返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 基督邪教邪在那裡?

有啲人, 見著白袍, 脖上有條彩帶, 就話係天主教神父。

靚仔醫生著白袍

但唔係著白袍既都係靚仔醫生黎

劏豬既都會著白袍開工架
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
就如李偉光弟兄一樣,將附近的人飽餐一頓
旁觀者 發表於 2018/12/9 01:05

黐線李偉光都醫番好, 
你.............咁多年黎........都唔見有乜起色啵。
「信經」/「主禱文」,食飯又念,瞓覺又念,屙屎又念,正常人都會有神經病,李偉光弟兄點會好,除非佢離開 ...
旁觀者 發表於 2018/12/13 02:19

飯前, 唔係唸信經, 主禱文架喎

要不要我教你怎樣唸?
「信經」/「主禱文」,食飯又念,瞓覺又念,屙屎又念,正常人都會有神經病,李偉光弟兄點會好,除非佢離開 ...
旁觀者 發表於 2018/12/13 02:19

你辟邪紀實不離口, 你仲危險
《辟邪紀實》咁講:

往往谓教士迷拐民间子女,挖眼剖心。以致民间偶或失去小孩,即向教堂索取。

教會收養咁多街童孤兒, 邊有咁好心架, 一定有景轟!

嗱嗱。。。仲唔係挖個心出嚟!!
老師又同你補充多一樣,
在行既人, 一眼就睇到呢啲唔係天主教神父嚟
神父著祭衣, 是穿黑鞋, 鞋面不能有奪目的扣飾
《辟邪紀實》咁講:

凡婦女經至,以金管吸之,貯於瓷瓶。

每一間天主教聖堂都有一個櫃貯存三種不同用途的聖油。

唔好講話在晚清年代,
今時今日,唔識既, 睇落去都有幾分神秘感既。
說是婦女經血, 屍水所造, 更潻幾份詭異。
梵蒂岡紅衣主教,與普通小嘍囉教士;耶穌會教士與傳信部教士會服可有分別﹖
    他們畫皮可能有分別,但內 ...
旁觀者 發表於 2018/12/14 02:05

將級, 校級, 尉級, 士級, 排兵既制服都唔同哩。

點唔同, 你自己去搵, 唔好煩我 (除非你有禮貎地向我請教)
好,看看虔誠的基督徒威・豪伊特.William Howitt在《殖民和基督教,歐洲人對待所有殖民地人民的通俗歷史 ...
旁觀者 發表於 2018/12/14 02:06

不是只有一個寫史的William Howitt,
有表揚傳教士對中國貢獻的史家寫的東西, 你看過了未有?
掌印給事中洪良品於光緒十七年(1891)的奏摺,對洋教士誘拐兒童作出了肯定:
「……往歲天津肇端,今年 ...
旁觀者 發表於 2018/12/14 02:24

為甚麼不拿《辟邪紀實》了
改用清末教案?

連你都開始覺得《辟邪紀實》唔實耶?
他們畫皮可能有分別,但內裏邪惡,卻並無異樣。

旁觀者 發表於 2018/12/14 02:05

你貼甚麼辟邪紀實, 清末教案。。。內裡的愚昧, 卻並無異樣。
不過, 見你棄用了辟邪紀實, 白痴度還算有點改善。
臣聞丹陽教案始興,鎮江府知府王仁堪親到教堂起獲屍骸七十餘具,血肉淋灕,慘不忍言,以故民咸抱憤……。」《清末教案.卷二》四八五頁

又即係咁,
當你返咗工時, 有個賊入屋, 斬死咗你老婆,然後離開。
跟住, 佢去報警話你屋企有條屍。
條屍是係你屋企啵, 咁你一定係兇手。。。。

屍骸七十餘具,血肉淋灕。。。。就一定係天主教神父殺人架咩!
「 ……(平泉州知州)文卜年復往教堂驗看火迹,見地窖內有幼孩屍身無數,均係無眼珠無心,……并有童男女十六人,亦各昏迷不醒,……。」《清末教案.卷二》五零九頁

當年教會收養唔少無人認領孤兒,
當中健康不好, 病死的唔會少。
無人來認領的當然草草斂葬。
攻打教堂的暴匪, 係教會墳地係咁掘, 當然會掘出『幼孩屍身無數』, 有咩出奇?

『均係無眼珠無心』。。。
一圖勝萬言囉:

美國傳教士伯駕(Peter Park er)甚至鼓吹“只有戰爭能開放中國給基督”。
孔雀 發表於 2018/12/14 19:15

點解呢到啲人咁鐘意使用被扭曲了的資料來反基既呢?

Peter Parker 只是被譽為
"opened China to the gospel at the point of a lancet."
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Parker_(physician)
為甚麼 lancet 就變作了鎗炮, 戰爭?

若老兄不知甚麼是 lancet, 可以先去查查英漢字典

不過, 唔知呢位 Peter Parker 有没有參與『挖眼珠』

唔排除當年會有鼓吹動武的傳教士,
但唔係 Peter Parker, 你做多啲功課先
英國傳教士馬禮遜(Robert Morrison),美國傳教士伯駕、裨治文和衛三畏(S.Wells Williams)等知名傳教士,都是免費乘坐販運鴉片的船并接受其資助來華的。法國傳教士郎懷仁(Adrien Lanquillat.S.J.)等五位耶穌會修士是乘法國軍艦來華的。
孔雀 發表於 2018/12/14 19:15

咁要問問呢位孔雀版友,
當年傳教士要來中國, 不坐軍艦, 商船, 難道可以坐中國國航, 東方航空, 哥斯達遊輪咩?

坐軍艦唔等如同意用軍事侵略開放中國。
坐商船唔等如同意對中國販賣鴉片。

《辟邪紀實》咁講:
兄弟及戚友久不相見,見則互相奸狎,曰合初。」《辟邪紀實.學聾居士跋》

晚清時係咁, 今日都仲係咁!
死性不改?

『合初』, 唔知係咪 hug, hugging 既諧音嚟勒。
BB仔,你在爺爺面前,永遠是孫子!
旁觀者 發表於 2018/12/15 02:29

俗語又說: 老人變細蚊
你老爺爺變得腦囟都未生埋。
BB仔,你理解力真差,《辟邪紀實》記錄的是「見則互相奸狎」,「奸狎」即Hug﹖ ...
旁觀者 發表於 2018/12/15 02:36

對民智未開, 腦囟未埋的愚民, 
見男男, 男女攪埋一嚿, 有時仲親咀啜面珠, 仲唔係奸狎?。
素女經裡邊都係咁畫
幾十條血肉淋漓嘅死屍在教堂內,你如何解釋﹖當局不敢動妖堂,是因妖堂背後有外國勢力的洋槍洋炮撐腰,只 ...
旁觀者 發表於 2018/12/15 02:31

這邊說不敢動妖堂, 

那邊就說了:

同年,有數千人攻打熱河一家教堂

你真係老懵懂哩, 無記性!
伏爾泰:「基督教就是建立在最下流的無賴編造出來的最卑鄙的謊言基礎上的,是卑劣的人做出的卑劣的欺騙的產物。

旁觀者 發表於 2018/12/15 02:30

伏爾泰自己都唔係上流哩。。。
佢年青中年時與有夫之婦Emilie du Chatelet 有長達16年姦情。
後來又嗒了自己的親侄女Marie-Louise Mignot, 亞叔上侄女, 今日算唔算亂咗倫?

條友年青時仲呃咗法國彩票局一筆唔少既錢, 唔知叫聰明, 還是卑劣勒。
高級模式 | 發新話題
換一個