返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 再說一次 "神蹟異象" 和本人經歷

我維護正確的事.
...
bigmonster 發表於 2019/7/6 11:38

由你來定斷那些事正確? 

你真正是吃了禁果的亞當後代, 『知善惡』了,
那些是善, 那些是惡 由你來定 .......你是誰呀?
為何立場總是教會正確?

bigmonster 發表於 2019/7/6 11:38

因為教會, 尤其是耶穌親手建立的那個, 是由聖神帶領的,
你說教會不正確, 豈非指責聖神引領失職, 要問責下台?

聖神下台。。。。monster 上位!!!
撒都該人在那時是祭司, 也是貴族. 一般人很少接觸到. "法利塞人" 是一般人接觸到的經師. 一般人都叫 "法利塞人" 做 "拉比", 角色是今日神父. "撒都該人" 的角色是今日 "教宗", "主教" 吧 ....

bigmonster 發表於 2019/7/6 14:08

不是全部肋未人都是聖殿的司祭,但聖殿的司祭必定是肋未人。

肋未人也可以當撒杜塞人, 法利塞人, 愛色尼人, 奮銳黨人。

撒杜塞人, 法利塞人, 愛色尼人, 奮銳黨人...尤如今日的建制派, 民主派, 人民力量。。。之類

等老師俾啲正確資料你補補

「"撒都該人" 的角色是今日 "教宗", "主教" 吧 ....」
你在講話嗎? 但不好笑喎。

法利塞人與撒杜塞人是不和的,
神父與主教教宗不和? 
聖殿今日不存在了, 有 "聖神 (聖靈)" 同在嗎? 聖殿就是正確嗎?

猶太人的聖殿, 怎會有基督教的聖神?
聖神是父乃聖子所共發。
猶太人都不信耶穌是天主子, 是神, 發不出聖神來囉。

你去麥當勞落單叫雲吞麵, 你話有無呢?
歷史沒告訴妳教會沒 "聖神" (聖靈) 嗎?

中世紀時的確曾過有腐敗的教會,
不等如聖神離開了, 
聖神也没有讓教會倒下來, 很快就改正了。

正如耶穌與門徒乘船遇上風浪,難道那時耶穌離開了船?
耶穌又有叫門徒: 「喂, 好跳船哩」咁咩?

耶穌說總要定, 有錢淨喎。
平息風浪後咪無事囉。

你話今日既教會教錯野,
聖神都未急你就急?
仲亂咁嗌棄船。。。
真係真正既盲人領盲人哩
怕左妳 ... 咁妳都答下幫 "法利塞人" 定 "主耶穌" ... 唔好答唔到就講第二樣丫 ... ...
bigmonster 發表於 2019/7/6 17:11

你要把法利塞人代表「教會」,耶穌代表你個「智慧神明」
然後叫人揀?

猶如你話反送中就係代表民主自由,支持送中就係支持共產黨一黨專政。
食麥當勞就係崇洋,食雲吞麵就係愛中國,

你就係亂掛牌,亂配對,立心抺黑。

有點智慧既人都唔會睬你哩。
唔好咁 "自我中心", "猶太教" 同 "基督教" 係同一個 "神" 同一個 "聖靈" 係簡單事實. 事實唔會妳想點就點  ...
bigmonster 發表於 2019/7/6 17:14

點會係同一個
猶太教既神只有父。
基督教既神係父,子及聖神。

猶太教既神只眷顧以色列人,
基督教既神係普世既,係大公教 (Catholics), 即係任何民族都歡迎。
大姐啊, 唔好自欺欺人啦, 教會腐敗唔係一日啦 ... 又話教會正確, 又話教會有 "聖神", 講唔到就話 "聖神"  ...
bigmonster 發表於 2019/7/6 17:23

你做咗幾十年人,唔通無幾日病喎,無感冒,無咳過呀?
大劑啲,要入院大修都有。

唔通你一病就拎你去人道毀滅?
big先生向他的魔神祈完禱,領受咗他背後那隻魔鬼的旨意,又試出嚟依依哦哦,不斷重複“法利塞人法利塞人……“,其實他根本不知道法利塞人是什麼人,亦根本曲解了耶穌基督對法利塞人的指責,他自己是無知,無辜辜被背後魔鬼的欺騙並甘心作為惡魔的揚聲筒,扮演披著羊皮的豺狼去煽動他人去敵視教會,不是急不急的問題,而是受魔鬼擺佈要鑿沉那條船,邪惡到令人起雞皮疙瘩。

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/6 19:37

呢個「大懵」都識話睇結出甚麼果子,便知是甚麼樹,是好樹定係壞樹。

睇佢發既帖,講既野:
- 鹽係用嚟潔淨
-耶穌係天主子, 但又唔係神
-耶穌唔係神, 但又係佢個有『智慧既神明』, 會同佢講野, 叫佢唔好要教會
- 窄門就係「難搵到」咁解
-法利塞人係神父,撒杜塞人係主教
-教會係要嚟拜

呢啲咁壞既果子,就知引領佢過個「有智慧既神明」係乜料囉。
真的很可愛 ... 夠橫蠻 ........ 我說 "如果" 妳在當時現場 ..... ??
bigmonster 發表於 2019/7/6 22:33

你呢啲思維, 係馬後炮。

人能唔能夠作出正確選擇, 係睇佢當時有幾在資料掌握在手。
資料唔夠, 或者好多流料。。。。都便使人作出錯的抉擇。

又比喻勒:

匯豐銀行(SEHK:5) 2009年3月的「世紀大供股」震撼全港股民, 股東可以$28的認購價。
當年有人無信心供添,
今日匯豐每股$65.45
今日睇番2009年, 唔敢供股班人咪笨實囉。

耶穌當年既猶太人無選耶穌, 因為資料唔夠, 無教會解釋佢係天主子, 
佢係嚟救贖人的罪, 猶太唔知離棄咗耶穌後有近二千年亡國之痛。

正如今日有人唔揀耶穌, 那日子到了時, 咪一樣喊笨實。

所以, 你叫我這個掌握多二千年既資訊回到二千年前作個選擇。。。超越時光, 多維宇宙, 時光隧道囉。

其實又說明了你那個智慧神明教你諗野係唔成熟, 唔全面啵。
教會係一條船
勸你都係返上船哩, 所謂大海航行靠舵手。
你自己跳船係海到游, 會唔夠氣,會抽筋,  會遇暗湧, 會遇上大白鯊
我支持的是 "主耶穌", 祂是 "神的兒子". 教會留給妳 ....
bigmonster 發表於 2019/7/6 23:01

祂是 "神的兒子", 咁是神, 還是人?
係咪上半身是人, 不半身是神
你今日點揀?
學一下說話怎樣 "有根有據" ..

bigmonster 發表於 2019/7/6 22:54

我在 #89 話你亂翕24既野
直頭係落地生根
祂是 "神的兒子", 咁是神, 還是人?  係乜身份

我問咗你成個幾星期你都仲未敢回答
教會不可能沒錯. 錯要出聲, 要承認才是正確. 死不認錯就是從創世開始人犯的錯誤.

bigmonster 發表於 2019/7/6 22:45

香港駕車係右軚, 車靠路左邊行。
你自己靠右行, 對頭車。。。仲話人犯錯誤。

你都未搞清實在係你錯, 定係人錯。

自己睇既野就大銀哂
妳也說祂是 "神的兒子" 吧? 有沒有反對?
bigmonster 發表於 2019/7/7 00:33

耶穌當然是神的兒子, 教會也是這樣教。

不過, 我係問你: 神的兒子, 是神, 還是人?
神生人, 定係人變咗神???
等到了 ...... 要慶祝嗎? ... 不如我們 .......
bigmonster 發表於 2019/7/7 00:35

等個幾星期你俾過咁既爛回應我?
唔收貨哩!
妳也說祂是 "神的兒子" 吧?
bigmonster 發表於 2019/7/7 00:33

鬼唔知亞媽係女人嚟。。。。
不知道 ... 就知道是 "兒子" .... 我就信這麼多 ....
bigmonster 發表於 2019/7/7 00:41

難得你自認未夠班次
好 ... 請食飯 ... 拿 ... 只係請妳一個 ... 私訊約妳 .....
bigmonster 發表於 2019/7/7 00:40

無番咁上下, 唔好叫我出嚟

你自己去搵窄門
高級模式 | 發新話題
換一個