返回列表 回覆 發帖

[發問] 華人社會的實用宗教觀與三位一體

西遊記個古仔係任何考古學家乜家物家都考唔到任何證據出嚟嘅,而考古學家、科學家、醫學專家、攝影學家、植物學家、地質學家、歷史學家、乜家物家包括畫家,喺現實世界搵到汗牛充棟咁多嘅證據去證明新舊約嘅古仔確有其事,所以我選擇相信,你唔信係你嘅選擇,你憎恨又唔忿氣兼唔肯服從嘅天主,尊重每個人嘅自由。
順便提一句,我一早知道自我本我超我係佛洛依德嘅理論,不過佛教人普遍攞嚟講,我覺得講宗教問題嘅時候掹埋心理學嚟講,好似個焦點散咗啲,所以冇提弗洛伊德。
回覆  beebeechan

荒謬=正確?

龍井樹 發表於 2019/6/14 12:16

又說, 
今日是荒謬的事, 
明日便會是正確

猶如, 早四五十年, 你對人說十多廿冊, 每冊成千頁的百科全書,
都可以放入一塊比手指甲還少的片內。
那時, 人會說你荒謬
今日....絕不荒謬, ,是正確

當人有足既知識理解能力時, 以為係好荒謬既野都會係正確㗎啵。
回覆 22# beebeechan

邏輯上荒謬的事情,任何時候都不會正確。

回覆 21# 逃出魔幻紀

耶教有很多專家,齊天大聖這種民間宗教當然不能相比。

還有,我恨惡散播謊言,但不恨惡什麼天主。
回覆 24# 龍井樹
我上邊提到嗰啲乜家物家,好似冇提神學家喎,我係專登唔提神學家,因為連神學家以外嘅家家,都搵到大量不可思議同可思議嘅證據,去證明到不可思議嘅聖經故事嘅真實性同不可以現代科學解釋性,噉先至好玩,非齊天大聖嗰啲吹水故事好比。
回覆  逃出魔幻紀

耶教有很多專家,齊天大聖這種民間宗教當然不能相比。

還有,我恨惡散播謊言,但不恨 ...
龍井樹 發表於 2019/6/14 14:23

首要條件都係你要有能力去証明「那些是謊言」。
這點, 你便辦不來了
回覆  beebeechan

邏輯上荒謬的事情,任何時候都不會正確。
龍井樹 發表於 2019/6/14 14:21

對不信人, 整部聖經, 或基督教的主要教理...有多少是荒謬, non-sense,不合邏輯的事?
6日創世, 洪水滅世建方舟收容所有動物, 三位一體, 處女生子, 死人復活...
有邊樣不是 nonsense?
全部都是主要教理, 教徒照收, 照信無疑.
這就是信!
洪水滅世建方舟收容所有動物, 三位一體, 處女生子, 死人復活...
不過, 每一個表面是荒謬的故事下的深層教導, 都是很有邏輯的囉。
耶教有很多專家,
龍井樹 發表於 2019/6/14 14:23

你叫得人做專家, 那專家講的當有一定權威性, 可信性。
專家說了, 你又不想信, 那專不專都無分別了,
不如看看街口亞吹水陳伯點樣講仲好哩。。。。吹吹水
回覆  龍井樹
證明到不可思議嘅聖經故事嘅真實性同不可以現代科學解釋性,噉先至好玩,非齊天大聖嗰啲吹水故事好比
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/14 17:31

「上帝兒子」移鼠就吹水話信佢嘅,可以「不怕踐踏蝎子和蛇」;「永遠不見死」;「永不饑渴」;有求牠的,牠必成就……
        先不講咁多,我放堆五步蛇俾你踩下,你可想試下﹖
        還有「救世主」教佢班「靚」,有借貸的不可推辭。本人近日手頭緊,請你先借一百萬使使。
你唔使驚冇錢,移鼠拍心口擔保,信佢嘅必得著百倍,「證明到不可思議嘅聖經故事嘅真實性同不可以現代科學解釋性,噉先至好玩」。
   「上帝兒子」移鼠就吹水話信佢嘅,可以「不怕踐踏蝎子和蛇」;「永遠不見死」;「永不饑渴」;有求牠的,牠必成就……
        先不講咁多,我放堆五步蛇俾你踩下,你可想試下﹖
旁觀者 發表於 2019/6/15 00:06

牧師父親的行為如何令人反感

你唔敢回應, 側側膊,唔多覺, 唔等如係老師無教過你

一個滿嘴謊言嘅無恥之徒,理牠也映低自己。
一個滿嘴謊言嘅無恥之徒,理牠也映低自己。
旁觀者 發表於 2019/6/15 23:41

你依家咪『理』咗囉, 咁你有幾「低」?
有無咁低?
姣婆話佢會守貞。。。。信1成都死!
又要出嚟撩事鬥非, 又要扮好修養
  還有「救世主」教佢班「靚」,有借貸的不可推辭。本人近日手頭緊,請你先借一百萬使使。
旁觀者 發表於 2019/6/15 00:06

今日手緊要借錢, 話咁快哩

咁都話同朋友借? 分明係想利息都慳番, 搵朋友笨實

你呢類朋友, 識少個, 日子好過
回覆  龍井樹
我上邊提到嗰啲乜家物家,好似冇提神學家喎,我係專登唔提神學家,因為連神學家以外嘅家家, ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/14 17:31

山上一塊爛木頭就算作證明挪亞謊舟的存在,而無視所謂的謊舟在物理學上的種種不可能,果然係「不可思議嘅證據」。
山上一塊爛木頭就算作證明挪亞謊舟的存在,而無視所謂的謊舟在物理學上的種種不可能,果然係「不可思議嘅 ...
龍井樹 發表於 2019/6/17 08:52

乜上邊位人兄有話與經文吻合的考古發現就是指『山上搵到方舟』之咩?
乜上邊位人兄有話與經文吻合的考古發現就是指『山上搵到方舟』之咩?
beebeechan 發表於 2019/6/17 10:01

咪係囉!
咪係囉!
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/17 15:36

正因為內文缺乏所謂的「不可思議嘅證據」,所以我才「同情的理解」地為你補上。你不領情的話大可以自己補上去,結大家看看有多不可思議吧。
高級模式 | 發新話題
換一個