返回列表 回覆 發帖

Sorry咯,又係我錯

我係夠 quali, 但係聖教會若然真係光明正大就會3點盡露, 唔駛遮遮掩掩, 後面就睇得. 前面就唔睇得   
"Toda ...
沙文 發表於 2017/3/30 06:12

你真係無老
若然人人都話睇得,
有何需要列入機密檔案呢

矛盾得有如把維園叫作『私人重地, 閒人免進』
我係夠 quali, 但係聖教會若然真係光明正大就會3點盡露, 唔駛遮遮掩掩, 後面就睇得. 前面就唔睇得   
"Today permission is granted to consult the documents in the archives up until the end of the papacy of Pius XI (February 1939)."
Don't know where God is but the Devil is in the details
答案喺
沙文 發表於 2017/3/30 05:17

檔案一d都唔私掘勒,
係睇你夠唔夠秤使用唶。

http://asv.vatican.va/content/archiviosegretovaticano/en/consultazione/accesso-e-consultazione.html

蘭登教授同佢靚女助手都入到去
答案喺
Don't know where God is but the Devil is in the details
各位聰明嘅版友不難注意到, 如果净係部份神職人員劈友, 教宗只要求天主饒恕嗰幾位神職人員就得啦, 無需拉聖 ...
沙文 2017/3/29 19:47 提交

羅馬天主教懟冧圖西族,對教會有甚麼益處?
可能唔止係指使, 根本成件事都係教廷策劃, 仲供應軍火, 事後求其督幾條友出來孭鑊, 棄車保帥.....真相, 唔畀我入秘密檔案室查, 净靠睇報紙, 係唔夠嘅。

沙文 2017/3/29 19:47 提交

只靠 「可能」既 「秘密檔案」,
真係想要幾多就有幾多。
會唔會出現有良知既秘密檔案室管理員,漏些少料出黎咁呢?
抽刀斷水 2017/3/29 21:19 提交

通常呢 d 人都係就黎出書,剛剛出版之類,促促銷

好似藝人有新片就特別多誹聞
會唔會出現有良知既秘密檔案室管理員,漏些少料出黎咁呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
各位聰明嘅版友不難注意到, 如果净係部份神職人員劈友, 教宗只要求天主饒恕嗰幾位神職人員就得啦, 無需拉聖教會落水。
holocaust 嘅時候, Josef Goebbels, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Heinrich Müllerv,Rudolf Hoess 又夠係天主教徒, 教宗都冇求天主饒恕天主教。但黑仔劈黑仔 , 教宗就“implored anew God’s forgiveness for the sins and failings of the Church and its members", 可見其中必有警轟, 先會令教宗嘅內疚同自責來得如此深刻!  

可能唔止係指使, 根本成件事都係教廷策劃, 仲供應軍火, 事後求其督幾條友出來孭鑊, 棄車保帥.....真相, 唔畀我入秘密檔案室查, 净靠睇報紙, 係唔夠嘅。
我行到出校長室門口, 又聽到佢同訓導主任講, 「如果您聽到我因此事求天主饒恕學校, 咁唯一嘅可能就係,根本係我派沙文去爭條女畀我玩嘅!」
呢個問題有關嗰位女同學嘅清譽,我唔方便透露太多。

爭左人條女又好, 畀人撬又好。總之我叫校長道歉, 佢話:
當日您拆咗嗰位同學祠堂, 你又唔好忘記,佢都打到您流鼻血, 流鼻血嘅也是教會學校學生
打來打去的都不是為宗教原因,
雖然打呀打呀的都是學生。
點解兩幫同教會既人要咁打法, 咁大牙齒印?
你自己去搵哩。

最後, 校長加一段: 若然係我指使嘅, 我心有屎, 您唔叫我都一定道歉,但 依家係您地爭女, 關学校L事?
唔會嘅。 嗰次我同隔黎學校班友爭女開片, 校長都冇出黎道歉哩。  唔關佢事就唔會道歉, 實係心有屎先會求天 ...
沙文 發表於 2017/3/29 08:03

過次, 你係爭左人條女,
定人你條女俾人撬左?
唔會嘅。 嗰次我同隔黎學校班友爭女開片, 校長都冇出黎道歉哩。  唔關佢事就唔會道歉, 實係心有屎先會求天主饒恕天主教。
要嘅。
究竟"participating in the genocide"當時係包括尐咩?

係逢有一位圖西族人被爆頭, 教友就 講一句H ...

定係逢親胡塗佬ran dried 一個 mag, 神父就幫手 reload, 修女就 recharge magazine?

沙文 發表於 2017/3/29 05:36

咁唔止添, 爆人頭既都仲會係天主教徒添。
呢d神父修女一早被國際呿庭裁定有罪, 踎緊監哩
(有d 踎完20年添哩。)

你又唔好忘記, 當日有胡圖族天主教徒, 殺既也是天主教徒既圖西族。
殺來殺去的都不是為宗教原因,
雖然殺呀殺呀的都是教徒。
點解兩幫同信仰既人要咁殺法, 咁大牙齒印?
你自己去搵哩。

有時, 親兄弟都會互片哩
http://news.tvbs.com.tw/other/437086

你讀天主教學校時同隔黎學校班友開片
你校長都會出黎道歉哩,
真唔好意思, 我學校出左咁很曳既沙文。
但唔可以話學校指使你出去片友。
要嘅。
究竟"participating in the genocide"當時係包括尐咩?

係逢有一位圖西族人被爆頭, 教友就 講一句Hallelujah贊美主

定係逢親胡塗佬ran dried 一個 mag, 神父就幫手 reload, 修女就 recharge magazine?

又或者圖西細路仔四圍走,  主教就捉住佢要佢企定定, 等胡塗佬容易尐瞄準?「小朋友乖乖地聽主教話唔好四圍走, 您係咁四圍走, 胡塗族叔叔就好難瞄準您個頭咖啦, 屣子彈咖啦!」

如果唔係做咗呢尐嘢, 妖酋又點會叫天主原諒咁犯賤?
咁就要陳版友批准我入去'Archivio Segreto Vaticano查閱下有關文件, 點解教宗要咁折墮"asked forgiveness f ...

http://www.newsweek.com/rwandan- ... -paul-kagame-570964
沙文 發表於 2017/3/28 21:25

咁又唔使去檔案庫既
你英文差, 睇唔明篇文講左乜咩?

http://www.newsweek.com/rwandan- ... -paul-kagame-570964
咁就要陳版友批准我入去'Archivio Segreto Vaticano查閱下有關文件, 點解教宗要咁折墮"asked forgiveness for the role of the Catholic Church during the Rwandan genocid"

卢安达去年11月要求教廷对在大屠杀中,罗马天主教所扮演的角色正式道歉。
沙文 發表於 2017/3/28 09:40

係囉。。。
羅馬天主教在這衝突中扮了甚麼角色呢?
以前第一次十字軍都話係由教宗發起唶。。
唔通係教宗, 教廷發起胡圖族人去殺圖西族人架咩?
殺咗人講Sorry,基督教同天主教的教徒一样每每做咗錯事,一聲Sorry攪惦?
受害人就要咕聲呑咗佢?
呀,因为有耶稣代罪,所以有保险,冇有怕!
天主教成日害人。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個