返回列表 回覆 發帖

輪迴、宗教背景與寵物

逃出魔幻紀
點知過咗幾日佢餓到發瘟周身邋遢就貢返嚟搵食,點知同佢沖完涼佢瞓一覺又走過,如是者週而復始每次返嚟都周身泥辦周身虱乸,我屋企仲有其他狗,真係冇佢收,就用水喉射走佢送佢一程。

呢啲做法都係人之常情,
在人神中更是合情合理,盡哂人義。

不過,在經上有個蕩子回頭的故事,
亞幼子回家時,個老荳都無用「水喉射走佢」,
神父既告解亭也没有高壓水喉來射走次次嚟告解都係告同一種罪既教友。

說明天主做野,睇野.....真係唔同人既角度。
更正:
在人神中

應為
在人眼中
回覆  逃出魔幻紀

隻狗閹咗未?

據我養動物的經驗,未閹的動物在發情時,係會千方百計、不理生死咁 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/27 01:06

佢無話養過隻係狗公嚟喎
狗乸都要瘟仔格。
抽刀斷水 發表於 2019/6/27 08:00

母狗唔會成日發姣,
一年兩次姨媽到先想『少』
無係好似人咁俾隻公搞到慶合合就想要........
狗公就唔同, 一聞到姨媽味就想屌
(可能亞魔幻過隻都係無閹公, 成日聞到除)
回覆  抽刀斷水
係閹咗嘅狗乸
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/27 07:59

嘩。。。。閹咗都.....

不過你唔知佢係咪去咗溝仔唶
或者係 「蕾絲邊」
重點是菲傭有没有權利說『不』
若在不願意下仍要做, 不依便炒魷! 才是逼害。
事件中, 菲傭没有說: 「我不願為狗的靈魂祈禱, 太『幼稚無聊』」!!
正如基督徒邀請你一起祈禱, 你說多膠魚。。。無聊!
能有不參予的權利就不是逼害。

我這裡的上班經驗是OT, 人工計工半。。。。
假期開工仲係雙工計!
賺多啲, 有 OT 笑顏開

老細一夠鐘就叫員工下班, 千祈咪亂OT!
有上班經驗的人都知道,僱主要僱員超時工作從來不用說:「不依便炒魷!」那是否代表僱員是心甘願無償OT的 ...
龍井樹 發表於 2019/6/27 09:30

你都係啲無乜競爭能力既員工嚟
你既工, 作何人都可以替代咁解唶。。。。你懂的
(所以才甘願被剝削:無償OT, 以為做多人幾粒鐘,摶老細賞識, 純是供求定律嚟)
今日, 請個菲傭仲難過請你呢類員工,
所以, 菲傭說不既本錢籌碼係唔小既
高級模式 | 發新話題
換一個