返回列表 回覆 發帖

教宗又要干涉美國內政了

方濟各極其量只能代表羅馬天主教,絕對代表唔到新教、舊天主教、東正教、科普特基督教、聖公會、既立場既, ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/20 21:04

甚麼是『舊天主教』?
妖酋反對美國移民政策,那就讓難民移民到梵蒂岡呀!屁眼教主也教妖徒強行住到別人家裏,還要人大魚大肉招待 ...
旁觀者 發表於 2016/2/21 00:27

你上酒家食野, 話d 菜唔應該落咁多味精,
條侍應就馬上話: "挑, 不如你入廚房煮丫!".......超有型的!
問題是誰人在這間酒家食野?妖酋是美國的難民麼?
抽刀斷水 發表於 2016/2/21 12:43

教宗既話唔係錯得哂架啵

原句是:

Pope Francis said "a person who thinks only about building walls... and not of building bridges, is not Christian".

如我英文尚算一般的話,意思是只用築牆作為唯一解決難民湧入的方法是不對的。
事實又無講錯 呢位總統候選人 Trump 除了說起牆外,還有甚麼有建設性的方案?

去到傳媒手上,焦點就是是放在牆。
牆。。。。的確又只是治標不治本
教宗係有權將教徒逐出教會(excommunicate),但只限於羅馬天主教會,教宗係咪以為仲晌中世紀? ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/21 22:46

教宗是說這種人 (無指明係特朗普) 唔係好基督唶
無話驅逐出教
況且, 條友也不是天主教, 驅風濕咩
顛鼠教全盛時期係有權捉新教徒去啪咖
沙文 發表於 2016/2/22 14:59

有點說今日的中國仍行《大清律例》一樣
如犯姦,( 《大清律例》三二、刑律,“犯奸”)。“杖九十”,一杖不少。
唔知神父姦杖若干?
沙文 發表於 2016/2/23 11:36

你認為要有附加費, 定係會打折?
高級模式 | 發新話題
換一個