返回列表 回覆 發帖

人生列車的方向與燃料

移鼠話有求牠的牠必成就,信牠的必得著百倍,閣下何不求牠dup一百億落來,就唔使悶翳囉。 ...
旁觀者 發表於 2019/6/16 23:15

一千幾萬億, 無問題.
你有需要, 我畀你!
移鼠話有求牠的牠必成就,信牠的必得著百倍,閣下何不求牠dup一百億落來,就唔使悶翳囉。 ...

你真係未做過老荳, 就算做咗都係唔曉點做老荳過類!

你個仔係百貨公司玩具部扭計顛地要買過款玩具,
你就會買, 買佢怕過種?

你唔曉諗個玩具係咪啱佢玩,
就算啱佢玩, 你亦想買畀個仔, 都唔會因為佢依家扭計就買

一百億, 唔係人人曉點去運用既

畀一百億你, 你做咗土豪, 嫖賭飲吹, 十項全能咁......係害你多個祝福你,

當你有一個好的, 造福人群的運用一百億既方案時, 上邊老闆就畀你...都唔係無可能既.

你呢副信神只為求財既醜態,
基督宗教唔啱你㗎,
你不如養鬼仔哩....有啲人地話都幾靈
所謂百發百中,其實不過係一時好運,老襯當旺。明白人生無常,幸運不可恃,做人自然安樂自在。麻藥能夠起一時鎮痛作用,但會令人上癮,漸漸使人對身邊一切人和事麻木不仁。只有直面真相才能使人放下心結,從新上路。

龍井樹 發表於 2019/6/17 11:48

所以話, 宗教, 信仰...幾時都係講經歷
你無咁既經歷, 叫你信, 真係幾難㗎

正如, 梅瑟五書中給以色列人定了613條法規, 以上主之名,
唔可以做乜做乜, 犯了要死,
一定要做乜做乜, 唔做又犯罪
今日叫你跟住做一個月吖....你做到都難!
有時仲會認為當年以色列人守埋咁既規矩好鬼戇膠

點解當年成二百萬人(60萬成年男子加婦女, 兒童, 加外邦人)都咁一條心, 跟住做呢?

因為佢地經歷過過紅海, 上主替他們打敗曠野中強大敵人,
給他們水, 瑪納, 間中整餐有鵪鶉食下
正如話你發口痕:有神既就俾我連中六次六合彩丫!

你又真係連中咗六次, 發大財哩...

咁你仲會唔會話係『一時好運,老襯當旺』,
你會唔會信真係有個神呢?

樓主話佢信, 係因為佢經歷過神給予的啟示, 恩惠卦

點解當年成二百萬人(60萬成年男子加婦女, 兒童, 加外邦人)都咁一條心, 跟住做呢?

144萬人上街, 因為一條心, 大家都有個林鄭
當年以色列人都係一條心.........係乜野令200萬人都一條心呢
..
「《舊約》清清楚楚地表明了耶和華只不過是以色列人的神,
旁觀者 發表於 2019/6/18 02:16

你咪亂拋經

咁你點理解
創世紀12:3
我要祝福那祝福你的人,咒罵那咒罵你的人;地上萬民都要因你獲得祝福。」

創世紀係舊約中的書,
甚麼是『地上萬民』?

人人有份, 一早就在舊約中啟示過
我中華文化博大精深,儒、墨、法、道、禪、玄,

從另一角度睇, 也是說中華兒女, 找的找, 找東又找西,
都找不著一個使人覺得是完滿了的信仰。

就是覺得儒家都仲有唔妥, 先諗出個墨家, 法家
道士唔掂便搞搞襌, 弄弄佛
羅素說:耶穌所講的話,凡稍有可取的,佛陀、老子都早已講過

依這句語法, 
耶穌講的話, 也是有可取的。

或是:
佛陀, 老子講過『可取的話』, 也只屬『稍有可取』的級數而已?

你實在是抺黑耶穌, 定係想抺黑佛陀, 老子?
係憤怒
龍井樹 發表於 2019/6/18 14:25

啲人話上街唔係暴動。

按警務處長昨日講話解話,
暴動,是指示威中使用暴力的一小部份人已。
其他人參予者唔係暴動。.....ok!

咁144萬人中,有小部份人係憤怒,
就代表全部人都係憤怒?
會唔會又有啲人係襯熱鬧?

一國兩制,
一話兩說,
一鴨兩吃
就算唔係口痕我都會講:「你叫耶穌嚟講囉...」
當然次次耶穌都係潛水啦。 ...
龍井樹 發表於 2019/6/18 14:23

經上說,教會是耶穌的肢體嘛。
教會中有人同你講咗野,
即係耶穌既肢體,無潛水啵。

經上又說:
「我實在告訴你們:凡你們對我這些最小兄弟中的一個所做的,就是對我做的。」
所以,教會中最小的兄弟跟你講,也是耶穌在跟你講。

真係好似乾隆皇下江南,微服出巡
好多百姓有眼不識泰山
移鼠連自己都未愛,「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
又何來「愛己及人」﹖
        ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 02:56

如果你同你老婆講:
『我愛我既父母,兒女, 弟兄姐妹, 同自己既性命, 多過愛你。。。』
唔知你老婆個面口馬上變成乜777樣了
閣下都未明文章講緊乜。
        方舟子先生是說移鼠將異族人視為狗,有好嘢都唔益佢哋。
        ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 02:56

耶穌對自己友又點講呢?
瑪竇福音 23:33
蛇啊!毒蛇的種類,你們怎能逃避地獄的處罰
(佢係咁鬧猶太人喎)

狗, 還可以有忠心, 可以當寵物。。。。
蛇?
你屋企有無養蛇?

你在浴室劏蛇就有
有空間就好,灰色地帶越大越好,咁樣先多啲機會討論。想請教下“包括新教的耶和華亦是異端邪說”呢句話點解 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 23:08

原來你都睇唔明

我仲以為係我中文屎添
回覆  逃出魔幻紀

宗教改革初期,德國的新教教派宣佈脫離教廷統治,教廷視之為異端邪說,並派兵殲滅。新 ...
龍井樹 發表於 2019/6/21 11:28

歷史上有那些史實是教廷派兵殲滅馬丁路德的改革派?
羅馬教廷係無兵㗎啵, 派甚麼兵?
馬丁一直在德國受腓特烈三世人身保護
教會內亦曾聽傳道人把天主教會比喻為啟示錄中的大淫婦
龍井樹 發表於 2019/6/21 11:28

呢個教會教你信耶穌得永生, 你就唔信
呢個教會教你天主教係大淫婦, 你就信哂既?
。羅馬教廷有十字軍,
龍井樹 發表於 2019/6/21 14:17

第一, 十字軍不是教廷的兵, 帶兵的不是主教,神父。

第二
教宗是叫十字軍去中東傳教架?
不入教者, 不接授福音者, 殺哂佢地咁呀?
提出的人信天主教是大淫婦就可以,我信不信有何相干?
龍井樹 發表於 2019/6/21 14:18

咁係叫人云你亦云
你唔信既也跟人云

羊群效應?
宗教改革初期,可能馬丁路德都未出現。
羅馬教廷有十字軍
龍井樹 發表於 2019/6/21 14:17

有問在馬丁路德之前, 教會有何『宗教改革』?
改革到要用兵既。。。。。。好大事吓嚟喎
(點解未聽過既?)
高級模式 | 發新話題
換一個