返回列表 回覆 發帖

請飲洗腳水

即是譬如我老婆買外賣呃我話佢自己煮, 都要先銷毁外賣盒transfer去屋企嘅碟
沙文 發表於 2019/2/26 03:40

希望佢無呃你個仔係你生架哩
本來係姓陳, 返黎改咗做姓沙
先將買番黎嘅酒倒入洗腳缸, 咁就冇咁覺眼係買番黎
即是譬如我老婆買外賣呃我話佢自己煮, 都要先銷毁外賣盒
沙文 發表於 2019/2/26 03:40

用買番嚟既酒請客有乜問題?

古時都唔係個個係屋企釀酒㗎啵
猶太佬最中意嘅冧把亦係笨7個7, 並唔係3, 3只算普普通通, 冇7咁好。
https://www.myjewishlearning.com/article/judaism-numbers/
沙文 發表於 2019/2/26 03:18

話你沙文唔識野又真係無批錯你既

等本老師又教吓你, 等你識多少少:

猶太人視一週第三日係婚事吉日, 係同創世紀有關既,
創世紀六日創造每一日, 上主都說:天主看了認為好
唯獨在第三日, 上主講了兩次『天主看了認為好』, 雙重祝福, double blessing
所以, 自古以來都視這日為吉日, 更宜婚配, 祝福,  買一送一
回覆 22# beebeechan
您都話冇問題就得啦。咁事情就好易明, 阿稣係用買番嚟既酒請客, case closed
猶太人視一週第三日係婚事吉日, 係同創世紀有關既,
beebeechan 發表於 2019/2/25 17:14

您老作都要follow下經書。
第6日先致有人, 第3日结碌葛咩
第3日啱啱整完植物, 真係碌葛就有得結
去飲嘅3山5嶽,我就唔制
沙文 發表於 2019/2/24 02:59

從畫中人物既衣著嚟睇
最3山5嶽都耶穌同佢班門徒
從畫中人物既衣著嚟睇
最3山5嶽都耶穌同佢班門徒
beebeechan 發表於 2019/2/25 17:47

係呀, 佢地有份用洗腳缸洗腳, 而且對腳零舍污糟

凡不接待你們、不聽你們話的人、你們離開那家、或是那城的時候、就把腳上的塵土跺下去。
係呀, 佢地有份用洗腳缸洗腳, 而且對腳零舍污糟

凡不接待你們、不聽你們話的人、你們離開那家、或是那城 ...
沙文 發表於 2019/2/26 10:00

個缸係載用嚟洗腳(係潔淨)既水,定係人人放對腳落去洗先?
教吓你乜野係猶太人既潔淨禮
嗱,咁大家就清楚睇住尐水如何冲過對香港手/腳,然後連埋膿及踩到嘅屎等一齊流返入缸
門徒就咁玩法
Don't know where God is but the Devil is in the details
瑪竇福音22章就講有個國王娶新袍, 同個仔擺酒請客,
僕人四圍去請賓客都無人黎....(怕係唔想做人情, 話唔得閒黎卦, 猶如90後話齋, 做唔到一千蚊人情, 不如唔好黎!)
於是在路口, 凡遇到的,無論壞人好人,都召集了來,婚宴上就滿了坐席的人
(呢餐唔知係男家俾錢定係女家出錢既呢?)
beebeechan 發表於 2019/2/25 16:21

"Since it was usual for the bride’s parents to pay for the wedding, they often took charge of planning the occasion according to their taste and budget. "
https://www.myjewishlearning.com ... ituals-for-parents/
若果係中國皇帝就中國規例,若果猶太皇帝就猶太例。。但照聖教會詮釋, 天國係international的, 咁就未必一定係猶太皇帝
22:1耶穌又用比喻對他們說、
22:2天國好比一個王、為他兒子擺設娶親的筵席。

但迦拿事件就講明係猶太佬娶親
"照猶太人潔淨的規矩、有六口石缸擺在那裡、每口可以盛兩三桶水。"
"Since it was usual for the bride’s parents to pay for the wedding, they often took charge of planning the occasion according to their taste and budget. "
https://www.myjewishlearning.com ... ituals-for-parents/

沙文 發表於 2019/2/26 12:53

我同你講一世紀時的猶太婚習俗,
你就拎21世紀既野出嚟,
9唔搭8
嗱,咁大家就清楚睇住尐水如何冲過對香港手/腳,然後連埋膿及踩到嘅屎等一齊流返入缸
門徒就咁玩法
沙文 發表於 2019/2/26 12:31

過個唔係「缸」, 係「盆」
若果係中國皇帝就中國規例,若果係猶太皇帝就猶太例。。但照聖教會詮釋, 天國係international的, 咁就未必一定係猶太皇帝

沙文 發表於 2019/2/26 12:53

乜天國既王, 好似聯合國秘書長咁, 五年一任㗎?
期滿又再選過, 下一任不同國藉
回覆 32# beebeechan
傳統習俗彌足珍貴之處就係咁歷久常新
回覆 34# beebeechan

咁又唔駛成日referendum. 您問阿稣請佢講清楚"22:2天國好比一個王、" 究竟係乜國嘅王
門口有盆就用盆,有缸就用缸,有塔就用塔。 就手就得啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
門口有盆就用盆,有缸就用缸,有塔就用塔。 就手就得啦
沙文 發表於 2019/2/27 00:51

今時今日就手好多哩

耶穌要行把水變酒都要配合一下時代
回覆  beebeechan

咁又唔駛成日referendum. 您問阿稣請佢講清楚"22:2天國好比一個王、" 究竟係乜國嘅王 ...
沙文 發表於 2019/2/27 00:46

天國, 梗係天皇哩
回覆  beebeechan
傳統習俗彌足珍貴之處就係咁歷久常新
沙文 發表於 2019/2/27 00:42

咁你又唔紮辮, 著馬褂
高級模式 | 發新話題
換一個