返回列表 回覆 發帖

[發問] 華人社會的實用宗教觀與三位一體

一個滿嘴謊言嘅無恥之徒,理牠也映低自己。
旁觀者 發表於 2019/6/15 23:41

你依家咪『理』咗囉, 咁你有幾「低」?
有無咁低?
姣婆話佢會守貞。。。。信1成都死!
又要出嚟撩事鬥非, 又要扮好修養
  還有「救世主」教佢班「靚」,有借貸的不可推辭。本人近日手頭緊,請你先借一百萬使使。
旁觀者 發表於 2019/6/15 00:06

今日手緊要借錢, 話咁快哩

咁都話同朋友借? 分明係想利息都慳番, 搵朋友笨實

你呢類朋友, 識少個, 日子好過
山上一塊爛木頭就算作證明挪亞謊舟的存在,而無視所謂的謊舟在物理學上的種種不可能,果然係「不可思議嘅 ...
龍井樹 發表於 2019/6/17 08:52

乜上邊位人兄有話與經文吻合的考古發現就是指『山上搵到方舟』之咩?
正因為內文缺乏所謂的「不可思議嘅證據」,所以我才「同情的理解」地為你補上。你不領情的話大可以自己補 ...
龍井樹 發表於 2019/6/17 16:18

呢啲係咪叫『狗尾續屌』?
正因為內文缺乏所謂的「不可思議嘅證據」,所以我才「同情的理解」地為你補上。你不領情的話大可以自己補上去
龍井樹 發表於 2019/6/17 16:18

人地既原句係咁寫, 你又唔好斬咗人一半。

因為連神學家以外嘅家家,都搵到大量不可思議同可思議嘅證據,去證明到不可思議嘅聖經故事嘅真實性同不可以現代科學解釋性,噉先至好玩,

我舉個可思議既証據:
中東地出土過幾款極古代既泥板:
吉爾侰美什史詩, 以伯納泥板, 拉哈西斯史詩。。。
不約而同都記下了曾經有一個大洪水。
古時刻塊泥板你估好似依家楂支筆寫字咁簡單㗎咩?
唔係一件大事, 值得記既事都唔會寫在呢泥板, 石塊上哩,
唔通你去廁所屙尿射歪咗落地都刻塊泥板咩!

不可思議既地方就係地質上又没有一個大洪水留下來的沉積層。
好比, 成山都係你「龍井樹到此一遊」的塗鴉, 但又搵唔到你留低過既腳毛

所以, 大洪水, 是真, 是假。。。。。留番你自己定勒
我也有「不可思議嘅證據」證明西遊記真實。西遊記曾講述和尚吃齋菜,
龍井樹 發表於 2019/6/18 08:49

不可思議既就係你只知西遊記會是真實的是和尚食齋........咁膚淺!
一啲都唔考古,

等老師又教教你:
在敦煌甘肅洞窟便有六幅玄奘取經圖
俾住兩幅你睇睇:

畫中唔見有『猴王』為玄奘牽馬嗎?
敦煌壁畫比吳承恩成書都要早
說明西遊記是依據西域的一個傳說而寫成。

為何西域有此傳說? 係咪真有其事?

你自己去考考古哩。

老師教人要收費㗎!
和尚亦普遍如西遊記所言是吃齋菜

西域和尚先至係唔食齋

你真係..............連和尚都見得少過人
井底和尚!

一天分有白晝黑夜

你係咪未聽過一天有24小時白天, 
也有一天24小時都是黑夜
回覆  Guest from 60.246.53.x

我真係好努力都睇唔明你嘅意思,係咪因為佛教道理太深奧難明呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 22:59

可能上周送中事件,港人精神都拉緊了
所以說起話來,行為都「短短」地。
(連人地話叫耶穌出嚟見我都話要入稟法院)
就嚟屙尿射唔正都要俾人告
高級模式 | 發新話題
換一個