返回列表 回覆 發帖

坚决抵制圣诞节!

不过你有撑耶稣教係事实,冇得抵赖!咪以為我地讀过下番書就是老番了!
leefeng 發表於 2017/12/25 07:25

人地反基無好似你咁反得硬膠,成個語膠總代理咁。
聖誕節變咗係義和團復活節?
但可惜想入來「離教之家」的人看不明,他們覺得在這裡不是同聲同氣,失去以為是反基的方向而無所適從,這是我介紹入離教的人給我的反饋!
對我來說反對基督教的,無論他們是什麼人也應該給予鼓勵

leefeng 發表於 2017/12/25 07:58

你要反基, 黎呢到係咪摸錯門咁呢,
人地在門口招牌, 寫明係招待:
「前度基督徒」、「前教徒」、「前基」、「原基」、「出教者」、「退教者」、「脫教者」、「背教者」、「棄教者」、甚至「叛教者」,
無「反基者」。

反基, 亦唔係呢到既宗旨黎
難怪我努力介绍友人入離教之家,硬是冇晒下文?
...
leefeng 發表於 2017/12/25 05:26

也可能係見到呢到膠氣重, 不屑與你為伍, 不能與你「同聲同氣」

不過, 中國人又好鐘意呢個蘋果喎
不过你有撑耶稣教係事实,冇得抵赖!
leefeng 發表於 2017/12/25 07:25

人地唔係撐耶穌教,
只係唔妥你既論點, 狹獈既民族觀
对西方的科技和优秀的文化 应该认真学习借鉴。
精神病人 發表於 2017/12/23 19:39

撇開宗教, 今日西方人過聖誕, 是一個一家團聚, 食餐團年飯,交換禮物, 親朋互相祝福表示關懷愛心的日子。
在西方, 這日子的大機構 (非宗教團體黎喎)都會收集玩具分發給貧窮兒童, 大家歡樂一下

呢d係咪優秀文化黎? 學習借鑒有乜唔妥?!

閣下一腦子進水了, 負面思想攪錯當中意義,全完無視身為人類一份子嘅社會互助責任。
當然對於一些全完無視親情, 無視社會互助責任嘅人來説,當然唔會知咩係聖誕節精神。

反基唔緊要, 只想唔好反到「你瘋」咁無腦:
反唔到基時只有映衰中國人, 枉作炎黃子孫
明明係寂靜之夜(Silent Night),做乜要譯做平安夜?如果等於失身夜,又有幾平安?真係諷刺。 ...
抽刀斷水 發表於 2017/12/25 19:50

咁譯做哂撚夜,性事夜, 塞鳩夜囉
點解你滿腦子都係咁既姐?唔通係教徒禁慾性壓抑既反彈?
抽刀斷水 發表於 2017/12/26 00:54

說話襯番呢個版既人唶
有某個或某幾個真實人物作為創作原型唔奇,問題係某些屬真實故事、某些係後期創作已經無從稽考,某某真實 ...
龍井樹 發表於 2018/1/12 15:27

弊在有 d 人把經文講虛構故事既時候, 佢地就當真。
講真既時候, 佢地就當假。
講得好!基督妖徒就是這種人!
旁觀者 發表於 2018/1/13 03:19

咁旁觀者呢?
回覆  旁觀者

〈戰 國策〉的三人成虎

〈聖經〉的四人成穌
真係一時瑜亮, 相映成趣 ...
沙文 發表於 2018/1/13 19:04

也可以是三頭六証啵
高級模式 | 發新話題
換一個