返回列表 回覆 發帖

原来当年侵华日军曾经做慈善收买人心

一幅相就話天主教支持納綷黨。
豬一樣的反基早就「被收賣」左哩。
beebeechan 發表於 2016/7/8 08:11

你去勸勸貴教首領不要亂道歉先啦,無做過就千祈咪認。
http://tech.mit.edu/V118/N13/bvatican.13w.html
教宗發表既原文唔係拉丁文咩?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 7# beebeechan

你的連結跟報紙都有引述以下一段:

We deeply regret the errors and failures of those sons and daughters of the Church. We make our own what is said in the Second Vatican Council's Declaration Nostra Aetate, which unequivocally affirms: "The Church ... mindful of her common patrimony with the Jews, and motivated by the Gospel's spiritual love and by no political considerations, deplores the hatred, persecutions and displays of anti-Semitism directed against the Jews at any time and from any source".

出絕招吧!說是「翻譯問題」吧!
當年偽滿洲國成立,梵蒂岡第一個彈出黎承認其立國地位,其實日本皇軍同教會真係一擔擔,大家都係愛民如子,同所有戰爭都無關既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
乜係外交你就唔多曉 ...
beebeechan 發表於 2016/7/9 23:29

梵蒂岡向來都希望開闢新傳教場地,一有新國家成立,就搶先霸位示好,這是很合理的行為。

唔緊要啦,做錯事,第一就死口否認,唔掂就道個歉,咪得囉。

P.S. 是我錯,第一個彈出黎承認偽滿洲國的不是梵蒂岡,而是日本;梵蒂岡只是排第二。
滿洲國1932開國, 要等成兩年先話有「第二個」國家來承認?
呢個真悲情之國, 唔係都自成一國哩。 ...
beebeechan 發表於 2016/7/10 07:16

被人杯葛緊嘛,梵蒂岡就好心地,帶領世人承認這個悲情之國。

大日本帝國和梵蒂岡永結友好!
回覆  翻江倒海
慌祭角禁电腦, 自己玩 twitter:

慌祭角禁咸片, 自己梗係做埋啦 ...
沙文 發表於 2016/7/12 20:11

沙文呢舖幫你唔落,依家玩twitter未必一定用電腦既,可以用手機㗎嘛:

同樣道理,拍咸片就一定要自己親身做既咩?都可以搵工具代替㗎。
你在我下面時呢?
beebeechan 發表於 2016/7/18 09:59

陳版友似是有所暗示。
高級模式 | 發新話題
換一個