返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

伯利恆屹立都唔止21世纪啦, 您未去过以至閉門造車啫
阿穌時代伯利恆城, 面積細過而家小小

...
沙文 發表於 2019/1/15 10:00

唔係喎。。。。
伯利恒今日同昔日面積比較,咁都話「細過依家少少」

真係住劏房既都話細過李+x間屋少少唶
10.611 km2咁啦, 唔係好大, 同灣仔一樣
Don't know where God is but the Devil is in the details
10.611 km2咁啦, 唔係好大, 同灣仔一樣
沙文 發表於 2019/1/15 12:38

我幾時話過伯利恒會係一個大城?
回覆 161# beebeechan

sorry係细過而家多多, 若然而家殺2歲以下就要多人尐, 不過有排都未擴大到约翰屋企
回覆  beebeechan

sorry係细過而家多多,
沙文 發表於 2019/1/15 12:44

你俾我既猛料嚇到失哂魂?
成日講錯野

抖抖,食藥先哩
冇百利恆BB咁驚。又話神愛世人,天使就净係叫阿稣走人,留低BB做被抛棄嘅一羣
Don't know where God is but the Devil is in the details
冇百利恆BB咁驚。又話神愛世人,天使就净係叫阿稣走人,留低BB做被抛棄嘅一羣 ...
沙文 發表於 2019/1/15 13:54

你做咗幾十年人哩,
唔通都仲唔明「飛來橫禍」時,要避都無得避既。
未輪到時就點都大難不會死,人人死,你唔使死住。
唔信神既會話這是機率,
信神既會話係上天既旨意。

你都會有個守護天使救過你免於凶惡,你唔知又唔識多謝。
做幾多年人都戥佢地唔抵。又唔見阿稣飛來横祸早夭,係都要其他伯利恆BB短命.
阿稣咁唔蝕底冇横禍嘅原因,其實並唔係因為佢8字生得正,特好彩過人,纯粹係因為主的使者報夢。若是冇天使報夢而係佢地突然想喺埃及買屋移民,咁先可以話未輪到佢。
而天使順便報埋夢畀第尐父母,其實同响whatsapp群组發文一様咁方便,而佢咁都廢L事。
所以神愛世人,纯属發口痕
做幾多年人都戥佢地唔抵。又唔見阿稣飛來横祸早夭,係都要其他伯利恆BB短命.
阿稣咁唔蝕底冇横禍嘅原因,其實 ...而天使順便報埋夢畀第尐父母,其實同响whatsapp群组發文一様咁方便,而佢咁都廢L事。
所以神愛世人,纯属發口痕
沙文 發表於 2019/1/15 23:36

其實呢啲係襟文腥黎。
假使希律王剁BB係真有其事先,
若佢唔係在伯利恒剁到啲無辜BB, 以為搞掂咗個救世君王,
佢就會把剁BB範圍擴大, 仲多BB要死。
被犧牲既BB係救咗其它更多既BB。

你買股票都識斬倉哩。。。輸少少當嬴。
阿稣咁唔蝕底冇横禍嘅原因,其實並唔係因為佢8字生得正
沙文 發表於 2019/1/15 23:36

唔覺得亞穌8字正喎
佢33歲便要香菇,俾人鞭到攤攤腰, 然後先釘在十字架。。。
比起一刀剁瓜咗既BB, 辛苦好多。
鬼叫佢係天主子咩!
佢8字本來都應該早夭嘅,天使監硬駁長條命,等佢enjoyed咗畀靚女推油、闊佬飯局、門徒服侍……若然两嵗被剁是为費卵事辛苦,不如您做下好心是但揾間幼稚園帶多尐費卵事畀小朋友
佢都enjoyed咗畀靚女推油、闊佬飯局、門徒服侍……若然两嵗被剁是为費卵事辛苦,不如您做下好心是但揾間幼稚 ...
沙文 發表於 2019/1/16 00:47

做得人,唔會日日都咁嘆「靚女推油、闊佬飯局、門徒服侍」既。
日子有好過的也有不好過的。
耶穌都有唔好日子過既:

「狐狸有穴,天上的飛鳥有巢;但是人子卻沒有枕頭的地方。」

俾人掟石:
他們就拿起石頭來要向他投去;耶穌卻隱沒了,從聖殿裡出去 了。

你睇野唔好淨係睇單邊
你娶咗個老婆,都有時俾你激卵氣既時候
有時俾你爽爽的時候哩。

你去幼稚園刴班小朋友費卵事佢地辛苦時,也是剝削了他們會有的好日子架啵。
所以佢就唔係得蝕底咯.一出世已攞咗萻數,並冇被剝削enjoyed嘅機会
所以佢就唔係得蝕底咯.一出世已攞咗萻數
沙文 發表於 2019/1/16 01:15

佢做天主子,爽過「靚女推油、闊佬飯局、門徒服侍」好多喎。
落黎人間做人,幾爽都唔及上邊咁爽,仲唔係蝕底?
所以佢就唔係得蝕底咯.一出世已攞咗萻數,並冇被剝削enjoyed嘅機会
沙文 發表於 2019/1/16 01:15

你未聽過「借錢梗要還」。無免費午餐架咩?
留得條命,做得人,俾靚女推油,食闊佬飯局。。。。。第日就要捱番苦,劫數難逃
其實唔係所有宗教畫都描繪賢士到訪時是耶穌在馬槽初生的時候,
有些是畫出耶穌已是幼童

所以希律王要刴兩歲以下的孩童, 斬草除根。
回覆 174# beebeechan
天庭冇扮跛嘅茄喱啡畀佢醫,又冇罪人畀佢赦。冇咁好玩。佢表演幫咗人,覺得過瘾過成日坐响老豆右邊咁叉悶
回覆 175# beebeechan
有命先有機會遇到劫數。您又唔去曰行一善是但揾間幼稚園幫小朋友建立一個永遠唔蝕底嘅人生,有您幚手,以後一定唔遇劫數
回覆 176# beebeechan
希律做嘢係傾向於較為play safe,辦事認真係好事黎。您都咁讚賞鼓勵他的工作態度。
天使净係叫阿稣著草,其他小朋友就話之佢死。
咁就已經造就咗阿稣嘅特權。

就算這只不過是一個狗噏的兒童故事,其思想都係教壞細路。是建構「神愛世人」這故事中心思想其中一個漏洞,反映出經書創作團隊成員思想有欠細密。
其實,如果個古仔咁様作:天使向希律轄下全境所有under兩歲男BB的父母報夢即日著草。
咁寫唔會增加成本但「神愛世人」的到位程度就優化了
高級模式 | 發新話題
換一個