返回列表 回覆 發帖

天主教對社會/世界文明之貢獻

經過版友提醒, 我都發覺我較少報告文化界嘅消息。

Don't know where God is but the Devil is in the details
btw, about #151 老君台, I have a question for you.
那個插在樹幹上的的迫擊砲彈, 係咁多年嚟都冇人搞過 ...
沙文 發表於 2020/12/24 07:28

睇到呢單野,我又搵到我同老沙另外一個交集點:黃絲嘅fact chect本能。我係噉諗嘅:第一個收集並保護12個原裝炮彈嘅係邊個呢?係日軍?國軍?八路軍?村長?村民?道士(我搵到一篇話係道士收埋嘅,不過係11個唔係12個)?啲相話打凹埲墻就係炮彈冇爆,噉我親眼見過嘅盧溝橋宛平城比炮彈打到無數凹痕嘅墻又係遇到啞彈?而插喺樹上嗰個,就算各屆政府不理人民安危不加理會,點解冇細路仔貪玩攞返屋企(有一篇話係道士擔梯拆咗落嚟)?迫擊炮係抛物線吊射但點解個炮彈平插入棵樹?唔通當時日軍已擁有現代肩托平射火箭炮?點解大躍進唔攞哂12個炮彈去大煉鋼鐵?……我不停喺各種渠道揾資料力求揾出真相,點知越摷越多個不同版本。
日本人去世界各地立咗唔少謝罪碑祈願和平,本來無乜出奇。但呢個梅村太郎既然牽涉咁深,我就好想親耳聽下佢講乜,但係摷勻日文嘅各大網站,一單都冇。所以我推測呢單嘢又係啲只存在於中文圈嘅《今日頭條》之類嘅流嘢,流傳於微信群組同埋美國唐人街公園呃like 。
想再搵真啲,就摷到好多中文辟謠文章,仲搵到小說版本(我唔排除所有新聞故事都源自呢篇小說)。無論如何,呢單嘢已經成為河南省鹿邑縣一個都市傳説式生財嘅旅遊項目。

http://reader.epubee.com/books/m ... 7177/text00013.html

https://www.bastillepost.com/hon ... A%E9%AB%98%EF%BC%9F

https://youtu.be/YCzzcNcFJZc

https://www.jianshu.com/p/e66bbc9579cc
睇到呢單野,我又搵到我同老沙另外一個交集點:黃絲嘅fact chect本能。我係噉諗嘅:第一個收集並保護12個 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/26 16:14

你係基督教徒,千祈咪信。
你只要信耶禍華6000年前創造了你的先祖亞當夏蛙,之後一路亂倫亂倫亂倫亂倫亂倫到你呢一代又繼續基督亂倫亂倫亂倫下去,將【基督亂倫】發揚光大!
記得信埋個白痴神棍耶穌死刑犯,一家耶穌關門性侵出基督教的【神】,絕對不是蓋的!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你係基督教徒,千祈咪信。
你只要信耶禍華6000年前創造了你的先祖亞當夏蛙,之後一路亂倫亂倫亂倫亂倫亂 ...
leefeng 發表於 2020/12/27 11:58

老君台炮彈事件係完全可以用人類已經掌握嘅物理化學等技術加以驗證,所以你應該用現代科學手段嚟證明你所講嘅係堅料。呢樣嘢嘅真偽同基督徒與否毫無關係,如果你用科學證明到,噉我信唔信都好,呢件事都係真嘅。反而你用情緒發洩式嘅詛咒謾駡對澄清事實嘅真相毫無幫助。
老君台炮彈事件係完全可以用人類已經掌握嘅物理化學等技術加以驗證,所以你應該用現代科學手段嚟證明你所講嘅係堅料。呢樣嘢嘅真偽同基督徒與否毫無關係,如果你用科學證明到,噉我信唔信都好,呢件事都係真嘅。反而你用情緒發洩式嘅詛咒謾駡對澄清事實嘅真相毫無幫助。
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/27 18:48

詛咒謾駡不是你們基督教/徒的拿手好戲嗎?點解又裝到自己好清高咁呢?

你個
《耶禍華6000年前創造了你的先祖亞當夏蛙,之後一路亂倫亂倫亂倫亂倫亂倫到你呢一代又繼續基督亂倫亂倫亂倫下去,將【基督亂倫】發揚光大!記得信埋個白痴神棍耶穌死刑犯,一家耶穌關門性侵出基督教的【神】》
係有性經寫到清清楚楚作為證據,邊個詛咒謾駡佢地呢?

講事實又話人地詛咒謾駡?你實在太不文明了!

你否認性經講既「打亂種/亂倫」係事實,你一樣要用現代科學手段嚟證明你所講嘅性經「打亂種/亂倫」係堅料,如果你用科學證明到,噉我信唔信都好,呢件事都係真嘅。反而你用情緒發洩式嘅亂咁屈人地詛咒謾駡,對澄清事實嘅真相毫無幫助。

日軍時代,日本軍又乖乖的帯十三個唖彈去打老君台?真係有心囉!

自己基督教的假神蹟又吹到上天?
點都好過耶穌心臟纖維死都唔肯比人用科學驗證吖?
人地起碼大大方方放出黎任人睇,唔似一個二個的耶穌性母神蹟收收埋埋鬼鬼祟祟!

不如咁咧,你先出示耶穌心臟纖維科學驗證上黎,我立馬要求老君台的科學驗證給你,怎麼樣?
質疑之人必須先自證有科學根據,才要有資格質疑他人,這個遊戲規則你不是不懂吧?

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
用現代科學手段嚟證明你所講嘅係堅料。呢樣嘢嘅真偽同基督徒與否毫無關係
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/27 18:48

用現代科學手段嚟證明「救世主」嘅真偽大有關係。你「救主」話自己代表「真理」,信佢嘅可以「永遠不見死」。我就要你跳入個煉鋼爐,睇下真唔真。「救主」話信佢嘅,有病摸下就好,你嘅30萬英國「主內兄弟」正四散逃命,唔該你摸好佢哋嘅新冠病。呢啲就係科學嘅檢測手段,如果唔係,就唔該你以後莫再提「科學」兩字。
用現代科學手段嚟證明「救世主」嘅真偽大有關係。你「救主」話自己代表「真理」,信佢嘅可以「永遠不 ...
旁觀者 發表於 2020/12/28 03:20

旁觀兄一句話就說中基督教要害!

.
耶穌都話天主嘅歸天主,凱撒嘅歸凱撒,佢都講明無聖神嘅引領你哋係唔會明白天主嘅事嘅,你哋要用科學來證明天主嘅事就已經畀耶穌講中曬,唔明就係唔明冇辦法(其實我出過好多篇貼講科學驗證嘅事,你哋都睇唔明嘅)。但係日軍嘅事係地上嘅事係凱撒嘅事,但係人類嘅科學都解釋唔到,例如當年嘅日軍點樣攜帶13個幾十年之後喺中國生產嘅十尾翼炮彈去老君台呢?迫擊炮點樣遠距離將炮彈平射入樹呢?……
搞濁的水將天地嘅事混為一談無助澄清地上事實嘅真相,亦都冇可能將假嘅變成真,我希望呢啲事係真嘅,但請你哋提出證據,我都唔希望我對藍絲同埋小粉紅老粉紅有偏見。
耶穌都話天主嘅歸天主,凱撒嘅歸凱撒,佢都講明無聖神嘅引領你哋係唔會明白天主嘅事嘅,你哋要用科學來證明 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 09:12

又冇料扮專家?

一個二個基督教徒要將對淫眼從性經移開去,
先至睇得清楚記載中有這行字:〖最後將這些砲彈全部卸了下來,如今做成標本參觀。 〗,標本當然唔會爆,一個二個十下十下!

性徒的確係唔會明白天主嘅事,所以性徒一樣唔會明白太上老君既事。
一連13發砲彈都沒有炸成的確又係你個天主所不能明白嘅事,對不?

不妨又睜大眼㖒清楚,老君台自古以來就是著名遊覽勝​​地,古往今來慕名來訪者絡繹不絕,
唐高祖李淵、唐高宗李治、玄宗李隆基、女皇武則天、宋真宗趙恆,以及文學大家蘇東坡、歐陽修等都曾來拜廟祭祀。或觀瞻遊覽,留下了千古不朽的詩篇華章。

一個咁出名的著名歷史古蹟遊覽勝地,乜有人認為需要騙取遊客去看這13個炸彈咩?又自暴其冇厘學識,十下十下?

其實基督教徒唔使妬忌老君台吖,
天主教基督教都好多神蹟架,例如火燒聖母院啦,雷劈耶穌像啦…等等!
唔使人類動手,個天都會幫耶穌教製造神蹟,耐不耐雷公會劈9你耶穌教班淫賊!

.
搞濁的水將天地嘅事混為一談無助澄清地上事實嘅真相,亦都冇可能將假嘅變成真,我希望呢啲事係真嘅,但請你哋提出證據,我都唔希望我對藍絲同埋小粉紅老粉紅有偏見。
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 09:12

基督教徒正面回复问题吧!
你先出示耶穌心臟纖維科學驗證上黎,我立馬要求老君台的科學驗證給你,怎麼樣?
質疑之人必須先自證有科學根據,才要有資格質疑他人,這個遊戲規則你不是不懂吧?

.
基督教徒正面回复问题吧!
你先出示耶穌心臟纖維科學驗證上黎,我立馬要求老君台的科學驗證給你,怎麼樣 ...
leefeng 發表於 2020/12/28 12:38

我冇興趣同你討論,因為你講嘢太混亂而且唔講邏輯唔認真學歷史,次次要我提醒你先去摷資料又摷錯曬,而且搵到資料都繼續講錯,又話俄國佬殺江東60屯等30萬中國人係好合理,枉你話自己食咗咁多年菠蘿包,所以我都唔想同你再討論歷史同社會嘅嘢。
我主要係想提醒旁觀者,佢問嗰啲摸病人嗰啲嘢,我以前好認真噉同佢解釋過,係信德嘅問題,係個人修為嘅問題,係屬靈層次嘅問題,我自認自己渣,所以做唔到,但我自己做唔到唔妨礙我信有呢樣野,我冇興趣重複再講,屬靈嘅嘢,信者恒信,不信者恒不信,冇必要討論。
我同嗰啲死攬住外國護照閙外國、口講愛國但又唔肯回國定居、日日喺微信收發都市傳聞兼睇《今日頭條》嘅老粉紅小粉紅完全唔啱嘴型,你追我九條街搭訕我都冇興趣同你討論社會問題,全世界十幾億粉紅色,我邊得閒理得咁多。bbc俾你悶走咗,沙文又冇晒乜心機同你傾,連你好辛苦喺香討賣告白吸引過嚟嘅刹華,都拋低句「 但這裡真的很恐怖哦~~離教後就變成這樣,倒不如繼續信,起碼聖經教人做好人」就掉頭走咗唔返嚟(佐證咗我話每個人都以不同方式光榮緊天主,多謝你拯救刹華於墮落嘅邊沿),仲有你喺香討……。所以,我同你雖然冇嘢好傾,但係我都建議你檢討下自己認識事物認識世界嘅方法,起碼唔好攪到個討論區淨係得旁先生、上先生同埋你三個老粉紅傾偈咁無聊,不過人以群分,可能離教者之中粉紅色係比較少。作為溫馨提醒嘅bonus ,send條link畀你參考下,畀你睇下當年德國嘅老粉紅小粉紅,戈培爾講乜佢哋就信乜,嗰啲激動人心嘅場面啱曬你哋三個嘅氣場,當年一個德國兵講過「我嘅腳所踏之處就係祖國」同你講用武力打返嚟嘅江山土地就係合理如出一轍。https://youtu.be/-1UolB0yc0I
bbc俾你悶走咗
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 16:49

我無走㗎....
只係費隱士去理睬條瘋狗
回覆 162# 逃出魔幻紀

As I said, 世界上唔會有兩個人對所有事嘅意見都相同, 亦都唔會有兩個人對所有事嘅意見一樣.

civilians去執 duds係極危險而愚蠢的行為, dud rounds 需要派一隊minesweepers handle。 極其量都係當場引爆咗佢就算, disarm佢攞嚟展覽花好多時間.  打緊仗邊撚度有咁得閒, 一個都煩仲要13個。
如果耶稣咁L把炮,打正招牌 in god they trust 国又会死成30.2万人呢?可以帮忙问下你个god吗?

leefeng 發表於 2020/12/15 11:35

其實, 美國佬死得人多關您隱事?點解你咁撚緊張?同胞死四千幾人你提都冇提過, 你老豆係美國佬似尐喎
回覆  逃出魔幻紀

As I said, 世界上唔會有兩個人對所有事嘅意見都相同, 亦都唔會有兩個人對所有事嘅意見 ...
沙文 發表於 2020/12/28 22:56

都唔係執  duds  , 老君山,根本就是埸景佈置嚟

發現戰時未爆啞彈,為公眾安全都會引爆,移走。。。。點會留係到當展品?
要好白痴先可以信過啲彈係真料嚟
都唔係執  duds  , 老君山,根本就是埸景佈置嚟

發現戰時未爆啞彈,為公眾安全都會引爆,移走。。 ...
beebeechan 發表於 2020/12/28 23:17

最好笑就係俾人踢爆咗嗰13個係幾十年之後製造嘅十片尾翼中國貨而唔係八片尾翼嘅日本貨。
Made in China

Made in Japan
都唔曉分
回覆 177# beebeechan

或者來料加工呢?
我冇興趣同你討論,因為你講嘢太混亂而且唔講邏輯唔認真學歷史,次次要我提醒你先去摷資料又摷錯曬,而且 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 16:49

講咁多廢話又屬靈,又修為做乜啫?
不如快快提供耶穌心臟纖維科學驗證上黎吖,又企圖想轉移視線?

信耶穌的英國在所謂【耶穌聖人誕生節】要大逃亡已經係勁摑你個面啦!重扮乜野屬靈屬鬼啫?
我從來冇講過俄國佬殺江東60屯等30萬中國人係好合理,你們基督教/徒講大話已經街知巷聞,又來屈人咁低格?

.
回覆  逃出魔幻紀

As I said, 世界上唔會有兩個人對所有事嘅意見都相同, 亦都唔會有兩個人對所有事嘅意見 ...
沙文 發表於 2020/12/28 22:56

阿老君可以令13個變曬啞彈,自然會繼續保佑村民執彈,埋彈,掘彈,展覽彈,什至卜彈炒彈都平安大吉啦!
唔通學基督教咁醜出宗教界同國際信仰;平安夜要信眾大逃亡才顯示耶穌有神蹟咩? ?
得閒用下腦咧!

.
高級模式 | 發新話題
換一個