返回列表 回覆 發帖

主前主後

耶撚計時間, 多數用主前主後為標準。  

譬如, 今年係主後2017年。教會開雞竇, 係主後1550年左右 .....etc

鉅鹿之戰係主前 207 年,  圖坦卡門登基係主前1334....etc

但係, 恐龍絕種, 就話6500萬年前,  又唔講主前喎, 唔係話「主前六千四百九十九萬八千年」。
元謀人就生活在 xxxx萬年前, 又唔駛計主前。

咁究竟早過幾多年就關主L事呢?
所以我話您地位傳教傳得水皮呢。

呢個正正就係考古地質從業員極少信主嘅原因。

您要將「天主創造天地同生命」這個概念植入考古地質從業員的專業領域, 才可以幫助佢地正確認識天主嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我諗到一個比較方便嘅辦法表述主前嘞。

「 X年前」 同 「主前Y年」有 2,000年誤差,  而教徒數口唔好, 為 ...
沙文 發表於 2017/3/30 05:56

所以話你真係一條5689
考古地質, 都係用mya 架哩
邊有人用主前乜乜年

外行!
我諗到一個比較方便嘅辦法表述主前嘞。

「 X年前」 同 「主前Y年」有 2,000年誤差,  而教徒數口唔好, 為了怕麻撚煩所以 omit 之。

解決辦法就係, 譬如您想講 寒武紀生命大爆發開始於距今5.42億年前, 如果用主前來表述, 即是 " 主前541,998,000年", 咁要即時計呢條數,   大部份教友都會覺得麻撚煩。

我發明嘅表述方法就方便了, 您話 「 寒武紀生命大爆發開始於主前5.42億減二千年」  , 咁咪掂過碌蔗咯!
X-2000=Y

我係咪值得大家提名我攞第一屆諾貝爾神學獎呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 6# 抽刀斷水

日日講慣 「 老婆 老婆 我好愛妳咖! 」
忽然一日唔講, 即係表示其中必有警轟。
所以, 若然我一日唔講, 我老婆都提我:「老公,您係咪心中掛住佢? 您今日未話愛我喎? 」

所以, 在此事例當中, 我們都可以發現一個原則:

距離主中間遠, 就 omitted 主前。

現時雖則仍有主後, 但只要到達一個分水嶺, 就會自動冇咗主後。

在主前主後的用法之中, gay涿教都預表咗自己嘅冚斗。
你的帖
猶如女人叫床
來來去去都是那幾句
beebeechan 發表於 2017/3/20 23:47

那麼老公可不可以日日叫:「 老婆呀。。。老婆」
老婆又何不可以日日叫「老公阿!。老公」 ...
beebeechan 發表於 2017/3/21 05:29

有趣~
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
耶奴無論吃飯、瞓覺、 屙屎都只叫一句:「主阿!主阿!」
旁觀者 發表於 2017/3/21 01:06

那麼老公可不可以日日叫:「 老婆呀。。。老婆」
老婆又何不可以日日叫「老公阿!。老公」
耶奴無論吃飯、瞓覺、 屙屎都只叫一句:「主阿!主阿!」
全人類要數耶撚為無恥之最!
抄襲,偷竊,謊言,無恥,淫穢,賤格!
leefeng 發表於 2017/3/20 12:51

你的帖
猶如女人叫床
來來去去都是那幾句
全人類要數耶撚為無恥之最!
抄襲,偷竊,謊言,無恥,淫穢,賤格!
高級模式 | 發新話題
換一個