返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 主說: 當寬恕和孝敬父母

對有爭議大既話題,
能睇在言論自由下,「係人都可以編寫嘅快餐材料」
總好過只係睇「一種材料」。

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/24 16:32

查實都幾諷刺,
內地人想睇「係人都可以編寫嘅快餐材料」,但無得睇,只係睇到一種材料

香港地既人,尤其係呢一個禮拜既人,
明明有「係人都可以編寫嘅快餐材料」可以任睇
佢地,又係只睇一種材料
(其實,又係無好好珍惜僅有的.......言論自由)
回覆  beebeechan

哈!諗住講自己犯咗“惡表”,點知寫咗“惡屌“,連粗口都講埋……撞邪噉! ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/25 07:54

個網站呢幾日都係撞咗邪哩

一日流量成1000000?
系統出現問題?國家級駭客攻擊?宗教仇視網絡打手企圖癱瘓網站
抽刀斷水 發表於 2019/6/25 20:51

日常語中的撞邪,不一定指神神怪怪,
泛指有異日常狀態而已,
所以,「系統出現問題?國家級駭客攻擊?宗教仇視網絡打手企圖癱瘓網站」都屬「撞邪」的範疇
非神神化化人,就會理解為:系統出現問題?國家級駭客攻擊?宗教仇視網絡打手企圖癱瘓網站,之類。
抽刀斷水 發表於 2019/6/25 20:51

咁我呢個基基,其實都幾「理性」。
信得有「理」㗎
Dalvm 在 #1 沒提過十誡, 他提出的那些經文也和 "孝敬父母" 沒關係.

在 #1 的內容完全是隨便找經文來說 ...
bigmonster 發表於 2019/6/26 21:04

你既閱讀理解能力只是文字的表表面面,
對作者的深層意思就讀不出。
(所以, 你讀聖經也應有難度)

作者Dalvm 是比喻政府是人民父母。
人民與政府常有爭拗, 吵鬧 (正如612, 619, 621...反送中)
寄望大家都要抱著是一家人的心態, 吵完便算了, 不要懷恨在心。

Dalvm實在是講過去兩星期香港發生的事罷。

如果這樣做我也可以隨便找幾句經文就說我正確 ... 反正隨便找幾句經文自己說就是了. 可以這樣嗎?
bigmonster 發表於 2019/6/27 03:11

好丫,
你又試試看
作者說什麼我很清楚.
...
bigmonster 發表於 2019/6/27 03:11

你很清楚, 卻是不明白
尤如有眼不能看, 有耳不能聽
回備什麼? 快說明一下作者所指 "主的說話" 和本主題有什麼關係?
bigmonster 發表於 2019/6/27 03:46

重溫#106便是
有唔明白先再問

人生, 無論如何依從上主的命令, 也逃不過會有風風雨雨,
所以, 香港社會也會出現風風雨雨, (上兩星期簡直係黑雨)
對風風雨雨的態度, 就如耶穌平息風浪, 最終都會平靜下來.

樓主跟住叮囑班憤青, 香港人一條船, 一家人,船頭打交船尾和,
如父母子女間的吵鬧, 唔好隔夜仇.

我就讀出得好幾清楚樓主既心意勒.

你唔得, 有心無力, 力不從心, 尾腦先衰....咁我都無辦法

我地解經既, 習慣把歷史背景, 文化習俗都兼顧, 好能理解經文中的隠喻, 明白作者實在想說甚麼, ...
所以讀Dalvm 既帖, 都會兼顧埋社會時事,

個腦袋轉數都比你快咗啲, 你跟唔上, 唔好意思
這裡作者所說的是自己想法. 本人不反對. 但為何不說清楚是自己看見了 "荒漠甘泉" 之後, 再想到香港的事呢?

.
bigmonster 發表於 2019/6/27 14:55

這裡是揣摩Dalvm 發#1帖子的目的,
(當然他是表達不清楚, 不直接, 所以才要揣摩)
不是探討帖子是不是原創, 出處
這裡作者所說的是自己想法. 本人不反對. 但為何不說清楚是自己看見了 "荒漠甘泉" 之後, 再想到香港的事呢?

.
bigmonster 發表於 2019/6/27 14:55 這裡 "荒漠甘泉" 6 月 3 日的內容其實和作者的主旨無關.

讀完一篇文, 有些靈感, 啟發不可以嗎?
猶如耶穌見了無花果樹便聯起以色列人
以色列人是樹嗎?

"我們就是遵著神的命令出去,我們還是不能盼望不遇見患難的" 為何變成 "寬恕和忘記彼此的過犯" 呢?

從一篇文獲得靈感, 不等如要一字不改地復述
高級模式 | 發新話題
換一個