返回列表 回覆 發帖

天主教對社會/世界文明之貢獻

康熙曆獄,您話唔知令我有點surprised.
沙文 發表於 2021/1/21 11:06

玄學嘅野我玩過好多年,印象中五行生克理論源自中東,好似係波斯之類嘅國家。
人生苦短,只能夠用有限嘅時間去學一啲自己最有興趣嘅嘢,所以識得野少好正常。我雖然知識有限,但最緊要吸收同思考,更加唔會話人白癡,我曾經喺度同網友講過1999年至2001年中國簽字承認160萬平方公里土地永歸俄國,而家網友仲話呢個係因為弱國俾人踩到上心口,噉仲有乜好講呢?唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。
康熙曆獄,您話唔知令我有點surprised.
沙文 發表於 2021/1/21 11:06

康熙曆獄TVB都做過好多次,欽天監鬥法行雷閃電。不過我就唔知現行農曆始於湯生,多謝資料!
我曾經喺度同網友講過1999年至2001年中國簽字承認160萬平方公里土地永歸俄國,而家網友仲話呢個係因為弱國俾人踩到上心口,噉仲有乜好講呢?唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/21 15:20

基督徒又扮無辜的小綿羊?作嘔!

你們基督教在四周圍的教會教堂散播這種歪論來煽動教徒憎恨中國,說中國將大片土地的主權給了穌聯,妄顧被俄國殺死的中國人?
世界上只有基督教自己不知羞恥,非常下流才會造這些荒謬的謠言來向教徒洗腦。
八國聯軍因為基督教做間諜,欺壓中國人民強搶強姦,造成中國將大片土地的主權給了英國,基督教徒殺死了大量的中國人,你為什麼永不敢提? ?
因為你們個個信了基督教,就不惜出賣中國來媚主,一班白痴,,還好意思來扮愛國?

穌聯夠將Alaska賤價賣給美國啦,為什麼你不去宣傳穌聯賣國吖笨!

要够無恥才會四處去散播仇中的謊言,要够無恥才能當基督教的白痴走狗!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。

獵槍就唔一定有,因為人民個個安居樂業,唔再需要!
不過用呢d對付你們班基督教豺狼,卓卓有餘!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 261# 逃出魔幻紀
同強國弱國未必關事。有時送下白龍尾島畀弱國以示中國領土可分兩種。一是不可分割的部份,另一種係可分割部份。
this is a piece of 可分割部份
回覆 262# 逃出魔幻紀
從前貴國都試過多次改曆法,開元年間由僧一行編大衍曆,元代郭守敬由伊斯蘭曆為基礎制授時曆。明朝制大統曆法,但您知啦, 時日愈耐,以上曆法的small errors積累到大誤差, 愈來愈明顯。欽天監預測日食往往不驗。(明史卷37志第七歷一)。利瑪竇湯若望等傳教士修訂曆法,published崇禎新曆法。到清朝有天算案,朝廷confirmed湯生的曆法very good最準,officialized佢編嘅時憲曆
農曆唔係湯生發明,但係由佢改進。現行農曆又改咗尐,大概係天文覌測技術再改進。現在決定邊日過春節的係1929年紫金曆,都係由時憲曆為基礎。

係囉,同強國弱國未必關事。有時送下,割下,賣下,又交换下領土以示個個國的領土可分兩種。一是不可分割的部份,另一種係可分割部份。

1905俄羅斯割讓庫頁島南部及其附近一切島嶼給日本
1870法國割讓阿爾薩斯與洛林兩省給德國;
1905俄羅斯割讓庫頁島南部及其附近一切島嶼給日本,
1803法國賣了領土路易斯安那給美國,
1867俄羅斯賣了領土阿拉斯加給美國,
1899西班牙賣了領土加羅林群島給德國。
1916丹麥賣了領土西印度群島給美國。
1898西班牙割讓菲律賓、波多黎各、西印度群島、關島給美國,
1950英國贈與伊利湖中的馬蹄礁(Horseshoe Reef)給美國,
1866奧地利將威尼斯贈與法國,法國再轉贈與意大利。
1875日本與俄羅斯以庫頁島換取俄羅斯的千島群島;
1890英國以黑爾戈蘭島交換德國的尚西巴群島;
1960年中國與緬甸簽訂條約交換部分領土。 …等等。
嘩,原來,俄羅斯,英國,法國,西班牙,德國,丹麥,奧地利,日本,緬甸,都是賣國賊啵!!!????

奇怪,點解個個賣國賊都特登針對中國既領土來講呢?而對其他國家的領土主權隻字不敢提呢?
無他嘅,一就是門口狗,只會朝著自己國家吠!
二就是不認自己是中國人果啲垃圾人渣,
咦,,既然不認自己是中國人的人渣,中國喜歡將土地送俾邊一個關你地屁事咩,點解唔四圍去唱其他國家賣國呢?
有種去唱衰穌聯同英國吖笨?
一班基督教同法輪功的鼠輩!

.
我冇鬧佢, 佢有權將全大6送L晒畀台湾, 我都覺得好應份
Don't know where God is but the Devil is in the details
使 L某人有意見咩?有乜L野地位同頭銜可以代表中國人有意見呢?

.
我有時都會食Chinese restaurant.

應該歡迎顧客畀寶貴意見嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我有時都會食Chinese restaurant.

應該歡迎顧客畀寶貴意見嘛。
沙文 發表於 2021/1/28 02:28

原来國家係一間Chinese restaurant,任由基督教徒指手画脚?

歡迎顧客畀寶貴意見?例如【元首只能是基督教耶稣】?

我冇鬧佢, 佢有權將全大6送L晒畀台湾, 我都覺得好應份
沙文 發表於 2021/1/24 04:02

將全大6送L晒畀台湾?
用同美國買果啲生銹武器?

最緊要吸收同思考,更加唔會話人白癡

你有冇諗過耶穌為啥唔直接「駕雲」下凡,而要屌自己老母,生自己出來,做個BB仔,飲奶食飯,嘥三十年時間,再去傳「福音」呢﹖
    你有冇諗過信耶穌都會「得著百倍」,而教會唔去派錢,卻要人「奉獻」﹖
    你有冇諗過耶穌有閃電21連鞭絕技,講話打遍天下無敵手,點知一招未出,就俾幾個公安捉去釘死呢﹖
    你有冇諗過耶穌要「復臨」,都二千年咯,為啥連影都冇呢﹖
    你有冇諗過你話人生要經歷「煉金過程」,才會在「天國」享福。而你卻唔肯將錢俾曬墨茶,自己就死都唔肯經歷呢﹖
你有冇諗過耶穌話有叩門嘅就要開門,而你死都唔肯話個地址俾人聽呢﹖
     ……
我雖然知識有限,但最緊要吸收同思考,更加唔會話人白癡,我曾經喺度同網友講過1999年至2001年中國簽字承認160萬平方公里土地永歸俄國,而家網友仲話呢個係因為弱國俾人踩到上心口,噉仲有乜好講呢?唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。

白癡當然唔會話自己白痴,更冇資格敢去話人白痴,對不?

唔通以下呢d國家冇獵槍咩?冇知識咩?冇大砲咩?一樣簽字將自己領土主權賣,割,交換永歸別國呢?
點解睇咗咁耐唔敢回應?扮盲?

嗱,張大對抹黑中國賣國賊眼再㖒清楚啲!

1905俄羅斯割讓庫頁島南部及其附近一切島嶼給日本
1870法國割讓阿爾薩斯與洛林兩省給德國;
1905俄羅斯割讓庫頁島南部及其附近一切島嶼給日本,
1803法國賣了領土路易斯安那給美國,
1867俄羅斯賣了領土阿拉斯加給美國,
1899西班牙賣了領土加羅林群島給德國。
1916丹麥賣了領土西印度群島給美國。
1898西班牙割讓菲律賓、波多黎各、西印度群島、關島給美國,
1950英國贈與伊利湖中的馬蹄礁(Horseshoe Reef)給美國,
1866奧地利將威尼斯贈與法國,法國再轉贈與意大利。
1875日本與俄羅斯以庫頁島換取俄羅斯的千島群島;
1890英國以黑爾戈蘭島交換德國的尚西巴群島;
1960年中國與緬甸簽訂條約交換部分領土。 …等等。
嘩,原來,俄羅斯,英國,法國,西班牙,德國,丹麥,奧地利,日本,緬甸,都是賣國賊啵!!!????

奇怪,點解個個賣國賊都特登針對中國既領土來講呢?而對其他國家的領土主權隻字不敢提呢?
無他嘅,一就是門口狗,只會朝著自己國家吠!
二就是不認自己是中國人果啲垃圾人渣,
咦,,既然不認自己是中國人的人渣,中國喜歡將土地送俾邊一個關你地屁事咩,點解唔四圍去唱其他國家賣國呢?
有種去唱衰穌聯同英國吖笨?
一班基督教同法輪功的鼠輩!

.
回覆 272# leefeng
本來冇生鏽咖。佢噠地等老解過海,等咗幾十年都,老解都唔夠薑,擺到生曬銹,真係幾嘥
聞說有網友特別有興趣搭高鐵四圍去, 咁呢位1873年受洗嘅中國鐵路之父就好值得紀念, 唔係佢, 依家您搭條鐵咩:

https://baike.baidu.com/item/%E8%A9%B9%E5%A4%A9%E4%BD%91/67982
回覆  leefeng
本來冇生鏽咖。佢噠地等老解過海,等咗幾十年都,老解都唔夠薑,擺到生曬銹,真係幾嘥 ...
沙文 發表於 2021/1/31 08:10

習大大體恤吖馬!中國人不打中國人!
唔會學基督教徒,信了耶穌就變反骨仔打自己中國人,打老人家咁衰格既!

.
聞說有網友特別有興趣搭高鐵四圍去, 咁呢位1873年受洗嘅中國鐵路之父就好值得紀念, 唔係佢, 依家您搭條鐵咩 ...
沙文 發表於 2021/1/31 09:25

受洗果d鐵路係會行到龜一樣咁慢既!
唔信耶穌果d就350行到飛一樣咁快既!
睇見個中差別未呀?你識條鐵咩? 真是豬咁蠢!

幾時切?

.
回覆 277# leefeng

咁就放心晒. MQ-9B都係買泥玩下啫, 畀細路仔当玩具咖咋
唔学下龜您依家識飛咩

高級模式 | 發新話題
換一個