返回列表 回覆 發帖

公義

若然,有一位基督徒強姦小妹妹錯手將之殺死,之後出街做一單劫殺案。
被捕後強姦誤殺判終身,劫殺判死刑。咁佢就同法官講:Your Honour, 若然馬上執行死刑,咁我即是無須為小妹妹嘅死接受懲罰啫,咁樣法律的公義何在?應該等我坐到申請假釋而又被批準扣埋假期唔駛再坐然後才拉我去度頸。

咁又確係有point喎。唔知事實上有冇案例呢?
兩者都有可能,但唔明白兩者有咩關係。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
當年八國聯軍呀:

只有美國真心幫我渡過難關,國家卻毫不參與,此恩銘記不忘。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/27 20:45

會唔會係美國假扮, 臥底駭客, 
然後扮好心同你攪掂?

好似話所有攪破壞的黑衣曱甴都係警臥底咁?
來抺黑『和理非』既形象?
您终於認有外國勢力参與
沙文 發表於 2019/10/26 12:41

當年八國聯軍呀:https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

只有美國真心幫我渡過難關,國家卻毫不參與,此恩銘記不忘。
您终於認有外國勢力参與
Don't know where God is but the Devil is in the details
小弟用咗cloudflare技術隔咗一隔之嘛,白皮黃心架。
本網以香港為基地? 我 ping 1 ping 貴網ip, host 喺花旗國, 同小龍師兄一樣只係be water 扮中國人
Don't know where God is but the Devil is in the details
本來基督教既上帝就係伊斯蘭教既真主,但係本網既然以香港為基地,就要遵從本地既文化,就算唔覺意叫咗穆斯林離教,都要叩頭認錯啦,所以你都係唔好搞其他教喇。
本網唔叫人離嘅教咁啱又係基督教?
你所謂既天國咁啱又係基督教嗰個天國咩?
既然明白咗本網的最高理想都係以天國為依歸,我睇唔到教徒有咩理由雛教,反而係我應該考慮入教。
所以……你仲唔開波?!
本來我對於人類社會發展前景很confused, 今經過陳版友的inspiration頓時豁然貫通。其實由封建社會至資本主義以至社會主義,最難的階段係社會主義至共產主義。我們一時未做到,幾時做到呢?就係等天國降臨,個陣就係共産社會了!

同理,本網價值觀亦係在天國得以實現,在天國係唔會有人叫信徒離教嘅!
「價值觀就是人生追求的終極目標」

終極目標唔易達到。大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/22 18:27

咁共產主義既終極目標都唔易達到, 大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。 ...

唔使反共哩
「價值觀就是人生追求的終極目標」
https://blog.etvonline.hk/blog.php?oldid=2508

終極目標唔易達到。大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。
唔係卦?違反本網價值觀冇consequence,咁請問本網價值觀有乜L嘢價值?
您而家即係宣佈看似堂煌的本網債值觀其實同天國近了、三位一體救世主一L樣咁廢,您仲公然請大家當本網價值觀冇到啫?
呢個係本網既價值觀,唔係宗旨:
https://exchristian.hk/home/article/show/2

無違反價值觀既consequence架,你們可以開始了。
都要等本網officially答咗違反宗旨有咩consequence先,若是罰款睇下我畀唔畀得起, 若是宮刑我就勸您千祈唔好L離教
回覆  beebeechan

即係你都同意沙文勸你離教?你願意接受挑戰嗎?
抽刀斷水 發表於 2019/10/21 19:38

咁睇睇沙文有無三寸不爛之舌, 口技如何囉
回覆  beebeechan

即係你都同意沙文勸你離教?你願意接受挑戰嗎?
抽刀斷水 發表於 2019/10/21 19:38

沙文同我成日挑㗎哩
高級模式 | 發新話題
換一個