返回列表 回覆 發帖

[轉載] 想重現耶穌神蹟!牧師秀「水上行走」 慘遭鱷魚分食果腹

這帖我就是看到一名匿名白痴仔, 溺在網上流料中, 給「無知」吞噬。

https://www.snopes.com/fact-check/pastor-eaten-by-crocodiles/

https://www.aol.com/article/news/2017/05/15/everyone-fell-for-this-fake-story-about-a-pastor-eaten-by-crocod/22087601/

有啲人, 總是以為貼這些帖來反映出基督徒好很無知, 愚蠢。
可是, 最後是愚蠢的, 還是那「有啲人」。
基督徒的確係白癡仔:
旁觀者 發表於 2019/3/10 22:17

見你要換上另一則報導
莫非你也認為「牧師水上行給鱷魚吃掉」是流料,
撐不下去了?
牧師水上行給鱷魚吃掉,同牧師玩蛇被蛇咬死,本質上其實無乜唔同,邏

輯上亦十分合理,
抽刀斷水 發表於 2019/3/10 23:34

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=125379&ptid=13280][/url]

兩者唔同既野就多勒。
前者係個大話, 係流言嚟。
事實是要靠一個大話來支持耶? 
你仲話合理?
牧師水上行給鱷魚吃掉,同牧師玩蛇被蛇咬死,本質上其實無乜唔同,邏

輯上亦十分合理,

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=125379&ptid=13280][/url]

第二, 
人能在水上行, 是違反物理的事。
若能辦到當然算是神蹟。

弄蛇。。。很多人都會。
動物園裡, 旺角銅鑼灣的蛇王叻, 蛇王二, 蛇王芬、蛇王林, 孟買街頭大把弄蛇人。

跳艷舞的也會弄蛇

一個會弄蛇的牧師有甚麼稀奇, 是神蹟。
邏輯上亦十分合理,所以就不幸地很容易令人相信。

一個會弄蛇的牧師就說明蛇不敢咬神保佑的人了嗎?
有人信嗎?
見不見有教徒跟著做?

日本福島核危機其間傳言食鹽可以防輻射, 於是好多人盲搶鹽, 這才是『信』。

也如見有人能成功走鋼線橫過大廈都無事,

於是你就有信心跟住做咩?

牧師做到, 特技人做到唔等如人人都會做到。

呢啲係
『老荳係男人,男人便是老豆』的基本邏輯謬誤, 你還說是『邏輯上亦十分合理』?
牧師水上行給鱷魚吃掉,同牧師玩蛇被蛇咬死,本質上其實無乜唔同,邏輯上亦十分合理,所以就不幸地很容易令人相信。

耶穌受魔鬼引誘, 
魔鬼對耶穌說:

魔鬼又引他到耶路撒冷,把他放在聖殿頂上,向他說:「你若是天主子,從這裡跳下去罷!
因為經上記載:『他為你吩咐了自己的天使保護你,
他們要用手托著你,免得你的腳踫在石頭上。』」
耶穌回答說:「經上說:『不可試探上主,你的天主。』」

耶穌也没有為弦耀自己身份特殊做些違反自然的事。
牧師就要為顯示自己有神恩, 玩弄蛇, 
耶穌不做的事, 他卻做了, 中了魔鬼的誘惑, 功夫未夠班哩。

你有無見過天主教神父會在彌撒中弄蛇?
佢做咗大L把為弦耀做些違自己身份特殊反自然的事啦, 為了炫耀自己身份特殊而標奇立異, 不肯平凡謙遜地由 ...
沙文 發表於 2019/3/11 20:18

耶穌幾時因為當事人話:
你若係天主子, 有本事就把水變酒哩...
你有本事就醫好我條跛腳哩...
有係神呀, 咁把就醫我的啲牛皮癬哩....
而耶穌唔抵得住就施神蹟先?

每次耶穌做完野都叫當事人唔好去揚㗎喎,
他們的眼便開了。耶穌嚴厲警戒他們說:「你們當心,不要使任何人知道。」

咁同為炫耀既動機不符喎
經書全部有記載吖嘛。即係係人都知。
好似8婆講嘢:唔講嗰句都講埋
沙文 發表於 2019/3/11 22:17

就是你 9up 既野,經上就係無記載
故稱 9up
經上就係的確無記載不可將聖教會比喻為衰樹
沙文 發表於 2019/3/11 22:23

你係咪放錯帖?95搭8
人能在水上行,是魔術。
抽刀斷水 發表於 2019/3/11 22:31

不想信耶穌的人,一般都會視耶穌的神蹟為在玩魔術
在自由旨意下
I want to。。。。乜都得
只要知道要負後果就得勒
負後果就噏嘅啫, 9噏就個個教都係咁, 貴教可能較出色

嗱, 又可以當係讚緊您地啦 ...
沙文 發表於 2019/3/11 22:51

I want  to ......步出  IFC 頂樓, 得㗎喎
只要你知係乜後果, 又肯揹咪得囉

i want to .....納妾.....
唔怕老婆剪咗你咪得囉
咁要令我認為經書講得出做得到先得, 貴教就係不能做到這點
沙文 發表於 2019/3/11 23:19

咁你一定好信你老婆會剪你
所以, 你仲未有妾侍
cheaps 就唔少勒
咁要令我認為經書講得出做得到先得, 貴教就係不能做到這點
沙文 發表於 2019/3/11 23:19

經文就咁講過喎:
因為在你們以前住在這地上的人,做過這一切醜惡的事,玷汙了這地方。
希望這地不因你們而再受到玷污,將你們吐棄,如同吐棄了你們之前的民族。

上主警告猶太人, 話佢地唔聽話, 就好似佢地趕走客納罕人咁, 俾人趕出福地。

歷史上的猶太人, 又真係俾人趕走, 國破, 流離失所近二千年, 
直至1948年先有番笪地可以叫以色列。
移鼠在格拉森人的地方,「趕走」一個被「鬼」附身的人身上的「鬼」,就巴閉咯:
「你回家去,到你的親屬那 ...
旁觀者 發表於 2019/3/11 23:45

你睇經, 就只顧下邊唔理上邊
As he was getting into the boat, the man who had been possessed pleaded to remain with him. But he would not permit him but told him instead, “Go home* to your family and announce to them all that the Lord in his pity has done for you.”

過條友係想跟隨耶穌做宗徒,
耶穌唔揀佢, 叫佢返屋企  英文是 go home, to your family
同屋企人講就夠勒
無叫佢去旺角擺街檔嚟揚
回覆  beebeechan
大家暫時睇網相先

沙文 發表於 2019/3/12 01:00

真係好多妄想

佢又夠話
19:5          海中的水必絕盡 、 河也消沒乾涸 。

我6月去埃及潛水加curise, 到時 ...

駱駝又叫沙漠之舟,
騎下駱駝都算係 cruise 既

我6月去埃及潛水加curise, 到時 ...

六月係入夏, 天氣酷熱, 係撈師辰嚟,
團費都平啲

揀六月去, 璨氣十足, 土豪氣欠奉矣
我都唔想,但要見證尼羅河5-8月泛濫, 剝天主棚牙。睇下點"河也消沒乾涸 "法
...
沙文 發表於 2019/3/12 03:03

乜經文有指定係在今年乾塘咩?
我都唔想,但要見證尼羅河5-8月泛濫, 剝天主棚牙。睇下點"河也消沒乾涸 "法
...
沙文 發表於 2019/3/12 03:03

話說粵語有句話叫「窮人賣屎忽」
窮人賣屎忽,完完全全就是指要賣身做契弟做0被插。

「生仔無屎忽」你壞事做盡,所以上天懲罰你的兒子連做契弟的資格都無,因為沒有被人插的器官。
罵人是契弟已經很惡毒。罵人連做契弟的資格都無,就更惡毒了。

呢啲講緊一個意境, 唔係真係要無屎忽窿呢個實物。

經文是作者在咀咒緊埃及人, 講埋惡毒既說話。
自古以來, 尼羅河水位低唔泛濫出嚟, 埃及民生已經會大受影響,
加下唔止, 仲要乾塘,
慘極咁解而已。

係傳達一個意境, 唔係真要條河乾哂既。

所以, 你特登買張機票去睇吓係咪真乾塘, 係屣咗錢。
高級模式 | 發新話題
換一個