返回列表 回覆 發帖

天主教對社會/世界文明之貢獻

基督教的存在,並非如某些網友以為一路衰到尾,佢亦都為人類文明带來一些曙光嘅。
沙文 發表於 2019/2/3 03:59

金庸先生話齋,最毒嘅毒物附近,都會有些解藥:
    英國國師、聖公會坎特伯雷大主教凱里:
    「聖公會這個組織在中世紀 和納粹德國期間都有份逼害猶太人。他(凱里)又說:『它也是北愛和平的絆腳石,壓抑婦女、主張帝國主義、奴役人民和壓抑言論自由等政策,都顯示出人類可惡的一面』。」「路透社」1999.8.1日倫敦電
    天誅教教酋若望保祿二世:
    「教宗要求天主教徒在進入其第三個千禧年之際,淨化自己的靈魂,同時提到因天主教徒的敵意、偏見和無情而受害的人,他們包括異教徒、新教徒、猶太人和其他非基督教徒、移民、少數民族、婦女、受虐兒童以及沒有出生的嬰兒。」《洛杉磯時報》梵蒂岡2000.3.12日訊。
    基督徒威・豪伊特:
    「所謂的基督教人種在全世界一切地區對他們所能奴役的一切民族所採取的野蠻行為和不顧死活的迫害,乃是人世間任何時代、任何其他人種,不論他們多麼殘忍,多麼無知,也不論他們多麼狠心和無恥,都是無法跟基督教人種相比擬的。」《中國人民反對外國教會侵略鬥爭和中國近代史的主要線索》牟安世 《社會科學研究》1985年第4期(中華文史網整理)引《殖》書一八三八年英文版八二零頁
用現代科學手段嚟證明你所講嘅係堅料。呢樣嘢嘅真偽同基督徒與否毫無關係
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/27 18:48

用現代科學手段嚟證明「救世主」嘅真偽大有關係。你「救主」話自己代表「真理」,信佢嘅可以「永遠不見死」。我就要你跳入個煉鋼爐,睇下真唔真。「救主」話信佢嘅,有病摸下就好,你嘅30萬英國「主內兄弟」正四散逃命,唔該你摸好佢哋嘅新冠病。呢啲就係科學嘅檢測手段,如果唔係,就唔該你以後莫再提「科學」兩字。
無聖神嘅引領你哋係唔會明白天主嘅事嘅
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 09:12

「無聖神嘅引領你哋係唔會明白天主嘅事嘅」。將個頭埋入沙堆、坐響井底,話你哋唔明嘅,並非科學態度。科學嘅態度,就係要找出真相,「救世主」話佢係「真理」,有求必應,咁你叫「聖神」出來,向大家解釋清楚,就一切自明。
    「要用科學來證明天主嘅事就已經畀耶穌講中曬」,爺爺就唔明佢如何講中。「魔鬼」叫佢跳崖,佢就話唔准「試探」,法利賽人叫佢顯神蹟,佢就就話「永冇神蹟」,佢是否講中呢啲﹖
係信德嘅問題,係個人修為嘅問題,係屬靈層次嘅問題,我自認自己渣,所以做唔到
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 16:49

你誓神劈願要盲信耶穌,耶穌放個屁,你都會話係香嘅,重冇「信德」﹖咁你話邊個有「信德」﹖你30萬個英國「主內兄弟」都冇個有「信德」﹖要四散逃命﹖
    「我都建議你檢討下自己認識事物認識世界嘅方法」,這話應該對閣下講至啱。大家一向用理性、用科學方法嘅態度和你討論,你就認定「唔明白嘅去相信,就有福」,又如魏雷、馬保國一樣,講些遁辭:「自由意志」、「信德」去逃避,實在大纜絞唔埋。
我以前好認真噉同佢解釋過,係信德嘅問題
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/28 16:49

得就得,唔得就唔得,「自由意志」、「信德」,全係遁辭!
    觀音菩薩、濟公活佛救苦救難,人哋有要「信德」咩﹖
我覺得你好專一,永遠攬住啲清朝公仔書嚟背書
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/29 12:08

唔够講就講東講西來逃避,邊個攬住本千幾二千年嘅荒謬大全來背呢﹖
    「佢就會不加分析絕對相信並跟倒貼」,邊個要跟:看不見的東西去信就蒙福,邊個「不加分析絕對相信」呢﹖
你哋兩個合作救返刹華,我非常開心
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/29 12:08

剎華就有些理性,扑得佢兩嘢就走夾唔抖,真係救返佢。
結論:天誅教對人類「貢獻」了無數場戰爭,將幾億人製成了肥田料!
最緊要吸收同思考,更加唔會話人白癡
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/21 15:20

你有冇諗過耶穌為啥唔直接「駕雲」下凡,而要屌自己老母,生自己出來,做個BB仔,飲奶食飯,嘥三十年時間,再去傳「福音」呢﹖
    你有冇諗過信耶穌都會「得著百倍」,而教會唔去派錢,卻要人「奉獻」﹖
    你有冇諗過耶穌有閃電21連鞭絕技,講話打遍天下無敵手,點知一招未出,就俾幾個公安捉去釘死呢﹖
    你有冇諗過耶穌要「復臨」,都二千年咯,為啥連影都冇呢﹖
    你有冇諗過你話人生要經歷「煉金過程」,才會在「天國」享福。而你卻唔肯將錢俾曬墨茶,自己就死都唔肯經歷呢﹖
你有冇諗過耶穌話有叩門嘅就要開門,而你死都唔肯話個地址俾人聽呢﹖
     ……
高級模式 | 發新話題
換一個