返回列表 回覆 發帖

舊約迦南地種族滅絕話題的思考

請問閣下,意思是否不信基督教者就要消滅﹖
旁觀者 發表於 2019/6/9 05:44

你點樣讀出魔幻版友係話「不信基督教者就要消滅」?
屈人哩!

由始至終佢都係話那父要出手, 係因為
「學壞了走上了邪路,打家劫舍是強姦殺人放火,甚至吸毒變異全部成了異形老鼠蟑螂屎蟲,兄弟姊妹間互姦雞姦互相噬食並合謀雞姦並烹食你這個父親」
作為一個人類的父,點都唔會樂意消滅自己既子女,即使要做,都係有逼不得已既原因掛,
做了,也不會以此為樂。
猶如天主在大洪水後對諾厄說的話
    「天主」明明白白要將不信佢嘅人殺死:
        「這百姓藐視我要到幾時呢?我在他們中間行了這一切神蹟,他們還不信我要到幾時呢?我要用瘟疫擊殺他們。」《民數記》14:11
旁觀者 發表於 2019/6/10 00:12

我成日都批你:貼經容易, 明經難, 如白痴.

《民數記》14:11這句不是對異族人說的, 是對以色列人。
以色列人才剛剛目睹過上主如何降災給埃及人, 如何分開紅海, 才親身受過上主的大恩惠,
怎可以轉過頭就說不信?!正所謂給予的多, 要求也多。

當時的以色列人是没有不信的理由和權利。

同你又打個比喻, 個女友剛同你上過床, 乜都給你看過了,
你落床後就說不如做番普通朋友好冇?
個女話: 真係要剪咗你!渣男!
  「(亞瑪力族)並不敬畏上帝。……你要將亞瑪力的名號,從天下塗抹了,不可忘記。」《申命記》25:18

點解你呢句等特登刪去前半截:
你應記得,當你由埃及出來時,阿瑪肋克在路上怎樣對待了你:
怎樣在路上襲擊了你,乘你困乏無力,攻擊你後方所有疲憊的人

只拎『並不敬畏上帝』出嚟呢?

上主要打擊阿瑪肋克人是報復早前他們如何對待逃難中的以色列人
      我就想看看閣下如何依牠吩咐去做。

這些吩咐, 連當年親身領命既以色列人都無依住去做
點解你會期望五千幾年後既人就會跟住咁做先?

今日係邊到搵到亞瑪力人咁呢
回覆  逃出魔幻紀

不當類比。我這個父親並非全能,耶教卻宣稱上帝無所不能。 ...
龍井樹 發表於 2019/6/10 14:04

你口就識講上主係全能啵...........
但佢用乜方式嚟救人類都要睇你亞井樹既臉色, 要合你心意既。。。
睇完你臉色又要睇亞旁觀者抽水既臉色.....
咁仲講乜鬼全能呢?
你只可以話唔明白上主,全能過個,會用咁既方式來給人救贖機會。
你唔可以話上主若全能,用咁既方法係唔啱。
係隔嚟壇搬一句過嚟,幾啱使:
「你以為上帝會抱着你的腿求你接受他嗎?」

大家都聽過李首富的這個傳言:
佢一日跌咗個一元硬幣落車底, 佢附身想去拾回,
一個門僮上前替他拾了, 首富馬上掏出一百元給門僮作小費。

旁人會話首富為一元, 不要面子,
為一元, 使一百元, 得不償失!硬膠!

但首富仍有去附身去拾回掉了的錢既權利。
更有權去給門僮任何價值的小費來答謝。
他有愛如何花錢便花的自由, 這才是首富。
唔知你(口翕)乜,基督徒都有精神病。
       異族人和以色列人有何分別﹖總之不信牠的便要通通 ...
旁觀者 2019/6/11 01:47 提交

你唔使明我講乜。
有其他人明。
你繼續吹,繼續搬字就得勒
同你個白癡講都嘥氣!

唔想屣水屣電就閂水掣閂電掣(斷水斷電)

唔想屣氣?
咁你斷氣咪唔使屣囉
可以慳番啖氣
唔知你(口翕)乜,基督徒都有精神病。
       異族人和以色列人有何分別﹖總之不信牠的便要通通 ...

係咪同你老婆同睡的,是你是我是他都無分別?
只要係男人就得?
既然不能理解,將那部爛書放到一邊就好了,怎麼說也好總不能將自己都不能理解的東西拿 ...
龍井樹 發表於 2019/6/11 09:07

其實大部份不想信那爛書的, 都是不能理解甚麼是黑洞, 暗能量, 暗物質, 量子力學, 波色子...之類的知識,
不過, 佢地又信哂㗎喎, 仲毫無疑問咁全放哂入腦。 一副宇宙係咁嚟勒既模樣。

所以, 『不能理解』就唔應該信, 唔係不信既真正理由嚟。
回覆  逃出魔幻紀

不能理解這話是你說的,我倒非常瞭解基督教,它的本質就是權力崇拜。 ...
龍井樹 發表於 2019/6/11 13:42

翻開舊約經書,上主多次告訴以色列人為何要敬拜祂,
不是說因為上主殺了埃及長子,不是上主能分開紅海,不是說上主能降甚麼甚麼的災,看我多有權力,所以你要拜我!

上主是說:
「我是上主,你的天主,是我領你出了埃及地、奴隸之所」(出20:2;申5:6)

這話經常在出谷紀,申命紀,戶藉紀,肋未紀中出現。

以色列人要拜上主,因為上主對他們寵愛,大恩大惠。
「愛」是人拜上主,耶穌的最基本原因。
地上的獨裁者縱使智慧不及全能上帝,亦未至於蠢到要對人民喊話說:「你看我有多強大?來拜我吧!」事實上 ...
龍井樹 發表於 2019/6/12 16:44

你是在亂噴, 有多少成數是事實?

古時埃及法魯, 羅馬皇都自稱是神, 太陽之子來地上管治人. 要人拜他。
中國皇帝也是以天子之居。
正一就是拜『我』, 因為我有「威能」。
事實上,獨裁者只要對座下的軍頭財閥設限,不去縱容他們姦淫擄掠,而是有秩序有系統地去奴僕剝削人民,人民就已經感謝獨裁者的"大恩大惠"了,你看中國大陸的人民不正是如此嗎?

在你眼中, 只要月薪比人少1000元, 便是給『奴僕剝削』了, 
全個社會都是欠了你。。。。。。好憤青囉!
事實上,獨裁者只要對座下的軍頭財閥設限,不去縱容他們姦淫擄掠,而是有秩序有系統地去奴僕剝削人民,人民就已經感謝獨裁者的"大恩大惠"了

天主只是叫人『不要』做這樣, 不要做那樣
你就『不許』人做這個, 不許人做那個, 
(例如叫亞當不要吃那果, 没有不許亞當吃果)
誰是真正的獨裁者?

你正是民主在口, 獨裁在心
無權無力你就喊民主
有權有力時你就變獨
而且, 會係好獨過種!
加拿大巴士殺人案案犯李偉光弟兄,
旁觀者 發表於 2019/6/13 01:28

李偉光的精神病就醫好了。,
你的病情卻没有進展
你是想說過位「你瘋」還是那位「旁觀者」?
高級模式 | 發新話題
換一個