返回列表 回覆 發帖

昨日在荃灣跪求警察不要開槍仲俾踢一腳嘅好似係傳毒人

冇犯罪怕乜逃犯條例呀白痴!
澳門够已經有逃犯條例囉,又唔見澳門驚到死,要打爛晒個澳門黎反?
係唔係香港 ...
leefeng 發表於 2019/8/27 06:42

自己諗到嘅嘢,最起碼應該要fact check下先至講出口。澳門暫時未有林鄭呢種逃犯條例。
雖然中澳兩地目前未訂立移交犯人的法律協議,
但根據《刑訴法》第213至217條規定,警方是依法將通緝犯截 ...
leefeng 發表於 2019/8/27 11:54

你再check真啲先啦, 單案件嘅細節係咪完全符合213-217溉條文規定先?澳門移交去大陸嘅唔只一單, 俾人嘈得好犀利, 2017年提出嘅引導條例草案撤回咗。如果你覺得香港應該學澳門噉做, 噉我尊重你嘅意見。
其他的不置評。
不過至於六四,又話坦克車車鬼死咗個擋在車前既學生,死得好慘咯,壓到扁曬,血肉橫飛好 ...
leefeng 發表於 2019/8/28 12:11

你又試唔fact  check 就亂噉發表意見喇, 呢條片由開始直至單車人推走坦克人然後向坦克鞠躬道歉再跑開, 都係當時無線電視新聞報導嘅視頻, 全香港幾百萬人都睇過, 掟死貨車司機嗰條片都係無線新聞片段,另外仲有好多, 你有冇全面睇曬雙方死傷嘅片段?另外, 全世界尋找坦克人嘅下落, 搵咗幾十年, 就連佢個名都眾說紛紜,莫衷一是,佢嘅身份同現狀成為一個世界之謎, 89年睇過新聞嘅人都知道。你唔認真查清楚就亂噏當秘笈, 證明你唔認真關心時事, 同埋資訊嘅搜尋同埋接收能力有問題。
如果你堅持你單眼睇出嚟嘅觀點,我繼續尊重你嘅意見。
怕就咪犯罪咧!

呢句嘢,係近來藍色最興講嘅一句說話,聽到我耳仔都起枕。雖然我尊重你嘅意見,我亦都就呢句說話發表下自己嘅意見,但我同你表達意見嘅條件好唔公平:

一班人發表意見,越講越多著數;另外一班有春袋嘅人就好鵪鶉,極力中性打扮以掩藏自己有春代嘅身份,因為最近時興話有春袋等於犯罪。

雖然我冒死承認自己有春袋,但係我都尊重你贊成“有春袋等於犯罪”嘅意見。
最弊係有啲人為了自己個「春袋」過癮,就閹了別人的「春袋」

連坐港鐵返工搵食既春袋都無咗 ...
beebeechan 發表於 2019/8/28 21:18

我不嬲都唔鍾意同藍絲講政治, 呢個亦都係黃絲嘅特點。藍絲點諗我, 我無興趣知, 黃絲點解噉樣, 我亦都冇研究過。我自己嘅理由就係, 我覺得我同黃絲睇到嘅嘢, 藍絲色盲睇唔到, 但係藍絲講同諗嘅嘢, 我睇得一清二楚。噉仲邊度有討論嘅基礎呢?

講返春袋,樓主明唔明我講乜我唔知,bee生你都好似唔明,我將句說話講得詳細啲,你可能會明:

一班閹人或自閹嘅人(跟風、為揾食、為權、為虛榮為威水等理由而自閹)發表意見,越講越多著數;另外一班有春袋嘅人就好鵪鶉唔敢講嘢,極力中性打扮以掩藏自己有春袋嘅身份,因為最近時興話有春袋等於犯罪。
雖然我冒死承認自己有春袋,但係我都尊重你贊成“有春袋等於犯罪”嘅意見。

以上呢句說話,啲顏色好淺好簡單,如果再講複雜啲嘅顏色嘅說話,藍絲係睇唔明嘅。

衹能講咁多,因爲我犯緊罪,但係我唔怕話比你聽:黃絲係寧願無飯食都要保留自己個春袋嘅。雖然你哋唔明我講緊乜,但我都好尊重你哋嘅思維,因為呢個係大自然嘅創造。
如果你是坦克人,你會蒲頭出來冇?
如果坦克人在美國發生,你可以去監獄或墳場揾佢,保證你一定揾到佢! ...
leefeng 發表於 2019/8/29 01:19

你知唔知自己喺度講緊乜? 你知唔知你呢句說話係指責同質問緊你自己? 呢句說話如果出自我把口就啱身份啦。
幾好既基礎都俾你呢句咁主觀,自大既話推倒哂哩
beebeechan 發表於 2019/8/29 00:44

雖然我唔鍾意同藍絲講政治,但係忍唔住答埋你呢句。leefeng 嗰啲亂噏廿四自己唔知自己講緊乜嘅嘢我就唔答佢喇。
我並非自大,呢個係我呢幾個月以來,所觀察所思考與總結出嚟嘅觀點。你如果未色盲得曬,可以觀察下知識份子(尤其係人文科學方面)嘅藍黃比例(受壓力者或者為搵食而違心嗰啲唔計,大陸嗰啲唔計,因為喺大陸所有有獨立思考能力嘅人已被標籤為漢奸),稍作參考,但參考因素絕不限於此項。如果你都仲係唔明我講緊乜,噉你真係藍得好犀利,同leefeng有得揮,我相信我講甩棚牙都冇可能令佢明白我講緊乜。
以前我喺呢個論壇剩係同你兩個人討論過政治,leefeng對香港嘅冷血言論激到我飆眼淚,而你嘅觀點就吹到我BB聲。記唔記得我講過我某地啲朋友對當地政府嘅措施好唔滿意,我話呢啲嘢遲D發生喺香港一啲都唔出奇,你當時覺得我吹水,不過而家真實發生咗啦!另外我講過“如果你個邏輯冇混亂”你係希望香港變成好似乜乜市物物市噉樣嘅城市,而家差唔多變成左啦!恭喜曬,你同leefeng嘅願望已經成真咗大半,求仁得仁。
唔好意思,真係唔再講政治啦,得閒傾下宗教啦。作為一個黃絲,再講落去唔係閹唔閹春袋咁簡單,係有性命危險架。你以前唔明呢個道理,而家起碼feel 到少少掛。
衷心多謝有春袋嘅人!
你現在「飆眼淚」,「吹到我BB聲」,更說明今日香港既言論自由,的確不錯,並無失去。
不要自封烈士,
要郁既,有排都未輪到你,咪打尖!
beebeechan 發表於 2019/8/29 21:25

幾個月前你又係講呢幾句,發生咗咁多嘢,我嘅預感實現咗咁多,你又係講返呢兩句野,果然係色盲嘅藍絲。唔怪得你同leefeng同色譜。
籠中嘅雀同空中飛翔嘅雀仔係兩個唔同嘅物種。

回覆 43# beebeechan
睇唔睇到?正如我所講,你同leefeng 嘅對家係唔鍾意同你哋辯論嘅,而家你哋又多一個friend啦,三對一,我都係閃啦,三對零,藍絲大勝。收工!
高級模式 | 發新話題
換一個