返回列表 回覆 發帖

《返校》反思

要「確保唔會偏離耶穌嘅軌道」,首先要將父母、兄弟、姊妹、兒女殺死,還要自殺。 ...
旁觀者 發表於 2019/9/24 23:59

聽聞耶和華之所以唔立時消滅撒旦以及世上一切罪惡,係因為要俾人有自由選擇(包括選擇犯罪背離上帝嘅可能)。要保證唔會偏離耶穌,本身就符唔合上帝嘅想法。耶穌要你去選擇,而唔係去消滅其他選項。
回覆 1# 逃出魔幻紀

一切都會過去,連"一切都會過去"呢個存在於我腦裡嘅念頭亦會過去。咁即係有永恆定冇永恆呢?即使有永恆,亦唔係好似人一樣嘅有限生命所能知道。雖然唔知,但生活仍要過,咁信邊樣好?信有往績,可證偽嘅事就好。

即使不可證偽,硬要歸邊揀一樣,亦唔見信有永恆比信冇永恆強,只不過係合埋眼買舖大細咁上下。
耶穌話都會過去嘅係“天地”,而唔係“一切”。呢個天地係寓意定係真實嘅天地,我唔肯定。耶穌話佢做國王 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/25 13:48

耶穌早就收左聲,都係託佢名既人響度講講講。不如你叫佢穿越時空出黎發表下,起碼耶教內部唔駛因為耶穌究竟講過乜而各自表述丫。我唔知你對邏輯了解幾多,邏輯只係研究推論本身,推論正確亦唔代表結論真確,例如:

1)猴子都是鋼琴家,愛因斯坦是猴子,因此愛因斯坦是鋼琴家。

例子 1)中的邏輯推論正確,但結論不真確。推論是從已知的前提去推出未知的結論。首先如果對前提的認知錯誤,推論無論是否合邏輯,結論都不能保證真確。有限的現世,無論你掌握多少事實,只要放入永恆裡,它對結論的重要性都是趨近零。
噢,上面我講錯左。

有限既現世,人所掌握既有限事實,放入趨近無限長既時間,重要性先係趨近於零;如果放入永恆,對結論既影響係完全等如零
回覆  龍井樹
我明你講緊乜嘢,人嘅思想同意志係自由嘅,所以我亦都喺呢度提出個自由意志論同揀選論嘅思考 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/25 17:34

你番說話去同最鍾意鬧鬧鬧嘅 bbc 講就最啱。我呢 d自己唔賭,亦反對人賭嘅人,就連鬧果 d鍾意鬧鬧鬧嘅賭徒都覺嘥時間。
回覆  龍井樹
bbc係鍾意辯論,而唔係鬧。閙個D係帶住仇恨,唔鬧衰鬧殘你死不瞑目噉嘅款,我真係好鄧佢哋辛 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 17:00

經文有講:「若有人不愛主、這人可詛可咒。(林前16:22)」有冇唔帶仇恨既詛咒呢?

你既講法,同將唔信任何宗教既人都歸類為另類宗教徒既詭辯家一樣論調,都係犯上左概念滑轉既毛病。我既講法係,冇往績可以參考,冇辦法可以證明真偽既主張,隨便去揀支持或者反對,同賭舖大細冇分別。而你就將人生一切選擇都講成係賭博,以圖為賭徒解套。
就好似買股票咁,
都唔係亂入市㗎啵,
要睇過往交易圖表,找出支持位(買入),阻力位(沽出)
公司業績 ...
beebeechan 發表於 2019/9/27 10:28

你信個教定以色列?我講信上帝喎?除非你將教會或以色列等同上帝啦...
你如何去判斷一個相士對你的批命, 係咪準架?
你當然會看也對你的過去, 現在一一講到幾多成準..
全中了, 那 ...
beebeechan 發表於 2019/9/27 11:05

我前日求完黃大仙俾神力我,尋日一腳踩中狗屎就有飛機響我頭頂飛過,你係咪要改信黃大仙?

好地地有飛機航班表你唔信,信埋晒 d神怪野...
踩狗屎同飛機飛過有乜關閪?

就好似破壞地鐵站同爭取民主有乜關咁
beebeechan 發表於 2019/9/27 12:07

你明就好,以色列滅國又復國都係咁道理。
聖保祿喺林前書信嘅對象係教會內各個有分歧宗派嘅基督徒,而唔係話所有人。

我明白並基本認同你對我呢個 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/27 16:25

界線從來係由人去私定,有人會從中間一分為二,稱左邊做黑、右邊做白;有人要將一切界線抹除,世界就係一大片灰。呢個唔係邊個啱邊個錯嘅問題,而係邊一種劃分方式更能夠有效解釋世界、邊一個區分方法更能夠正確預測未來。
高級模式 | 發新話題
換一個