返回列表 回覆 發帖

䆁法有感

䆁法有感;

針對中共某些貪官某些人民的乞人憎行為事件,並不代表身為中國人可以在嚴肅正式場合做出侮辱自己國家的行為!
全世界都睇見當馬騮戲咁,華人自己都侮辱自己,外國人就不需尊重你!

如果唔釋法,後果係香港變咗馬騮戲舞臺,任班賤精在嚴肅既地方玩埋啲小丑野然後啲基督徒如李柱銘就出黎話佢地只不過係頑皮? 基督徒當然恨不得將中國瓜分給列強以表對耶穌的忠心!

成日挖自己啲支那瘡去媚洋,以為信咗耶穌就變成外國人,同中國或自己血統劃清界線? 呢種人死咗都唔洗可憐!

國家顏面無存,皮之不存,毛將焉付? 中國冇面,中國人在外國一樣冇面!
人地理鬼你係香港人大陸人海外華人吖?

古代地方官管唔惦,就要派個手持尚方寶劍的八省巡案去主持正義,依家比個guideline叫做釋法,咪你班友成日懵蔽蔽做埋啲丟自己架又辱國既行為重以為好醒?
想香港好就要自強,管理好香港做出成績,證明一國兩制係惦既,而唔係攪到香港成為國際既笑柄!

我地香港人對眼唔好成日只係望係啲大陸人隨處大小便。。啲衰野,得閒望下中國依家點解有好多叻人做咗啲乜野出黎?!

講真一句,香港如果做港獨可以自治咩?
以前香港被英國統治,有英國的【釋法】,香港一樣要照足英國既釋法規律黎做,所以香港做得好係英國既規律有效,並唔係我地香港人好叻。
依家香港一國兩制比番你自己攪,點解冇曬一個清晰的底線,將一個嚴肅既宣誓攪到不知所謂,丟架丟到大西洋?

你想港獨? 之後呢?
最終咪又係除咗依賴英國? 依賴美國? 依賴耶穌? 將香港變成耶穌國? 將全港人民變成待宰的羊就是那些信咗耶稣就只懂謀私利,處心積慮的陰謀賣國賊的最終目的!

-
釋法釋得真係冇得頂!睇下边位以後宣宣下誓打個乞嗤, 咁就sorry嘞,係咁先, 再補選 ...
沙文 發表於 2016/11/12 05:14

如果佢地係外國做宣誓,保證連屁都唔敢放,咪話打乞嗤啦!
係自己既地方就玩大細超,正一門口狗!

回覆 6# manzasd

香港竟然有你口中的反港獨撐釋法,逾4萬人參與,反對侮辱中國的支豚?
你是基督徒或港獨?你唔係中國人??
連英,美也允許在宣誓時加鹽加醋,反而所謂的強國如此玻璃心,支豚又要準備辯護。那只懂謀私利,處心積慮的陰 ...
manzasd 發表於 2016/11/12 14:12

你想最好強國不要玻璃心,任由港獨支那,猪哪,將中國旗踩在脚下,向全世界宣佈香港人不是中國人,是支豚人!對嗎?基督徒!㸃解駡基督徒會踩到你條尾?
全香港四萬人上街示威都是撑釋法的支豚??咁你係乜野?
家有家規,國有國法,無規矩不能成方圓!
英,美允許在宣誓時加鹽加醋係英美人既事,Donald Trump咁既質素都可以做總統,你想學人地可以投過胎啦!

中國華人與狗年代已經過去了,想扮中國人或香港人来攪港獨遲早小心行街被叔伯阿嬸鬧死啊,支那仔基督徒!

回覆 19# manzasd
支豚不看文匯報,連報章也不看就自以為是,不愧是支豚。
警方說高峰二萬多,你口中變四萬。  那當時反釋法也自稱有五萬,比四萬人上街示威都是撑釋法還要多。
支豚還想搞笑。

你有睇報纸?盲睇?

六點半新聞報道 2016 11 13 反港獨集會撐釋法,逾4萬人參與,反對侮辱中國的青年新政游蕙禎、梁頌恆成為立法會議員

https://www.youtube.com/watch?v=RQE3nJv6KcI&t=989s
中國華人與狗年代已經過去了,
難道你不知支豚太自卑才自認如此,
維基懂不懂開
google懂不懂搜尋
「有一 ...
manzasd 發表於 2016/11/14 22:22

乜你認為「犬與華人不准入」同「華人與狗不得進入」係唔同咩?
自卑?幼稚!
如果有一日你係外國被人叫你呢件支那仔係China dog,或 HongKong dog,你記得馬上跪抵舔駡你果個屁股!OK
原來反對破壞法治,就叫基督徒或港獨
狂信徒,你真像你口中的基督徒
manzasd 發表於 2016/11/14 22:13

奇怪?
我駡基督徒你會咁大反應?你如果不是基督徒唔係應該好心涼咩?

憎大陸人?
我都憎,但我會揀嚟憎,唔會盲憎,最起碼我會唔憎發明中國天眼和那些黙黙為中國建設的科學家和打貪官的有用人!
乜撐港獨既李柱銘,戴耀延,陳文敏。 。不是基督徒咩?

狂信徒?信中共教?哈哈!都好喎!學識寫殘體字就一定係中共人?井底蛙!不學無術!
自己盲目信奉的違反法治,便當看不見
其他人違反自己盲目信奉的意思,就是基督徒或港獨。
狂信徒,你所盲目 ...自己盲目信奉的違反法治,便當看不見
其他人違反自己盲目信奉的意思,就是基督徒或港獨。
狂信徒,你所盲目信奉的中共神叫你去死,你去不去。
manzasd 發表於 2016/11/14 22:30

《其他人違反自己盲目信奉的意思,就是基督徒或港獨》。 發曬爛渣?裡面有【基督徒】同【港獨】,你究竟係邊一範? ?是旦一樣踩倒你條尾牙? ?
嚟離教做臥底?

中共人違反法治應該萬死,你件基督徒去中國傳教更應萬萬死! !

我最信奉我個荷包!中共如果係我個荷包,我又唔mind信佢喎! !
我所盲目信奉的抓銀神叫我去發達,我肯定去。所以我期期都買649!

你所盲目信奉的基督神叫你去死,你肯定去!你呢隻羊不去會下地獄咧!
現在某支豚所盲目信奉的中共神正在杜絕異見,又不見某支豚反對,雙標支豚快回應。 ...
manzasd 發表於 2016/11/14 22:41

法紀與異見係兩件事!
乜你認為你去外國入藉宣誓時一樣可以加料咩?講嚟聽下!
回覆  leefeng
沙文 發表於 2016/11/15 03:03

不過香港仍然有好多人以宣誓效忠英女王為榮,盼望將香港再多1999…年再賣斷比英女王重正!
不嬲我都覺得加拿大現在仍然要效忠英女王亦是不可思議+多餘!
不過話又講番轉頭;中國人在中國土地應該宣誓效忠邊個呢?
英女王? Donald Trump? 上帝?耶穌??
在外國宣誓時當然一樣可以加料,跟住買飛机票返歸和放棄咪得囉!
笑死
中國害香港三次,中國尚有一次未還。
釋法正是破壞法治
基本法
第一百零四條 香港特別行政區行政長官、主要官員、行政
會議成員、立法會議員、各級法院法官和其他司法人員在就職時
必須依法宣誓擁護中華人民共和國香港特別行政區基本法,效忠
中華人民共和國香港特別行政區。
哪有說過加料不能出任。
只是盲目為中共效忠,您還與您口中的基督徒沒有分別,支豚。
manzasd 發表於 2016/11/12 13:57

釋法正是破壞法治?
班躪鏟係咁諗啫,睇下其他人㸃諗吖!
愛国陣營假愛國真掠水/游蕙幀被圍攻/毛孟靜退出公民黨/劉小麗鳩縮出醜/董建華田北辰廢up/橫州再爆醜聞 - 20161114a   
https://www.youtube.com/watch?v=G6o6qaJR7Kw

茶餐廰後生仔都有腦過你件疍散!
https://www.youtube.com/watch?v=L6sldVOQIy4
唔駛。permanent resident 成世住响加拿大都得嘅,唔駛入籍

您曳曳啦, 問埋呢尐嘢您慌唔係6月芥菜咩,駛唔駛 ...
沙文 發表於 2016/11/15 04:40

多謝,有心囉!
我不嬲都幫理不幫親架!
回覆  leefeng

咁点解您会有「宣誓加料就買飛机票返歸和放棄」呢个咁奇怪諗法茄?唔似Canadian式思維 ...
沙文 發表於 2016/11/15 07:12

所以係外國宣誓玩加料,分分鐘買定机票準備返歸,或玩野之前心理要先預咗放棄先至好學人玩野!
可以再申請嘛, 我地冇「冇得再宣誓」嘅釋法
佢被取消嘅係citizenship, 但仍然係permanent resident, 回流唔 ...
沙文 發表於 2016/11/15 14:58

不知實質内容,不便答,可一笑置之。
「有一個流行的都市傳說,傳聞黃浦公園門前有一塊「華人與狗不得進入」的門牌。
我肯定我引用時是有這句話,還是豬眼會無視不利證據。

manzasd 發表於 2016/11/15 15:34

中國華人與狗年代已經過去了,
難道你不知支豚太自卑才自認如此,
維基懂不懂開
google懂不懂搜尋
「有一個流行的都市傳說,傳聞黃浦公園門前有一塊「華人與狗不得進入」的門牌。香港電影《精武門》就是根據這個傳說,拍攝由李小龍飾演陳真的角色,怒踢此門牌的經典畫面。但是當時公園的規則中,沒有把「華人」和「狗」的禁止事項放在同一個句子裡。[2]
然而有很多人表示曾見過「華人與狗不得入內」的牌示。1903年,周作人在日記中記述他看到的是「犬與華人不准入」七個字;1923年蔡和森說他看到的是「華人與犬不得入內」八個字;1924年孫中山在《中國內亂之原因》一文中說是「狗同中國人不許入」這八字,這是因為民族主義者周作人把公園規則移花接木寫成「華人與狗」,造成國父孫中山錯誤引用。[3];楊昌濟於1913年寫道:「上海西洋人公園門首榜云:華人不許入……又云犬不許入」;方誌敏在其著作《可愛的中國》中記錄牌子上寫有「華人與狗不准進園」八個字,陳盂熙則指,「一到外灘,公園門口木牌子『華人與狗不得入內』的字體赫然在目,真使我們感到莫大的侮辱」。[4]此外,陳岱孫、周而復、曹聚仁、蘇步青、宋振庭等都說此牌確實存在。唯至今未有影像資料佐證這些說法。[5]」manzasd 發表於 2016/11/14 22:22

你可以睜大你對狗眼睇清楚你自己寫既野!
原來只有我是基督徒時才可以批評。那我批評環球日報,我就是外國勢力?
約 2,170,000 項搜尋結果 (0.57 秒)
搜尋結果
聖公會反佔中的立場是否偏離了基督教的本質? | 信報網站- 信報論壇就 ...
forum.hkej.com/node/111863
2014年4月10日 - 43 篇文章 - ‎17 位作者
聖公會反對“佔中”的立場是眾所周知,管牧師也不是第一個出來反對的人。 ... 筆者沒有受過高深的神學訓練,更不是神職人員,只是想從基督徒的最 ...
撐曲解聖經牧師指傳媒挑撥追求假和諧林以諾反佔中| 蘋果日報| 要聞港 ...
hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130419/18233254
2013年4月19日 - 【佔領中環】 港福堂牧師吳宗文日前撰文批佔領中環,遭不少基督徒批評曲解《聖經》抹黑佔中,多個基督徒團體今日將就佔領中環舉行「武林大會」,讓 ...
「戴耀廷,MH(英語:Benny Tai Yiu-ting ,1964年7月12日-),基督徒,香港法學學者,現任香港大學法律系副教授,於2013年提出以「讓愛與和平佔領中環」方式來爭取「真普選」而聞名,他認為香港若未能有真正普選,應該參與佔領行動以爭取2017年香港行政長官選舉得以在「真普選」(即符合公民提名)方式進行。[2][3]」
基督徒反對佔中,那你是不是要支持佔中,支豚。基督徒反港獨manzasd 發表於 2016/11/15 15:40

貼咁多有利基督徒的文章出来,儍果個都睇到你係乜野背景同你確係信耶稣啦!
真係蠢到冇藥醫,唔知㸃解信咗基督教都會變得寜啥蠢既!
所以千祈唔好比啲仔女同啲小朋友信耶稣呵,否則生件叉焼好過生佢嘞!
「愛港之聲」與舉辦2012年12月30日遊行的愛護香港力量有分別,後者成員曾經與Now TV記者及「倒梁之徒」發生衝突[1],愛港之聲曾於社交網站跟「愛護香港力量」發生罵戰[2]。
「愛港之聲」與「愛護香港力量」和「香港青年關愛協會」等建制派組織曾使用不同形式(註:「愛港力」用白底紅字毛筆字正楷的橫額;而「愛港之聲」的宣傳海報用電腦字及彩色卡通字),惟他們的共同點都是針對泛民主派和對抗法輪功學員為目標。

manzasd 發表於 2016/11/15 15:50

成篇文章都同「愛港之聲」賣廣告?!
各位,「愛港之聲」是由高達斌所發起的,高達斌被人起底,佢係基督徒:
司馬昭之心,路人皆知!
所以你的所謂愛港言論都係9up!!!

http://evchk.wikia.com/wiki/%E9%AB%98%E9%81%94%E6%96%8C

【曾幫耶神打工2013年4月,高達斌正值開始冒起的時候,有網民就對他進行起底,找回他幾年前以「印刷商人」身分,接受基督教團體網站的訪問片段。高達斌大約在2009年底接受福音機構「創世電視」訪問,大談他如何在生命中經歷神蹟,當年他還沒未活躍於社會,整個訪問都沒有談及他如何看香港前途、政府管治等議題,只集中講他做生意的事情。
高達斌指自己1979年受浸,3個月後就開公司,覺得是神的恩典。他說當時朋友送了一本宗教書給他,令他有所體會,所以覺得自己其實只是經理,上帝才是老闆,】
部份網民認為此人(或組織)過於矯枉過正,其雙重標準可媲美為「維護和平」而嗜殺成性的「正義高達」。
此人被質疑曾作出過出賣別人的行為,呼籲大家嚴加提防,以免落得悲慘下場。
這是一位基督教徒,或者是一個基督教有關團體
此人(或組織)已被部分網民歸類為:不愛7up,只愛9up。
「你想最好強國不要玻璃心,任由港獨支那,猪哪,將中國旗踩在脚下,向全世界宣佈香港人不是中國人,是支豚人!對嗎?基督徒!㸃解駡基督徒會踩到你條尾?」
是你認為反釋法就是這樣,這還是我錯?是我錯,我高估你。
「中共人違反法治應該萬死,你件基督徒去中國傳教更應萬萬死! !」
說不過便胡說,好!
我反宗教的言論,你想必是豬眼看人低,看不到。manzasd 發表於 2016/11/15 16:06

無間道扮反[宗教]?
㸃解唔敢寫明[基督教][天主教],吠耶稣幾聲嚟聴下,再寫狂插耶稣的句子要够勁既!
我就信你唔係基督徒!
來來來!我人好,親自為你找的內容
manzasd 發表於 2016/11/16 04:38

又被基督教利用咗添,又幾猪嘅!
高級模式 | 發新話題
換一個