返回列表 回覆 發帖

西門落耳刀

古仔结尾亦大有竟轟:14:20 他們都喫、並且喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二個籃子。

據說,事發地點係remote area:14:15 天將晚的時候、門徒進前來說、這是野地

若非事先有預謀,曾運送大批物資到現場,何來12個籃呢
作經人以為寫多些details來增加
信度,這想法我係理解的,因為我同老婆解釋尋晚咁夜返都係要咁。但寫經人同我唔同,佢心思並不细密,往往在這些detail中露出馬腳,弄巧反拙

Don't know where God is but the Devil is in the details
地點係事先實地考察,揀過嘅,該處地勢似飛機場,慳番承建商
Don't know where God is but the Devil is in the details
x餅y魚把戲,在Matt及Mak中前後玩過兩次,上述在ch14. 後來在ch15又有一次,但這次係7個餅,冇講幾多魚。Mak在Ch6及Ch8。Luk 只有1次5餅2魚, 但地點同Tabgha相距9km.(上圖, Bethsaida)

15:33門徒說、我們在這野地、那裡有這麼多的餅、叫這許多人喫飽呢。
15:34耶穌說、你們有多少餅.他們說、有七個、還有幾條小魚。
15:35他就吩咐眾人坐在地上。
15:36拿著這七個餅和幾條魚、祝謝了、擘開、遞給門徒.門徒又遞給眾人。
15:37眾人都喫、並且喫飽了、收拾剩下的零碎、裝滿了七個筐子。
15:38
喫的人、除了婦女孩子、共有四千。

可能因為7餅唔知幾魚講出來冇咁好聽,所以教會唔提ch15的1次,只提ch15嗰次。至於點解會發生兩次,據我推断,係門徒play safe過咗龍太多。上次買的魚餅預多咗差不多double, 食唔晒,咁咪玩多次食哩佢唔好嘥咯。如果唔係點解第二次唔换menu?
而第二次嘅教務就每下愈况,只有4000人。
仲有一点要提一提,兩次的番文經都係話用basket執厨餘。但係和合本就分別用「籃」「筐」。是否為了同中存異,使人冇咁覺翻兜,就不得而知。
天主思高經都係咁,只不過次序調轉
您信心小,個山一早搬咗,您成日以為仲喺度

17:20 耶穌說、是因你們的信心小.我實在告訴你們、你們若有信心像一粒芥菜種、就是對這座山說、你從這邊挪到那邊、他也必挪去.並且你們沒有一件不能作的事了。============================
呢匀4000人食剩7籮嘢。其實根據上次數據比例,5000:12, 咁4000應該食剩9.6籮。但係10籮裝唔晒,講出黎唔好聴,所以改為猶太佬最好意頭嘅7。
這種現象在我國文化亦很常見,同數目字有關的事物要講得好聽。例如全真7子
、冮南7怪、武當7俠,竹林7賢,8府巡按、9宫飛星、金陵12釵乃至降龍18掌,99 八十一個無定飛環、77四十九日回魂、88六十四卦……等等,講出來要好聽又夠氣勢,作都要作少兩籮半畀佢

99 81個無定飛環

梗係。如果54運動發生早一日,咪变咗53慘案。
====
兩次大食會,除了因為食剩籮數因为意頭問题使兩幫人平均食量相差近30%,其他主要劇情基本不变,包括兩次都係在山旮旯買唔到嘢食但用來裝厨餘嘅籮卻要幾多有幾多。
而關於這兩個大食會古仔,在各位信耶稣之前要搞清楚的問题仲有兩個。

平時出街食飯,如果叫咗嘢食唔晒,就算我覺得費L事,我老婆一般都insists唔畀我嘥嘢,要打包拎番屋企。我地中産尚且如此,我唔係睇唔起人,但我相當肯定當日與會群眾的手停口停指數應該高過我。
點解佢地食剩唔打包?佢地3日冇開工專職聽道理,返屋企又路遠,食唔晒打包在路上食又好、留返屋企開餐都好吖。
除非主耶稣下咗紅頭文件「只限堂食」!
基本上只有兩種食肆唔准人食剩打包, buffet 同eat all you can eat.佢地為咗控制成本,主耶稣係經營邊様呢?

主耶稣唔准佢地打包攞走厨餘,以便收集、統計數量,主耶稣收集這些big data係為咗畀羅馬食物及衛生局訂立健康飮食指南,定係為咗show off以便寫入經文呢?
您諗嘢又夠天真。第一次同第二次連帶咗乜嘢種都一樣。menu都費L事轉唔嫌悶,唔通唔轉魚、餅卻轉籮,唔會咁嘥錢特登買過第種籮嘅,加個wicker字就唔駛本啫
查到改一改名唔傷本錢。如果改乳鴿同薯仔就唔好制。不准打包嘅policy都唔改啦啦
為咗控制成本,只要係buffet/all you can eat就只限堂食不准打包,唔理乜餐都係呢個原則。
因為任您食幾多,至多都係以個肚作為maximum. 一旦准订包,超出個肚的capacity,老闆就不能預計您會打包幾多,您包多一倍,成本就增多一倍。未釘十架教會就破產了。
所以,骤眼睇以為X餅Y魚法力無邊,但一加了執到幾籮食剩,就可知這個programme的食材绝非無限量供應,這個厨餘嘅detail就將仙境一下拉回現實
回覆 70# beebeechan
剩番19籮唔准打包就係教人浪費啦
回覆 71# beebeechan
任何一位版友行入任何一間all you can eat/buffet餐館見到枱面食剩嘢都諗到啦
個個似您唔蠢, 開餐館都要畀您問, 阻住做生意
當我擘開五個餅給五千人的時候,你們收滿了幾筐碎塊?」他們回答說:「十二筐。」
20「還有,七個餅給四千人的時候,你們收滿了幾籃碎塊?」他們回答說:「七籃。」
beebeechan 發表於 2019/2/6 10:01

佢地日後開竅, 原來上次買籃買錯咗筐, 今次買筐買錯咗籃
14:20 他們都喫、並且喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二個籃子。
15:37 眾人都喫、並且喫飽了、收拾剩下的零碎、裝滿了七個筐子。
我為人厚道,唔話耶穌吩咐門徒去偷籃搶筐
thank you for your proposal, 我會慎重考慮
我唔會因人廢言吖嘛
14:21 喫的人除了婦女孩子、約有五千。
加埋婦孺,算12,000人

時間係sunset
9:12        日頭快要平西、十二個門徒來對他說、請叫眾人散開、他們好往四面鄉村裡去借宿找喫的.因為我們這裡是野地。

場地 layout
9:13        耶穌說、你們給他們喫罷。門徒說、我們不過有五個餅、兩條魚.若不去為這許多人買食物就不夠。
9:14        那時、人數約有五千。耶穌對門徒說、叫他們一排一排的坐下、每排大約五十個人。
9:15        門徒就如此行、叫眾人都坐下。

派餅/魚的 logistic:
9:16        耶穌拿著這五個餅、兩條魚、望著天祝福、擘開、遞給門徒擺在眾人面前。
9:17        他們就喫、並且都喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二籃子。

有冇教會做過實驗, 最後一個食到魚/餅嘅人, 係翌日幾點鐘? 佢地當中患糖尿嘅弟兄姊妹low blood suger/暈/死咗幾耐?
呢個課題需要另開thread, 以免離題得滯
唔知門徒做唔到30分鐘內送到呢個服務.
beebeechan 發表於 2019/2/7 07:35

30分鐘就過瘾啦

12000人 x 30分鐘 = 6000小時= 250日 = 8.3個月
同弟兄執骨
冇辦法,貴教resources所限,每次煮1隻
係大企業就唔會5個餅兩條魚咁细囈啦
大把公司細囈過佢啦, 一時風光結果摺埋

高級模式 | 發新話題
換一個