返回列表 回覆 發帖

[轉載]其實,我都曾經係一個耶撚……

您只係實踐咗教徒/非教徒的言論自由, 並無尊重宗教自由。
沙文 發表於 2018/11/23 12:20

那要看尊重的是否邪教。
本網既然係少數定位支持離教者既網站,要去捍衛教徒信教就變得好無謂
抽刀斷水 發表於 2018/11/22 22:46

污泥中一朵蓮花!
咁貴網只係捍衛離教自由-- 係宗教自由的局部, 不能宣稱自己捍衛宗教自由

點解唔回應"一講「實驗並不點解唔回應"一講「實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?」就已經違反貴網自己宣稱的「不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」"?

貴網的所謂包容, 其實意思係: 信教係錯嘅, 係蠢嘅, 不過您係都要信,我都吹您唔脹, 即本畀您吹下水, 但本網一定打沉您。在貴網的宗教立場下, 揚言"尊重宗教自由", 係人都睇得出您的偽善。您只係實踐咗教徒/非教徒的言論自由, 並無尊重宗教自由。

"要信教既,網站立場無話要阻止佢架" 亦係不實宣言 -- 「實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?」

點先係尊重宗教自由呢?譬如,我話:我决定明日受浸了!
您就代表貴網仝人話:恭喜沙文呀,终於找到信仰啦!我一定要來觀禮幚您拍video留念呀!

若貴網能夠做到咁包容,就係人都承認您宗教包容嘞

Don't know where God is but the Devil is in the details
咁係源於叫人信教既團體、網站同資訊,向來都如恆河沙數,因此本網既然係少數定位支持離教者既網站,要去捍衛教徒信教就變得好無謂,而且失卻焦點。

咩叫包容?咩叫尊重宗教自由?就係呢度可以容許教徒發聲、甚至傳教,要信教既,網站立場無話要阻止佢架,就算乜教都係。係歷史上由教會或基督徒主理既討論區,講吓反基野就會刪文ban人,咁就無包容無宗教自由喇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 22# 抽刀斷水

一講「實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?」就已經違反貴網自己宣稱的「不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」啦。

既然肯定「離教對自身有益」這立埸,而又「不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」, 咁就被人睇穿貴網的所謂「包容」, 其實係偽善。貴網对教徒的真正睇法係, 教徒信教係錯嘅, 係蠢嘅, 所以先會支持離教嘛;貴網根本就否定兼睇唔起基督教。因此, 貴網在结構上不可能「尊重宗教自由」, "本網的價值觀 Our Values" 中宣稱「尊重宗教自由」, 係不實嘅宣言
若果真係有心「尊重宗教自由」, 點會淨係捍衛教徒有自由離教或改變宗教信仰之權利」, 而冇捍衛教徒有自由信教或不改變宗教信仰之權

貴網宗旨中的宗教自由,同貴國憲法中的宗教自由
,好似在精神上具有相同意義。
話到明係支持每一位離教者,呢個係源於「離教對自身有益」既信念,否則就無所謂支唔支持啦。

個人想離開教會但唔離教,就唔好話自己「曾經係耶撚」啦,咁講好容易令人唔會真係做咗離教者,但其實原來仲承認呢個上帝既存在,咁究竟呃緊人定呃緊自己?

抽刀斷水 發表於 2018/11/21 23:34

咁等樓主澄清下耶撚的定義囉。
我看只是稱謂,現今人叫耶撚,耶穌年代叫法利塞人。。。
泛指講一套,做又另一套,口不對心的教徒。
話到明係支持每一位離教者,呢個係源於「離教對自身有益」既信念,否則就無所謂支唔支持啦。

首頁都講明:

離教,一般不像信教一樣,是「受感動」(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」,反而好像從夢中甦醒,是理性的抉擇。

個人醒咗,仲唔係upgrade? 你要搵根據,可以晌離教見證入面搵啦。我每篇都睇過,先講得出「離教係靈性上既upgrade」呢句。

個人想離開教會但唔離教,就唔好話自己「曾經係耶撚」啦,咁講好容易令人唔會真係做咗離教者,但其實原來仲承認呢個上帝既存在,咁究竟呃緊人定呃緊自己?
大佬,唔轉教會而走去離教,係靈性上既upgrade,
抽刀斷水 發表於 2018/11/21 04:41

咁講就畀人睇出貴網其實並非如"本網的價值觀"所申述"宗教包容"、"支持每一位離教者" , 而係處心積慮想製造離教者!
人地想轉會, 您就話不如唔好踢波, 您有咩根據"唔轉教會而走去離教,係靈性上既upgrade"?  教徒認為
轉會先係靈性上既upgrade, 您有冇尊重佢嘅睇法?

本網的價值觀 Our Values
尊重宗教自由:捍衛教徒有自由離教或改變宗教信仰之權利,不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教。
大佬,唔轉教會而走去離教,係靈性上既upgrade,你啲cases都係downgrade,等我改改啦:

咁在公司做得唔開心想轉工,您係咪叫我咪嘥氣啦不如索性攞綜援?
沙文 發表於 2018/11/21 01:33

唔開心想轉工,不如索性創業自己搞生意?

如果我住東涌,想轉環境換樓, 本網係咪叫我瞓街?

想轉環境換樓,不如移民加拿大仲好啦。

西裝款式過時要買過套, 本網係咪叫我剝光豬返工?

西裝要買過套,創業做咗老闆,仲駛著西裝馬騮衣咩?等尐下屬著飽佢啦。
咁在公司做得唔開心想轉工,您係咪叫我咪嘥氣啦不如索性攞綜援?
如果我住東涌,想轉環境換樓, 本網係咪叫我瞓街?
西裝款式過時要買過套, 本網係咪叫我剝光豬返工?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  抽刀斷水
譬如,有條細路返學畀同學仔hup,想轉校,咁您係咪問佢轉幾多間學校至死心?不如輟學出黎做乞兒。
沙文 發表於 2018/11/20 16:04

適齡學童唔返學可以做乜?而如果果位唔係細路,而係Bill Gates, Steve Jobs或Zuckerberg呢?

回覆  抽刀斷水
又例如我性生活唔滿足,要離婚換partner,您就叫我不如出家做和尚。
沙文 發表於 2018/11/20 16:04

我都係覺得閹割比較適合你個case。
回覆 15# 抽刀斷水
這個邏輯未必啱喎。
譬如,有條細路返學畀同學仔hup,想轉校,咁您係咪問佢轉幾多間學校至死心?不如趁早輟學出黎做乞兒。

又例如我性生活唔滿足,要離婚換partner,您就叫我不如出家做和尚。
入了一個極端宗教的套,轉一百間,也是如此,嘥氣啦。
回覆 14# 沙文

我都明白離婚唔可以咁簡單睇,仲有好多考慮因素既。

好多人離教都係要諗既,但正如離教之路ABC所講:

Q: 不如先轉另一間教會,轉換一下環境後再看看如何?

A: 假如教徒仍對基督教有希望的話,轉換教會也無可厚非。問題是據一些離教者的經驗,轉換教會也只是帶來另一次的失望,究竟要轉多少間才死心?或者有些人認為不應只轉了一兩次而放棄,這缺乏實驗精神,應不斷嘗試,直至找到合適教會為止。雖然,這種精神看來不錯,但以自己為實驗品,用自己的時間、青春來做實驗,到頭來實驗失敗,損失最大的人只是你自己。另外,實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?
回覆 13# 抽刀斷水

可能我唔忍心傷害佢呢?您驶唔駛講得咁難聽
世間充斥呢尐人:

唔鍾意份工,但又唔辭職
唔鍾意老婆,但又唔離婚
唔鍾意教會,但又唔離教
……

好多形容詞形容呢尐人既,裡外不是人、黃皮白心、中陰身、到喉唔到肺……
呢堆定義,又真係無包括「不滿教會而離開,而心中仍信耶穌」的一類。 ...
beebeechan 發表於 2018/11/18 07:34

呢堆係不同名稱,不算是定義。
抽刀斷水 發表於 2018/11/17 17:20

離教者,這裡指離開基督教的人。英文稱為 Ex-Christian, Ex-tian, Former Christian,中文可被稱為「前度基督徒」、「前教徒」、「前基」、「原基」、「出教者」、「退教者」、「脫教者」、「背教者」、「棄教者」、甚至「叛教者」。

呢堆定義,又真係無包括「不滿教會而離開,而心中仍信耶穌」的一類。
回覆 8# beebeechan

同我一様。我都冇話唔鍾意我老婆,我想離婚之麻
咁你又使唔使對『離教』,「清醒」定義一下先討論?
beebeechan 發表於 2018/11/16 21:56

https://exchristian.hk/home/article/show/20
高級模式 | 發新話題
換一個