返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 祝福與詛咒

哈佛先生你都幾得意喎,成日鋪咗啲嘢又鏟返,好似天人交戰得好犀利噉。而且40%30%30%好似搵把尺度喎噉,哈哈哈,講笑嗻。好欣賞你對尋找靈魂歸宿事宜嘅認真同執著。我冇皈依過佛教(因為覺得高來高去冇乜可能實現),但係30幾年都以佛教嘅五戒十善作為生活嘅導航儀。轉捩點係睇到一個皈依印度教嘅香港女人嘅見證,佢修到非常高級(記得好似話有紫光定乜嘢噉,總之好勁),印度教徒對佢畢恭畢敬,但佢就喺咁高層次,打坐嘅時候出現問題,入定嘅時候遇到淫魔群亂嘅情況,更高級嘅人話畀佢聽過咗呢一關就會upgrade 噉話,但係佢次次去到嗰度都覺得超恐怖超核突,有一次佢頂唔順,念咗一句基督教徒教過佢嘅“奉耶穌基督之名驅趕……”之類嘅咒語,成個恐怖場景即時灰飛煙滅煙消雲散。這個人後來皈依咗基督教,讀埋神學院。
我揀教會嘅時候同你有啲相似,覺得天主教比較內斂,比較適合曾經鍾意佛教嘅我,而且,因爲我係一個鍾意玩古董嘅人,揀天主教就唔使銷毀屋企啲古董佛像同佛畫。點知受洗之後,自己漸漸將啲各朝代佛像佛畫包括宮廷造辦處製品,全部收落床下底,有個神父話呢啲係文化,擺嚟欣賞唔係供奉就冇問題,但係我打算搵另一個支持我嘅神父幫我做個儀式,將呢批嘢全部燒燬。

我喺探索過程中,一路儘量跟聖神行,而唔係跟世間欲念行。雖然我對天主教某d位唔係好認同,但呢個教會始終都係我最鍾意嘅靈修平臺,尤其係我最愛嘅聖體,我每日都去朝拜聖體同耶穌傾偈。
最近精神比較恍惚,需要休息。
係囉, 
黃色, 藍色都要有。。。
咁加埋就係綠色, 象徵和平
beebeechan 發表於 2019/7/25 22:51

黃藍嘅嘢比較好講的,要講到溝埋變綠色和平唔係冇可能,但係好艱難,事百倍而工甚微,所以,好似無謂嘥心機,打係最有效嘅方法。事實上亦都係噉,如果唔係美國佬出聲,老解應該一早打咗,天下已經太平。
對待政治問題,我通常習慣首先瞭解成件事嘅底蘊,再根據啱自己立場嘅學術理論,再配合歷史同埋事件中主角配角等人物嘅性格,去作出判斷。黃衫黑衫人係咪全部都噉樣理智分析我唔知,但佢哋目標肯定好明確:唔想香港變new薑東厰,嗰啲跳樓自殺嘅人令我諗起當年美軍攻佔沖繩時跳崖自殺嘅婦孺。白衫人大部分要求安定團结,情願冇民主唔想無飯食,有冇人真喺好想喺香港實現共產主義我唔知,不過圍村白衫佬肯定冇,佢哋只為錢。根據歷史經驗,呢班白衫佬鄉紳土豪喺一國一制之後會被拉去打靶(唔睇歷史書可以睇電影,譬如葛優嘅《活著》)。因為藍衫白衫普遍無明確嘅理想,所以先至會出現肥媽喊到收唔到聲噉講“我讀得書少,你哋啲大人物出嚟講下嘢啦,唔好兄弟姊妹互相打交……”,佢到而家都未知發生緊乜嘢事。

呢個問題講開手尾長,要令到Maria Codero明白發生緊乜嘢事,係一件相當艱難嘅事。我曾經喺呢度勸過一個五毛睇兩部書:涅恰耶夫嘅《革命者手冊》,同埋馬克思、恩格斯嘅《共產黨宣言》,我覺得呢兩本書係理解目前香港局勢嘅ABC入門基礎讀本。

深奧嘢唔想講太多,勞氣兼冇效果,喺呢度舉兩個簡單嘅例子嚟支持我嘅觀點:1)艾未未《香港的抗爭能贏嗎?》;2)葉劉係一個撐警集會度發言講:我喺英國住過兩年,喺美國住過四年,感覺到係外國係冇人會錫你架!
我對呢兩單嘢嘅感覺:1)艾未未同佢文章中所講嘅人嘅經歷,我都略為經歷過(我踎過大陸嘅監),佢講嘅嘢我認為係真實嘅。2)葉劉嘅經歷我亦都經歷過,我喺日本住過兩年,雖然唔係英美,但同屬民主先進國家,我嘅外國生活感受同佢完全唔同,冇話錫唔錫嘅問題,民主國家一視同仁依法辦事,你係乜嘢身份就可以攞到呢個身份應有嘅福利,唔會有任何差別。我唔知葉劉講嘅錫係乜嘢意思,你唔投入外國嘅社區文化唔單止,唔通反而仲要求外國政府因應少數族裔嘅習慣,逢年過節俾啲蛇齋餅粽你?

以上兩個例子可以睇到:黃絲有明確嘅政治同個人自由意向選擇,藍斯則比較偏重感性及個人利益。

作為基督徒,我而家都比較抽離少少嚟睇呢啲問題,7-21我著住黑衫從維園行到中環,只係叫過“香港人加油”,其他嗰啲“林鄭收皮”、“祇有暴政,沒有暴徒”嗰啲,我一句都冇叫過。
絆倒人都要照講,通識就係要學生全面吸收知識,唔好側埋一邊。
抽刀斷水 發表於 2019/7/25 22:46

同通識有D分別,基督徒講說話時心中有把尺,要講成就別人嘅說話,所以唔講絆倒人嘅說話。
不過關於呢個問題,我直講無妨,因為心中平安,唔認為呢個諗法有罪:

我覺得教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教嘅領袖同台祈禱,各念各經以祈求世界和平,就等於認同同台嘅宗教人士所唸嘅經文同天主教嘅經文,對促進世界和平有相同功效(起碼畀人哋嘅感覺係噉)。設想下:當年如果梅瑟、若蘇厄喺約旦河兩岸起壇獻獻祭俾天主, 但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,  我哋應該點樣理解呢幅圖畫呢?
呢個只係我自己嘅“各自領悟”,  我唔敢一口咬定話教宗唔啱,  尋求緊,  領悟緊,  因為心中唔平安,  所以目前唔認同。
抽刀斷水 發表於 2019/7/25 22:46

係囉, 
黃色, 藍色都要有。。。
咁加埋就係綠色, 象徵和平
回覆  beebeechan
唔想喺呢度公開講,好容絆倒人。
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 21:18

各人自己領悟。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 22:04

新教教會四分五裂, 如雨後的筍。。。
就係出自『各人自己領悟。』

天主教的好處是當人不知如何是好時,
就給予一個方向, 一個立埸
雖然, 人仍然可以不依從: 我自己同上邊交帳便是
你係講你自己之喎
beebeechan 發表於 2019/7/25 21:44

我係想睇下你會唔會話無問題,同埋冇問題嘅理據之類嗰啲,如果冇嘢提出就OK啦,各人自己領悟。

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 21:18

我就會感到非常不安

你係講你自己之喎
按照你呢個界定核心教理嘅方法,我兩邊都信,但又兩邊都有嘢保留。

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 19:58

我一向鐘意用比喻來輔助解釋。

好多人都畫漫畫像

當然, 都是畫同一人, 
有些人畫得像, 有些畫功差一點,
大家都認出是畫誰。

當中也有畫得最接近, 最似樣的罷。

基督教會, 大家知道他們都在講耶穌,
總有些人講得不太似真像, 
有些人講接近一點。
回覆 33# beebeechan
..

。請你指教我呢個不安有乜嘢問題。

是你內心的不安, 應由你自己去思考
(至少也要講少少你不安的地方是甚麼)

別人難以代勞。
..
如果佢哋真係咁勢不兩立

咁又不至於要用上勢不兩立呢個咁挑釁性既字眼。
你估係中世紀分裂初期咩
回覆 30# beebeechan
按照你呢個界定核心教理嘅方法,我兩邊都信,但又兩邊都有嘢保留。
如果佢哋真係咁勢不兩立,就唔會年年搞基督宗教聯合祈禱活動啦,我參加聯合祈禱活動嘅時候心中冇違和感覺。但係我每次見到教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教……嘅宗教領袖同臺祈禱,各唸各經祈求世界和平幾時,我就會感到非常不安。請你指教我呢個不安有乜嘢問題。
請你說說天主教教理核心?我估計我應該因應你的理解去調整一下我的說法,但先聽聽你說核心是什麼?
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 14:58

先以信經的內容,
便可把一半的新教教會剔走。

與信經相符的, 算是正統教會罷, 也只做到信經的九成。
『我信唯一至聖至公, 由宗徒傳下來的教會。』, 它們便辦不到了。

即使是正統的新教教會, 與天主教的分別還是多著:
新教不信天主教教導的
*聖體聖事
*修和聖事
*煉獄
*聖母無玷原罪, 聖母升天
*天主教七件聖事中, 他們只保留三件

天主教也不認同新教所說的:
*因信稱義
*唯獨聖經
*聖經無誤
*選定, 預定論,
*未日災難說, 被提升天
*教會外無救恩

其它次要一點的分別。。。。不談了。

回覆 28# beebeechan
請你說說天主教教理核心?我估計我應該因應你的理解去調整一下我的說法,但先聽聽你說核心是什麼?不能與示威反示威人士的說話或觀點混為一談,藍黃黑白的事很難說清楚,我覺得情形有點像巴別塔。

核心教理與天主教不相勃的基督教,都是我所認同的。
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 12:50

為甚麼『核心教理與天主教不相勃的』你又會去『認同』既呢?
不合邏輯喎。

有點似某議員咁講:我地係『和平示威』, 不過支持『良心暴力』
回覆 26# beebeechan
正是這樣,天主教、正教、及核心教理與天主教不相勃的基督教,都是我所認同的。

雖然教會夠膽這樣説,但我看著聖經,心裏還是很不平安,還是不敢絕對認同教會的觀點。
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 11:49

你這點,似乎有少少新教唯獨聖經的影子,多多少少也滲入了一些了。

天主教重視聖經,但不會把聖經視為唯一的教導來源。
「聖傳」,通諭都是重要的。
根據《天主教教理》的有關條文,中國及林鄭政府已屬不義,已失去了權柄的正當性。雖然教 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 11:49

林鄭的一條逃犯條例,
不至於把她與希特拉,張獻忠。洪秀全 ,赤柬,金正恩, ISIS 相提並論罷。

逃犯條例,也不是全都是壞東西。
高級模式 | 發新話題
換一個