返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 主說: 當寬恕和孝敬父母

所以我先至請你講清楚, 你睇到乜野.....
唔好淨係叫我去睇乜書物書, 睇咗就明....呢啲話係無用既

因為你 ...
beebeechan 發表於 2019/6/23 01:07

我覺得討論問題,清楚講明咗自己嘅立場同理據就得喇,如果你唔同意對方嘅觀點而要求逐點詳細講清楚,唔係唔得,係要花相當相當多嘅時間同精力,每個班都要寫一篇論文咁長先解釋得清楚(甚至未必足夠),邊有咁多時間呢?你如果參加研討會,各嘉賓發表主題演講之後,通常係預返十零分鐘畀聽眾發問,國務院發言人答記者問題都係一句起兩句止以表明國家立場。研討會嘅主要功能係集思廣益啟發思考,而唔係為咗將各方意見來於一尊統一都冇雜音。

我推薦你睇乜睇物,係因為你逐點質疑我嘅立場要我詳細解釋,我就將我立場嘅理論基礎話畀你知,譬如我對香港局勢及前途嘅睇法來自對中國現代史嘅深入關注以及《動物農莊》、《血酬定律-中國歷史中的生存遊戲》同埋《潛規則-中國歷史上的進退遊戲》等書(當然唔止呢幾本),亦都來自我幾十年嘅親身經歷(我曾經喺大陸坐過監、乞過食)。你可能對中國現代史瞭解唔深,噉就更加難令你明白我講緊乜,所以,你如果想瞭解清楚我嘅立場,我覺得我已經提供咗足夠嘅資料。

相反,雖然我好多謝你俾我知道香港有啲人係噉樣睇法, 但係你嘅觀點何以形成怎樣認識我真係唔係好清楚,你亦都可以向我介紹一啲你認為超正嘅理論書或者文章,等我知道你點解噉諗,譬如話共產黨宣言、毛澤東選集或者大大嘅思想等,不過希望唔係《八問》嗰類,因為嗰啲係完全錯誤嘅嘢。

除咗時間上不可行,我唔想詳細答你嘅原因係:如果想逐點逐點詳細解釋清楚,必須要寫大量嘅敏感詞,例如地名(西廠啊身薑啊)、事件、人物、歷史文件等等,俾人開咗快佬我咪周身蟻?以你嘅立場你講得越多阿爺越高興,我唔同你,我仲成日上大陸架。

講開又講,我最近,同一個身薑朋友(漢族)飲茶,佢話我聽喺薑成日行行下街俾差人查電話,攞嚿嘢出嚟dud下你個電話,睇下有冇上過境外網站,如果有嘅話哩……水洗都唔清。鞋……,呢樣嘢第日如果喺香港發生我覺得一啲都唔奇怪,我真係好悲觀,好攰,唔好再逐條追問我喇,我滿足你唔到,唔好意思!鍾意就思考研究下,唔鍾意就得個知字算啦!
係我哋身邊,周時都充斥唔少這類資訊

我聽朋友講。。。。(朋友又可能聽人講)。。。。。
繪形繪聲 ...
beebeechan 發表於 2019/6/23 20:04

我都話最近同來自身薑嘅身薑漢人朋友飲茶咯!你係要包拗頸嘅。如果你近半年嚟有留意新聞,香港同外國嘅新聞,你會聽到有關嗰度啲土著受到乜嘢對待,事件驚動國際。我喺飲茶期間,問來自身薑嘅漢人朋友,係咪土著周街畀人查電話查到就大鑊?佢話“我都成日俾人查啦,我喺外省翻過牆嘅電話喺嗰度唔用得架,查到好大鑊架”噉話。
唔緊要啦, 你有你嘅自豪, 我有我嘅悲觀同絕望, 大家知道對方係乜野人咪得囉。呢個世界冇可能得一種人嘅,。
習sir上場後,言論空間只會愈來愈小,不會存在空間大咗呢回事。
據身在祖國的本網網友報告,翻牆已 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/23 21:17

最近幅墻真係封實左加高咗好多,不過有啲大公司唔知用乜嘢途徑可以集體解鎖翻牆。
我都無話係係講大話
我係咪你朋友講時,有無誇張咗
beebeechan 發表於 2019/6/23 23:40

我係基督徒,我基本唔講大話,唔覺意講咗小小我都會即刻向耶穌祈禱。呢個朋友係接近親戚咁好關係嘅朋友。
我就呢個「真人真事」有兩個問題
你強調這查手機一事,係發生在新薑,
大家都知新薑東藏搞緊乜政治行動, ...
beebeechan 發表於 2019/6/23 23:45

真係俾你吹漲,你好似中文都睇唔明噉,邏輯仲好奇怪添。
1)我個漢人樣嘅漢人朋友飲茶嘅時候繼續講:“噉樣搞法,當地嘅漢人都好有意見。”
2)如果你唔係邏輯混亂,我就開始明白多啲你諗緊乜嘢:你係想槍斃曬香港D資本家地主富農,所有大企業由保皇黨掌管,內設黨組織(或者由你做書記),香港從此變成同廣州上海武漢毫無分別嘅城市。我估到你又想駁啲乜, 如果你想我答你, 你必須讀歷史而唔係喺google維基度搵的係人都可以編寫嘅快餐材料。
3)我好想知道你喺“沒完沒了”入邊得到嘅快感,係點樣嘅?呢樣嘢對我係一個謎。
唔係我中文同邏輯有問題,
係你既記性有問題。

呢句話,在你上邊#70, #75 從未提及過。
在#80 經 ...
beebeechan 發表於 2019/6/24 21:13

#75: ……問來自身薑嘅漢人朋友,係咪土著周街畀人查電話查到就大鑊?佢話“我都成日俾人查啦,我喺外省翻過牆嘅電話喺嗰度唔用得架,查到好大鑊架”噉話。……
係講緊佢話:“我都成日俾人查……
根據我嘅經驗, 我哋遇到嘅每件事、每個人, 都係天主嘅特別安排, 你打爛沙盤吹到BB聲, 你可能係天主派嚟扮演中醫角色, 催穀曬我啲熱毒暗瘡燥底出嚟, 等我知道自己有乜嘢病再对症下藥醫治。呢幾日我同你傾偈,犯咗好多論斷、驕傲、不愛人如己、惡屌、有些少憤怒……等等罪, 好在一直有嬲過你, 如果唔係就犯左嬲兄弟等於殺人罪嗰條, 諗返轉頭好不安好慚愧, 有排向耶穌懺悔, 亦請你原諒我, 得閒多D互相探討下天主嘅道理吖。
討論期間,沉不住氣,
好普遍唶
beebeechan 發表於 2019/6/24 22:02

以前憎任權做特首嗰陣成日犯呢樣嘢,睇得出佢而家都好努力,但係都好唔滿意自己,唉……!呢樣嘢有排搞,忽然間覺得你係我嘅天使。
回覆 96# beebeechan

哈!諗住講自己犯咗“惡表”,點知寫咗“惡屌“,連粗口都講埋……撞邪噉!
到底那些 "主的說話" 和 "孝敬父母" 有什麼關係 ... ? 總是隋便找些經文就說自己的話 ... ...
Guest from 85.203.21.x 發表於 2019/6/26 01:49

主的十誡規定當孝敬父母
高級模式 | 發新話題
換一個