返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

而且,咁寫仲可以安排一小撮父母唔信天使報夢,结果當然係因此絶後,冇人擔幡買水晚境凄凉。咁就可以同约翰個老豆唔信加百列而变啞佬前後呼應——唔信,係要承担consequence嘅,起到的警世作用對福傳有莫大裨益
是故,馬太之殺嬰情節乃為一大敗筆
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,如果個古仔咁様作:天使向希律轄下全境所有under兩歲男BB的父母報夢即日著草。
咁寫唔會增加成本但「神愛世人」的到位程度就優化了

沙文 發表於 2019/1/16 19:46

有一樣你漏咗既就係要受報夢既人信先得。
比如昨晚個天使報夢話六合彩會開邊六個號碼,
我醒咗當九翕, 磁能線黎, 連號碼都無抄低, 
本來發咗大達都未知。

無喇喇發夢叫你移民去秘魯, 你係咪醒咗跟住做先?
回覆  beebeechan
希律做嘢係傾向於較為play safe,辦事認真係好事黎。您都咁讚賞鼓勵他的工作態度。 ...
沙文 發表於 2019/1/16 19:19

希律應該派線眼, 特工, 狗仔隊跟住班賢士嘛, 
或者暗中裝個GPS 係佢地既駱駝背包內,
(呢啲野, 流氓,古惑仔都識哩)
https://posts.careerengine.us/p/5c31357cec357f096f73139b?nav=post_newest&p=59b861679905a1665057cfae

https://shareba.com/module/news/303070084575525306.html?lang=chinese_gb
有命先有機會遇到劫數。
沙文 發表於 2019/1/16 19:13

有命先有機會遇到劫數,
猶如話要搏命抽煙先有機會患上肺癌。。。。

係乜人邏輯黎?
天庭冇扮跛嘅茄喱啡畀佢醫,又冇罪人畀佢赦。冇咁好玩。佢表演幫咗人,覺得過瘾過成日坐响 ...
沙文 發表於 2019/1/16 19:10

你講到上邊咁很好,
無病, 無缺陷, 個個鮮肉嫰妹身型, 無罪惡。。。。
世外桃源哩, 點可以唔去。
回覆 182# beebeechan

pls refer to #181
回覆 183# beebeechan

都啱, 但可能特工畀波蘭拉咗一時short handed, 所以盡量事後補飛
回覆 185# beebeechan

您去早尐何必喺度吹水

pls refer to #181

唔信,係要承担consequence嘅,起到的警世作用對福傳有莫大裨益
是故,馬太之殺嬰情節乃為一大敗筆
沙文 發表於 2019/1/17 01:03

咁就唔好話人無通知囉。。

天使净係叫阿稣著草,其他小朋友就話之佢死。
咁就已經造就咗阿稣嘅特權。

沙文 發表於 2019/1/16 19:46
通知係天主起碼應做的, 至於一小撮人唔信, 亦可利用佢起到警世作用。
唔通知就要引咎辭職
Don't know where God is but the Devil is in the details
通知係天主起碼應做的, 至於一小撮人唔信, 亦可利用佢起到警世作用。
唔通知就要引咎辭職 ...
沙文 發表於 2019/1/17 01:11

你又點知無通知,
唔通你有份在怕利恒發夢
今日都通知咗你, 信耶穌得永生哩。。。
若果有就係咁寫「天使向希律轄下全境所有under兩歲男BB的父母報夢即日著草。」您條氣唔順可敦促聖教會出修訂版
其實,移民秘鲁都幾好玩, 我制嘅

您報夢畀我啦
回覆 192# beebeechan

畀小小誠意派天使同我講嘛, 净揾2打6, benz不力

畀小小誠意派天使同我講嘛, 净揾2打6, benz不力
沙文 發表於 2019/1/17 01:28

你又唔睇劇本演戲, 好似梁醒波咁成日爆肚。

天使向若瑟報夢時, 亞希律只係追殺耶穌之喎
「看,上主的天使托夢顯於若瑟說:「起來,帶著嬰孩和他的母親逃往埃及去,住在那裡,直到我再通知你,因為黑落德即將尋找這嬰孩,要把他殺掉。」
其它嬰孩唔係目標, 所以唔使通知。

『差人將白冷及其周圍境內所有兩歲及兩歲以下的嬰兒殺死,』係第二個柯打黎

畀小小誠意派天使同我講嘛,
沙文 發表於 2019/1/17 01:28

咁要發你個夢先得
回覆 196# beebeechan

粵語長片我細路嗰陣都睇唔少。
能知過去未來, 係做神仙嘅basic skill. 劉伯温都得啦,唔通夭主咁渣,不如咪做咯
回覆 197# beebeechan
佢肯報我肯發, i am always open to new opportunities

粵語長片我細路嗰陣都睇唔少。
能知過去未來, 係做神仙嘅basic skill. 劉伯温都得啦,唔 ...
沙文 發表於 2019/1/17 02:41

不過, 道士既神仙又會用『天機不可洩』來遮醜。
高級模式 | 發新話題
換一個