20:36

你說教宗講錯野,你是站在中國一方,說新彊根本没有維吾爾族被逼害,不是事實?

是監獄,還是陪訓中心。。。。没有足夠資料判斷囉

香港也是無監獄處的,只有 Correctional Services Department

點解要咁多武警陪訓既呢?
軍校嚟?
抽按:教宗無說話啊

對港局勢沉默 梵蒂岡解釋「因發聲明譴責沒用」

梵蒂岡國務院外長加拉 ...
抽刀斷水 發表於 2021/3/29 11:45

或者是梵蒂崗也看到去年黑曱甴的所為,不值得同情,
香港警察亦没有要讉責的過失
不同緬甸軍警,下下真鎗實彈
緬甸人民爭取民主, 才值得敬佩
不怕真鎗實彈, 還是要上街。

不知去年的香港曱甴, 在同樣情況下, 有没有這鼓勇氣。
緬甸警察不會舉藍旗紅旗黑旗...
香港警察舉旗, 即係話俾啲曱甴知.....不會開鎗, 「唔使驚, 議員係大廳」
咁佢做乜唔發聲支持港府嚴正執法?

其實文中已表露了答案:教會內部都各有不同立場,貿然表態分分鐘 ...

加拉格爾又承認,香港天主教會出現效忠北京派與自由派,他稱教廷嘗試與香港教會合作找出解決方法,認為教廷聲援香港只會令雙方關係更複雜。
抽刀斷水 發表於 2021/3/30 09:16

的確,在曱甴運動中,香港社會黃藍參半,
在天主教內,當然也會有黃,有藍。
好比你老婆同你亞媽嗌交,你都唔知幫邊個好
平日信誓旦旦講正義,到頭來又是權衡計算。
抽刀斷水 發表於 2021/3/31 00:01

最弊黃同藍都係講緊正義既事
報道又引述梵蒂岡內部消息與知情人士稱,中共統戰部明確下令禁止內地主教參加教宗主持的活動

有點似人也嚟踩場, 踼館....立即落閘, 架水馬, 切砂包, 閂門, 熄燈
..而北京又點解要扮演天主既角色黎回應教宗既祝福呢?

成件事入面,其實關唔關天主事架?
抽刀斷水 發表於 2023/9/5 11:29

教宗又唔係當習總係神或係神既代言人, 向佢祈禱, 點解話習總就係代表神回話…?
慕道抽不明白:祈禱內容點解要話畀習近平知?

此前,在啟程前往蒙古的專機上,教宗在途經中國領空時,向國家主席習近平拍發了電報。教宗寫道:「我一定為貴國的福祉祈禱,為你們所有人呼求團結與和平的神聖祝福。」
抽刀斷水 發表於 2023/9/5 11:29

教宗既包機要飛越一個國家領空時 (當然事前有打個招呼, 同意了), 慣例都會對當地領導者打個呼,祝福幾句。 唔係報告祈禱內容既。
點解唔見報道早兩日嘅教宗扯白旗論?
沙文 發表於 2024/3/12 00:41

「扯白旗」一般被解讀是投降。

在這youtube 片, 二戰末期時, 當時德國以裝甲師猛烈反攻美軍..初期戰況有利德軍, 把美軍包圍在一鎮 Bastogne...
德軍派來代表招降....當時乘車來德軍代表不是搖著白旗?

難道強勢的德軍是「投降」??
(片斷出自電影「坦克大決戰」, 沙文應睇過, 當年猛片嚟)

白旗意思...可以是現在不是交戰, 是暫時停火, 想和談, 協商。

教宗叫烏克蘭拿出白旗...是否也是「你們相方停下來傾傾喇」,, 首先提出和解不是弱者。
..
但係邊個拿出勇氣出聲氹對方嗰個就係認衰。我好有經更験嘅,因為有勇氣嘅一定係我
沙文 發表於 2024/3/13 13:47

以我既經驗, 氹完後又呃到包蝦條既
插到佢嗌救命.....大男人feel 返哂嚟
呢齣咁嘅欺騙觀眾電影, 點呃得到砌孖星模型大嘅細路仔?

佢搵美國佬M47畫十字上去就想扮德國Tiger II, 簡 ...
沙文 發表於 2024/3/14 05:14

你都唔好呃我
battle of Buldge, 德國佬用既係Tiger I 同Panzer....唔係 King Tiger

好呢舖俾你岩
呢架係tiger II嚟
方濟各籲烏克蘭「舉白旗」 分析:教宗近年向極權低頭惹爭議

,並有勇氣舉起白旗進行談判的人。」
抽刀斷水 發表於 2024/3/14 16:51

上邊#190 咪講呢樣囉

舉白旗不是代表投降, 是來「進行談判」

https://www.aljazeera.com/news/2 ... -white-flag-ignored

https://www.youtube.com/watch?v= ... annel=MiddleEastEye

無錯, 上邊兩單個案都是以色列兵錯誤判斷...打殺的是平民。
傳媒就大肆報導。

可惜, 有些案例就没有被報導, 不為人知:

幾名以色列兵就咁死咗!

好心卻枉死的以色列兵就......

我不是士兵, 未上過戰埸, 更没有與哈馬斯交戰過...
我不知如我是當時在埸的兵, 對舉對白旗走過來的巴勒旦人, 會不會把自己, 把同袍的生命來賭一舖。(士兵也有自己老婆仔女, 有老荳老母要養) 這不是可以有時間核實才作出決定, 兩三秒時間便要決決定....仲難過炒股買上或落。 買細時..佢開大點算?

以色列兵只係人, 唔係神
回覆  beebeechan

沙文成個鋪排,就係話聖座建議舉白旗,結果係無用,對方照樣射殺,你咁講即係都認 ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/17 12:14

巴勒斯旦人都要多得佢地既哈馬斯同胞,濫用咗白旗, 唔尊重扯白旗既意義.....使同胞被誤殺
高級模式 | 發新話題
換一個