返回列表 回覆 發帖

天主教對社會/世界文明之貢獻

酸梅太郎去老君台立左個碑,碑文冇寫啞嘅事亦都搵唔到佢講嘢嘅錄音,所以我哋衹能夠估佢立碑嘅原因:開炮炸個老君廟好驚老君報復;殺過當地村民好後悔;畀當地村民救命心存感激;畀當地國軍俘虜然後釋放好開心;因為反戰做逃兵喺老君廟住咗好耐成為村民一份子;想搵返當年喺嗰度娶過嘅村民老婆;
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/29 10:14

想像力真豐富,耶穌既「信德」和神跡也是咁樣想出來的吧?

如果眼盲可以戴番個放大鏡睇清楚d。
有時間和地點,接待員,人證物證,旁觀的民眾,莫非有人以為揾個日本團的演員來做枚,好似瑪花性母同耶穌麺包心臟咁收收埋埋唔見得人?

另外有记录,说起这段故事,还有一个插曲,就是梅川太郎打了十二发炮弹,他的指挥官打了一发炮弹,一共是十三发。可是在日军成立的维持会人员捡炮弹的时候只发现了十二发,参与这个工作的鹿邑人罗永年记得十分清楚,当看到梅川太郎在回忆录里写到是十三发时,罗永年感到很蹊跷,那一发炮弹到底哪去了?

谜底终于在2002年被揭开,由于数日阴雨连绵,“老君台”西南角被雨水泡塌了,河南省文物局所属的古建筑施工队应邀对“老君台”进行修缮。他们在清理废墟的时候,从里面又发现了一颗锈迹斑斑的炮弹,原来这枚炮弹钻进了台体的泥土里,一藏就是六十多年。由于腐蚀严重,不便保管,便移交给县武装部引爆了,谁也没有想到,一枚七十年前的炮弹,爆炸威力依然强劲,至今仍留有引爆这枚炸弹的录像资料。

1983年9月,日本以81岁的石井先生为副团长,组团十几人到中国大陆观光旅游。抗日战争期间他曾带兵进驻鹿邑县城,当时他是属于日军骑兵高原联队第二中队大尉中队长,也是城防警备司令长官。
随同旅游的还有梅川太郎先生。他是属于日军第四骑兵旅团滕田所部第一大队第二中队的二等兵,后升为伍长,曾长期驻防鹿邑,是日军第一次进犯鹿邑的当事人之一。
组团成员还有鹿邑县第一次沧陷时炮击老君台的炮目和炮手等人。他们一行于1983年9月19日下午到达鹿邑县城。
梅川太郎说:“我们的炮弹应该是百发百中,打在老君台上的炮弹为什么不响,都是太上老君显灵护佑的结果。我每登临老君台,一再感到日军侵华是一件‘荒唐加八格野鲁的混仗,真是天道循环,人道无边’”。他们向围观的群众鞠躬道歉,口中不断念叨着“对不起老君爷,对不起鹿邑县人民,我们向老君爷忏悔请罪”!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
得就得,唔得就唔得,「自由意志」、「信德」,全係遁辭!
    觀音菩薩、濟公活佛救苦救難,人哋有要 ...
旁觀者 發表於 2020/12/29 10:28

我覺得你好專一,永遠攬住啲清朝公仔書嚟背書,同哈佛一樣咁專一,所以暫時冇持續觀察同研究同討論嘅必要嘞。
反而leefeng比較得意,可供觀察同研究嘅元素比較豐富,任何人衹要將任何嘢裝飾成粉紅色通過特定粉紅渠道(例如微信同今日頭條等)發佈,佢就會不加分析絕對相信並跟倒貼,甚至不惜今日的我打倒昨日的我,非常有趣。
你哋兩個合作救返刹華,我非常開心,願天主祝福你哋。
我覺得你好專一,永遠攬住啲清朝公仔書嚟背書,同哈佛一樣咁專一,所以暫時冇持續觀察同研究同討論嘅必要 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/29 12:08

咪再扮自己有料啦!
還不出示耶穌心臟纖維科學驗證上黎?

你呢個基督教徒除了傳銷基督教呃人上當之外,被稱社会人渣係當之無愧既!
我猜你應該係性侵行列果d牧屍,有時間性咁貼傳教文章呃人上釣!

什麼救返剎華?你地兩個基督教徒在各處論壇互扯貓尾傳教,係人都已經知道啦,還裝?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我覺得你好專一,永遠攬住啲清朝公仔書嚟背書

唔够講就講東講西來逃避,邊個攬住本千幾二千年嘅荒謬大全來背呢﹖
    「佢就會不加分析絕對相信並跟倒貼」,邊個要跟:看不見的東西去信就蒙福,邊個「不加分析絕對相信」呢﹖
你哋兩個合作救返刹華,我非常開心

剎華就有些理性,扑得佢兩嘢就走夾唔抖,真係救返佢。
梅川太郎说:“我们的炮弹应该是百发百中,
leefeng 發表於 2020/12/28 19:56

淨係呢句都知道係老作啦, 所有軍佬都知道mortar根本上就唔會百發百中嘅
立碑有韓文而冇日文, 驚畀架仔睇到?

留意英文嘅錯誤, mortar 係步兵(infantry)裝備,  若果出动artillerists就唔會咁小兒科mortar , 碑文肯定係外行人寫嘅
淨係呢句都知道係老作啦, 所有軍佬都知道mortar根本上就唔會百發百中嘅
立碑有韓文而冇日文, 驚畀架仔睇 ...
沙文 發表於 2020/12/30 07:02

你的回應究竟有冇經過你個腦架? ? ?
英文錯係寫果個人筆誤啫,與是否mortar有關係咩?
既然mortar唔會百發百中,咁牆上的炸彈孔係點黎架?

經過60年之後,2002年發現果個砲彈鑽進了“老君台”西南角點黎架?
你既然指出不是百發百中,又有一個中咗啵?
13份之一中咗都係中咗,而且冇爆啵!

Ok,你又會話可能個炸彈係壞既!
不過人地引爆呢个#13係爆炸威力依然強勁,至今仍留有引爆這枚炸彈的錄像資料

想否認别人的神迹之前,請提出【真實】的耶稣神迹,齋嫉妒同鷄疍里挑骨頭自欺欺人,小心俾人笑囉!

说起这段故事,还有一个插曲,就是梅川太郎打了十二发炮弹,他的指挥官打了一发炮弹,一共是十三发。可是在日军成立的维持会人员捡炮弹的时候只发现了十二发,参与这个工作的鹿邑人罗永年记得十分清楚,当看到梅川太郎在回忆录里写到是十三发时,罗永年感到很蹊跷,那一发炮弹到底哪去了?

谜底终于在2002年被揭开,由于数日阴雨连绵,“老君台”西南角被雨水泡塌了,河南省文物局所属的古建筑施工队应邀对“老君台”进行修缮。他们在清理废墟的时候,从里面又发现了一颗锈迹斑斑的炮弹,原来这枚炮弹钻进了台体的泥土里,一藏就是六十多年。由于腐蚀严重,不便保管,便移交给县武装部引爆了,谁也没有想到,一枚七十年前的炮弹,爆炸威力依然强劲,至今仍留有引爆这枚炸弹的录像资料。

说起这段故事,还有一个插曲,就是梅川太郎打了十二发炮弹,他的指挥官打了一发炮弹,一共是十三发。
leefeng 發表於 2020/12/30 08:43

一聽就知係老作。
有邊條麻甩佬扑野時係會數住插咗幾多下嘅呢?
原来这枚炮弹钻进了台体的泥土里,一藏就是六十多年。由于腐蚀严重,不便保管,便移交给县武装部引爆了,谁也没有想到,一枚七十年前的炮弹,爆炸威力依然强劲
leefeng 發表於 2020/12/30 08:43

愈作愈無腦,
只要聽者更無腦就掂!

既然嚴重銹蝕嘅炮彈仲可以爆得咁很勁
點解插係樹上, 牆上的彈, 無咁銹, 又唔會有爆既危險, 唔拎去引爆, 仲開放俾人近距離參觀既呢
又話人智慧既生物嚟嘅?
呢條你瘋狗, 咁很蠢, 真唔配做人。
愈作愈無腦,
只要聽者更無腦就掂!

既然嚴重銹蝕嘅炮彈仲可以爆得咁很勁
點解插係樹上, 牆上的彈, 無咁銹 ...
beebeechan 發表於 2020/12/30 09:37

做老鼠已經低格,重兼白痴?
炸彈插入地底濕氣重咪銹多d啦,
其它的炸彈已经講明處理過再放番上棵樹示範和展出,
老鼠即是老鼠,冇腦!
超,瑪花性母飛飛下一樣係作既,假到死,你又信?

.
又話人智慧既生物嚟嘅?
呢條你瘋狗, 咁很蠢, 真唔配做人。
beebeechan 發表於 2020/12/30 09:38

來而不往非禮也!

你條狗雜種beebeechan,有爺生冇乸教的死老鼠冚家鏟一樣唔配做人!
你不但有瘋狗症,鼠疫病,周身生癩小心死唔斷氣!
不但唔配做人,連狗都冇得你做,世世做老鼠啦!
你犯賤自己特登挑釁祈求揾人鬧同屌9你!

失禮曬

.
做老鼠已經低格,重兼白痴?
炸彈插入地底濕氣重咪銹多d啦,
其它的炸彈已经講明處理過再放番上棵樹示範 ...
leefeng 發表於 2020/12/30 12:55

唔好意思
我摷番你之前成篇狗吠帖 (見圖)

都搵唔到邊到有講過:
    「其它的炸彈已经講明處理過再放番上棵樹示範 ...」
唔好意思

都搵唔到邊到有講過:
    「其它的炸彈已经講明處理過再放 ...
beebeechan 發表於 2020/12/30 23:32

仲有乜好拗啊?淨係睇十片尾翼同八片尾翼,已經完全冇必要再爭論。日軍侵華嘅時候leefeng應該戒咗奶識行識走啦,點知食咗咁多年菠蘿包都仲係睇唔明啲圖文並茂嘅簡單解釋。
有人屎忽痕, 久旱望插
唔好意思

都搵唔到邊到有講過:
    「其它的炸彈已经講明處理過再放 ...
beebeechan 發表於 2020/12/30 23:32

原来我的舊帖果然有再三閲讀之價值,所以令你再三品味?
你只能一味係度向離教讀者show你比狗不如,白痴兼鼠疫病的品格!
一隻二隻基督教徒怕信徒個個轉信太上老君?

基督教徒點樣辯駁都冇用,世界上的其他神蹟多得很,唔使靠造假來make jesus & maria,基督教只係得個醜字!

你揾唔到証明你低能,冇人会喂你食殘廢餐!

.

仲有乜好拗啊?淨係睇十片尾翼同八片尾翼,已經完全冇必要再爭論。日軍侵華嘅時候leefeng應該戒咗奶識行識 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/30 23:53

十片尾翼同八片尾翼你自己up?有乜真實資料證明日本仔當日不是用十片尾翼?有就呈上來,咪屎忽痕兼口痕一味廢噙!

咪旨意用菠蘿包來轉移他人視線?
還不出示耶穌心臟纖維科學驗證上黎?可以叫老鼠chan幫你架!
全離教等緊!

.
有人屎忽痕, 久旱望插
beebeechan 發表於 2020/12/31 00:55

虾,發覺你特犯賤,久不久就會求人鬧同屌9你?
你條狗雜種beebeechan,有爺生冇乸教的死老鼠冚家鏟一樣唔配做人!
你不但有瘋狗症,鼠疫病,周身生癩小心死唔斷氣!
不但唔配做人,連狗都冇得你做,世世做老鼠啦!

.
原来我的舊帖果然有再三閲讀之價值,所以令你再三品味?
你只能一味係度向離教讀者show你比狗不如,白痴 ...
leefeng 發表於 2020/12/31 02:28

係遺臭半年
虾,發覺你特犯賤,久不久就會求人鬧同屌9你?你條狗雜種beebeechan,有爺生冇乸教的死老鼠冚家鏟一樣唔 ...
leefeng 發表於 2020/12/31 02:41

本網宗旨, 雖說:

唔知阿抽先生會唔會考慮因發言粗鄙而剝咗你既發言權咁呢
高級模式 | 發新話題
換一個