返回列表 回覆 發帖

還中國一個公道

發表這篇文章是因為同事反對修改《逃犯條例》的理由: 中國在世界排名比香港低,為何香港人受中國審理。

每 ...
chanpashing 發表於 2019/7/13 22:42

香港與斯里蘭卡, 菲律賓有互相引渡罪犯協議,
佢地在世界排名都比香港低罷,
又無人反對既?

所以, 用『中國在世界排名比香港低,為何香港人受中國審理。』這個作理由反逃犯條例, 係好廢既!!
搏香港班廢青唔曉野來支持

香港同舞雷公咁遠既澳大利亞, 芬蘭都有互相引渡協議, 機乎十世都唔會用得著. 有邊個芬蘭罪犯會首選逃嚟香港?

反而, 同周邊既隣居, 台灣, 內地, 澳門就無協議.....
莫非近隣不如遠親?
人類要解決問題, 原來都離不開要動武。
(咁唔好成日賴咗係因宗教囉)
在清末期間,殖民者「開發」中國大地時,又何嘗不是左手拿槍、右手拿聖經?基督宗教可謂是「軟武力」。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/7/14 21:59

係咪楂鎗同楂聖經既都係同一幫人先

咁當楂聖經既人俾人恰, 俾人打, 俾人殺,
楂鎗既兄弟同胞要唔要出幫幫手?
十足十係沙田反送中暴民, 施完暴後就話警察暴力鎮壓
自己睇下:

自己諗下:「若是傳教自傳教,帝國主義自帝國主義,各國為甚麼要爭教徒保護權?」--李 ...
抽刀斷水 發表於 2019/7/14 22:31

『自己睇下:http://www.antichristendom.com/% ... %e6%ac%be%e3%80%8d/」

就抽其中一條來睇:
第十一款 廣州、福州、廈門、寧波、上海五處,已有江寧條約舊准通商外,即在牛庄、登州、台灣、潮州、瓊州等府城口,嗣後皆准英商辦可任意與無論何人買賣,船貨隨時往來。至於聽便居住、賃房、買屋,租地起造禮拜堂、醫院、墳墓等事,並另有取益防損諸節,悉照已通商五口無異。」

咁更加說明日後出現的『教案』, 衝突, 是有人不依條約辦事, 不履行條約中的承諾
簡單就是違約
你知道係同一幫人就得了,
抽刀斷水 發表於 2019/7/14 22:56

賣鴉片既商人唔係嚟傳教㗎喎
講耶穌既又唔係嚟賣鴉片。
雖然大家都係紅毛鬼, 在愚民眼中咪同一幫人囉
係既,幫手遞把刀,又真係無親自郁手斬人,所以咪話係軟武力囉。
抽刀斷水 發表於 2019/7/14 23:11

你唔睇埋晚清時鄉間愚民的硬武力

雖然無火鎗, 鋤頭木棍都會打死人㗎嘛

(憤青手無寸鐵, 無鎗。。。。。不過掟磚唔會掟死人㗎?!)
先撩者
抽刀斷水 發表於 2019/7/15 00:23

掟磚班糞青都話警察係先撩者
咁講返殖民者/傳教士 VS 鄉間愚民呢?邊個係先遼者?
抽刀斷水 發表於 2019/7/15 01:26

咁又用個比喻
你層樓新搬入咗個印巴裔家庭, 日日煮咖喱, 一陣味。
一齊坐笠時又一陣唔知咩味。
你就連同成層樓鄰居去圍佢, 去兇佢。。。
仲理直氣壯話佢搬入嚟, 係先撩者

佢叫班同鄉嚟聲緩, 你就叫殖民者侵略, 八國聯軍

我真係分唔出邊個先係「先撩者」勒
同一幫人分兩批, 同公司都有不同部門, 分工嘛
千門都有8將啦,楂鎗同楂聖經, 2將已不算多
先福傳,教人被打 ...
沙文 發表於 2019/7/15 12:11

『同一幫人分兩批, 同公司都有不同部門』
呢啲公司都唔荒大得出邊哩,
依家係講緊大集團,
全部係子公司, 唔同帳目既
唔通百佳蝕咗錢, 要屈臣氐揹數咩
雖然係同一老闆
您講得啱,佢地真係中小企黎咖

所以要8個老闆joint venture
沙文 發表於 2019/7/15 20:27

8 個, 少哩
呢到 122個 joint venture 添呀
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_UN_peacekeepers
派袋麺粉,然後攞番塊田!
leefeng 發表於 2019/7/17 05:46

食哂包麵粉後, 就殺人放火, 搶番塊田

bb又做賣國賊嘞!認咗耶稣做老豆,應該姓/性耶,唔好姓chan!
leefeng 發表於 2019/7/17 05:44

你未聽過大義滅親咩?

呢啲人本來係反清復明,
突然又變咗扶清滅洋,
唔止賣國, 仲賣埋個良心

你唔好同我為呢班認賊作父既人打住愛國既旗號

即係今日有人反送中,
俾個官佢做後就撐送中....
呢啲人仲叫佢係愛黨愛國?
高級模式 | 發新話題
換一個