返回列表 回覆 發帖

Sorry咯,又係我錯

又唔係第一次,您地實会原諒我嘅

The Catholic Church has apologized for its role in Rwanda’ ...
沙文 發表於 2016/11/21 21:00

The Catholic Church 與 Catholic Church of Rwanda 是個唔同層次既事黎.
唔通沙文係到講白痴野而向版友道歉就等如是離敎者之家向版友道歉咩?
卢安达去年11月要求教廷对在大屠杀中,罗马天主教所扮演的角色正式道歉。
沙文 發表於 2017/3/28 09:40

係囉。。。
羅馬天主教在這衝突中扮了甚麼角色呢?
以前第一次十字軍都話係由教宗發起唶。。
唔通係教宗, 教廷發起胡圖族人去殺圖西族人架咩?
咁就要陳版友批准我入去'Archivio Segreto Vaticano查閱下有關文件, 點解教宗要咁折墮"asked forgiveness f ...

http://www.newsweek.com/rwandan- ... -paul-kagame-570964
沙文 發表於 2017/3/28 21:25

咁又唔使去檔案庫既
你英文差, 睇唔明篇文講左乜咩?

http://www.newsweek.com/rwandan- ... -paul-kagame-570964
要嘅。
究竟"participating in the genocide"當時係包括尐咩?

係逢有一位圖西族人被爆頭, 教友就 講一句H ...

定係逢親胡塗佬ran dried 一個 mag, 神父就幫手 reload, 修女就 recharge magazine?

沙文 發表於 2017/3/29 05:36

咁唔止添, 爆人頭既都仲會係天主教徒添。
呢d神父修女一早被國際呿庭裁定有罪, 踎緊監哩
(有d 踎完20年添哩。)

你又唔好忘記, 當日有胡圖族天主教徒, 殺既也是天主教徒既圖西族。
殺來殺去的都不是為宗教原因,
雖然殺呀殺呀的都是教徒。
點解兩幫同信仰既人要咁殺法, 咁大牙齒印?
你自己去搵哩。

有時, 親兄弟都會互片哩
http://news.tvbs.com.tw/other/437086

你讀天主教學校時同隔黎學校班友開片
你校長都會出黎道歉哩,
真唔好意思, 我學校出左咁很曳既沙文。
但唔可以話學校指使你出去片友。
唔會嘅。 嗰次我同隔黎學校班友爭女開片, 校長都冇出黎道歉哩。  唔關佢事就唔會道歉, 實係心有屎先會求天 ...
沙文 發表於 2017/3/29 08:03

過次, 你係爭左人條女,
定人你條女俾人撬左?
會唔會出現有良知既秘密檔案室管理員,漏些少料出黎咁呢?
抽刀斷水 2017/3/29 21:19 提交

通常呢 d 人都係就黎出書,剛剛出版之類,促促銷

好似藝人有新片就特別多誹聞
可能唔止係指使, 根本成件事都係教廷策劃, 仲供應軍火, 事後求其督幾條友出來孭鑊, 棄車保帥.....真相, 唔畀我入秘密檔案室查, 净靠睇報紙, 係唔夠嘅。

沙文 2017/3/29 19:47 提交

只靠 「可能」既 「秘密檔案」,
真係想要幾多就有幾多。
各位聰明嘅版友不難注意到, 如果净係部份神職人員劈友, 教宗只要求天主饒恕嗰幾位神職人員就得啦, 無需拉聖 ...
沙文 2017/3/29 19:47 提交

羅馬天主教懟冧圖西族,對教會有甚麼益處?
答案喺
沙文 發表於 2017/3/30 05:17

檔案一d都唔私掘勒,
係睇你夠唔夠秤使用唶。

http://asv.vatican.va/content/archiviosegretovaticano/en/consultazione/accesso-e-consultazione.html

蘭登教授同佢靚女助手都入到去
我係夠 quali, 但係聖教會若然真係光明正大就會3點盡露, 唔駛遮遮掩掩, 後面就睇得. 前面就唔睇得   
"Toda ...
沙文 發表於 2017/3/30 06:12

你真係無老
若然人人都話睇得,
有何需要列入機密檔案呢

矛盾得有如把維園叫作『私人重地, 閒人免進』
你真係無老
咁 您仲吹乜七 "檔案一d都唔私掘勒"
沙文 發表於 2017/3/30 10:52

過左保密期咪唔私掘甩囉。
你唔好咁蠢哩, 好無?
各位聰明嘅版友由聖教會 policy 就可以睇出其居心何在。 點解要有保密期呢? 到過咗保密期, 真相披露, 當時 ...
沙文 發表於 2017/3/30 11:37

你唔聰明唶
任何政府都有保密文件, 
保密期30-50年不等。
到期才可以向公眾公開, 
追究, 要咬。。。。唅冤。。。隨便你
..
問得太早,主後2044年再click入黎問過啦, 到時本網 hosting 可能會比而家好小小。
沙文 發表於 2017/3/30 17:05

咁又唔使。。。
一有人想出書, 就有人要『早洩』架哩
未有人想出書之前都唔係"檔案一d都唔私掘勒"
沙文 發表於 2017/3/30 23:04

出書人吹的私掘甩, 
又係咪真係私掘甩檔案庫中的料黎先?
實唔係啦。
original copy已被聖教會毀屍滅跡, 整一份假嘅畀佢出書, 跣佢一鑊甘: 嗱! 份文件係流咖, 根本件 ...
沙文 發表於 2017/3/31 19:34

嗱....咁既私掘甩你都話知,
咁就唔係私掘甩哩.
好似佢,咁熱心懟冧猶太佬, 對黨又有甚麼益處?
沙文 發表於 2017/4/1 20:02

打開本有點份量的歷史書, 高中, 大專程度架哩,便有討論架。
我又唔係教你歷史既
(或者你無高中, 大專程度, 未讀過這些知識)
討論懟冧猶太佬對黨嘅衰處就有

http://www.cccoe.k12.ca.us/abomb/race.htm
沙文 發表於 2017/4/1 22:40

呢 d 馬後炮分析無銀用既。
希特拉早知愛因斯坦識造原子彈
當年就老蟹都唔俾佢離開德國哩。
回覆  beebeechan

打開本有點份量的歷史書, 高中, 大專程度架哩,便有討論架。
愛因斯坦在希特拉上台之 ...

架。
愛因斯坦在希特拉上台之前已經去咗花旗國, 老蟹都冇權 唔俾佢離開德國哩

沙文 2017/4/2 02:09 提交

你係咪查清楚,無講錯哩嘛?
查就冇查過。
我記得幼稚園低班嗰陣先生係咁講。
幼稚園高班上學期就教相對論 , 下學期教整原子彈 ...
沙文 發表於 2017/4/3 03:14

小一睇肉彈
中一搓魚旦
高級模式 | 發新話題
換一個